zdzich97 Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 witam! Mam zamiar kupić akwarium tak ok. 55l. które posiada już potrzebne wyposażenie. Chciałbym mieć w nim gupiki i neonki. Nie wiem czy mogą być razem w akwarium. Pomóżcie i doradźcie, w sprawie rybek i tam taki ogolnych żeczy. pozdrawiam!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 10 Neonów Innesa 2+4 Gupiki Pawie Oczko/Endlera 6x kiryski pandy/pigmeje, lub otoski + gratis przenoszę temat do działu o obsadach + viewtopic.php?f=39&t=7147 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 Oczywiście, że mogą być razem. Tylko, że dla Neonków minimalny litraż akwarium to 60 litrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 Oczywiście, że mogą być razem. Tylko, że dla Neonków minimalny litraż akwarium to 60 litrów Zastanów się dwa razy przed wciskaniem przycisku "wyślij". Dla neonów Zielonych i Innesa takie akwarium wystarczy w zupełności. Akwarium standardowe 54l ma wymiary 60x30x30 - neonki się nie nadają. Akwarium 63l ma 60x30x35 - neonki się nadają ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 A skąd mam wiedzieć jakie ma wymiary jego akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 A skąd mam wiedzieć jakie ma wymiary jego akwarium?To skąd wiesz że neony się nie nadają? Do standardowego akwarium o tych wymiarach oczywiście się nadają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 viewtopic.php?f=99&t=20646 Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Najlepiej: 1+3 gupik pawie oczko lub zmienniak plamisty/wielobarwny lub prętnik karłowaty 10 neon inessa 6 kirysek panda lub otosek 6 Red Cherry lub 2 ampularie Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArcySko Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 oczywiście że mogą być razem tylko pamiętaj że neony to ryby ławicowe i musisz ich kupić przynajmniej 6 sztuk Link to comment Share on other sites More sharing options...
Donkaa Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 z tych kirysów już bym zrezygnowała, skupiłabym sie na pięknej ławicy neonów i mniejszej kilku głupików oraz jednym lub dwoma zbrojnikami Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzich97 Posted August 5, 2010 Author Share Posted August 5, 2010 dobra. miło że ktoś pisze i dzieki za rady. A jak bym dał tak: 10x neon, 1+3 gupik, no i może te 6 krewetek, i 2 glonojady. I teraz prosze coś odzucić lub coś dodać. jestem otwarty xdd Link to comment Share on other sites More sharing options...
Donkaa Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Myśle, że może być ale głupików zakup 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzycho27 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Dla glonojadów akwarium za małe. Zamiast glonojadów 6x otosek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Donkaa zbrojniki nie nadają się do tak małego akwa.Dla Zbrojnika Niebieskiego minimalny litraż to 126l,one rosną do 12-15cm.Proszę nie wprowadzać w błąd. Do autora. Kiryski Panda-6 sztuk Neony Inessa-10 sztuk Gupiki (Pawie Oczko lub Endlera)-2 samce+4 samice,ewentualnie jeśli nie chcesz mieć małych,a chcesz mieć kolorowo to same samce. W akwa żwirek granulacji 2-3mm,najlepiej ciemny,roślinki (jeśli to standardowe wyposażenie) cieniolubne,mało wymagające,ze 2 korzonki i kokos. To w skrócie przepis na Twoje akwa.Życzę powodzenia. P.S. Pamiętaj,żeby akwa dojrzało bez rybek minimum 2-3 tygodnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Donkaa Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Zwracam honor. Nie przypuszczałam, że zbrojniki potrzebują takiego akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Tak informacyjnie dodam,że Zbrojniki Niebieskie to jedne z mniejszych ryb tego gatunku.Gibiceps (nie pamiętam dokładnej pełnej nazwy) potrafi osiągnąć około 40cm długości.Dlatego najlepiej jest zasięgnąć informacji od osób troszkę bardziej doświadczonych.Dzięki temu "nowicjusze" mogą uniknąć naszych błędów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted August 5, 2010 Share Posted August 5, 2010 Ja bym Ci polecał najpierw poczytać na temat akwarystyki, zanim akwa założysz i zarybisz Po raz kolejny przytoczę słowa Agniesia01: Morał tej historii jest krótki i nie którym znany, najpierw czytamy, potem zarybiamy. Poczytaj jak się zakłada akwa, ile woda musi odstać o podmianach, roślinach itd. Życzę miłej przygody z akwarystyką. Link to comment Share on other sites More sharing options...
zdzich97 Posted August 6, 2010 Author Share Posted August 6, 2010 mądra historia. i tak zrobie. jak kupie akwa tyo sie odezwe. dzieki pozdrowki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts