S'Sayan Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Cześć!!! Mam pytanie: Czy w akwarium ma znaczenie czy jest tam zwykła żarówka czy np. Energooszczędna??? Czy np. w akwa 25l gdzie żarówka powinna mieć +/- 13 W będzie 25 W to się coś stanie??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Energooszczędna będzie się wolniej załanczała i słabiej świeciła przez chwile. 25 W będzie mocniej świeciło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Ja mam 25L akwa, mam żarówkę zwykłą 25 W i jest ok. Jak posadzę roślinki to będą rosnąć jak szalone Ja bym Ci polecał kupić 25W żarówkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Ma znaczenie, moc i barwa. Jeżeli włożysz zwykłą żarówkę (tradycyjną) 25 W światło będzie słabe i jeżeli będziesz tam miał jakieś rośliny to ci padną (chyba że postawisz akwarium przy oknie ale wtedy spodziewaj się glonów. świetlówka kompaktowa to dobry wybór będzie ci dawała wystarczająco mocne światło do sporej ilości roślin, poza tym będziesz miał wybór barwy dostępne są od 5500k do 10000k. Tak naprawdę na wybór będzie miało wpływ szereg czynników. - miejsce gdzie postawisz akwarium - czy będziesz miał tam rośliny ile i jakie Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 A on się pytał o świetlówke czy żarówke. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Zwykła żarówka grzeje się bardzo mocno aż się można oparzyć ja ci polecam energooszczędną Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted August 5, 2010 Author Share Posted August 5, 2010 A ile tych 'K' mam wziąść??? Co to są te K??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Stary też nie wiem o co chodzi z tym K. Kup sobie zwykła żarówkę 25W. Ja taką mam i jestem zadowolony. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 A ile tych 'K' mam wziąść??? Co to są te K??? K jest oznacza barwę światła w kelwinach 6500k to barwa światła słonecznego i z reguły jest standardową barwą z świetlówkach kompaktowych. Świetlówka kompaktowa się tak bardzo nie nagrzewa jak tradycyjna i jest mniejsze prawdopodobieństwo że Ci strzeli w akwarium ( może się zdarzyć że tradycyjna żarówka pęknie - spotkałem się z tym jak zwykła żarówka "wybuchła" ) W 25l nie ma co szaleć ze sprzętem ale kompaktowa będzie porostu lepsza. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 To oboje z kolegom już wiemy co to jest to "K" a jeśli ja mam wejście w pokrywie na zwykłą żarókę, to jak zamontować tą na kelwiny? bo to jest chyba taka jak jarzeniówka? Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted August 5, 2010 Author Share Posted August 5, 2010 Marcin więc mam żarówkę zwykłą ale woda mi się grzeje. Ja będę potrzebował światło przez ok 10 godzin z tego względy, że planuje zakupić żywe roślinki. A one światła potrzebują. :kwiaty: Marcin Wpisz sobie żarówka energooszczędna i masz jak to wygląda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Ja też mam zwykłą żarówkę i też kupuje żywe roślinki. Energooszczędna, ale ja się tutaj pytam czy chodzi o taką na jeden wkręt czy na jarzeniówkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted August 5, 2010 Author Share Posted August 5, 2010 Taką na jeden wkręt. http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... =73&ty=115 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Aha. To chyba też sobie taką sprawie dzięki mistrzu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 To oboje z kolegom już wiemy co to jest to "K" a jeśli ja mam wejście w pokrywie na zwykłą żarókę, to jak zamontować tą na kelwiny? bo to jest chyba taka jak jarzeniówka? Ta zwykła też ma barwę wyrażoną w kelwinach Niektórzy producenci podają barwę w lumenach. Dla was byłaby najlepsza świetlówka energooszczędna kompaktowa 2 pinowa ale jej montaż jest troche bardziej skomplikowany niż z gwintem :zamieszany: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=1fe23ca5320f&UID=52be4d287436 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Można powiedzieć że taką mam w krewetkarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Czemy jest bardziej skomplikowany? Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted August 5, 2010 Author Share Posted August 5, 2010 Ale o co chodzi, że montaż jest trudniejszy xDDDD Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Tibr nie jestem pewien czy to oświetlenie jest wodoszczelne choć widziałem je już w pokrywach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 A jak to się montuję? Aż taka jest filozofia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Co do wodoszczelności to jest bardziej niż zwykła gwintowa tradycyjna żarówka Jeżeli samemu chce się je zamontować do pokrywy potrzeba oprawy jeżeli nie znajdziecie w sklepie hermetycznej trzeba zabezpieczyć sylikonem, dobrze jest zamontować odbłyśnik, schować można wszystko pod osłoną plastikową - przeźroczystą. problem, no i nie wystarczy ją podłączyć do 230v :zamieszany: Lub kupcie gotową pokrywę Link to comment Share on other sites More sharing options...
theng Posted August 6, 2010 Share Posted August 6, 2010 jak nie masz pokrywy, kup moduł AQUAEL 11w i po sprawie koszt 44zł z obudową do montażu na krawędzi lub bez niej za jakieś 35zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts