_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Jak mogę zmniejszyć ph wody?? Słyszałem o liściach dębu, szyszkach olchy ale juz na innym forum piszą ze to nie pomaga za bardzo. Nie chciałbym stosować chemi. Więc proszę was o pomoc, moze tez zmniejszacie w swoim aqwa ph?? w moim akwarium wynosi ok. 8 a chciałbym zbić do 6,5-7 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adek86 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 albo Co2 albo woda z RO lub innych jej zamienników może zmniejszyć jej twardość ogólna i węglanową. Co za tym idzie PH też się zmniejszy. Liśćmi i szyszkami zmniejszysz minimalnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 A jak bym mieszał wodę w skali 1 do 1 kranówkę z wodą butelkowaną?? jakimś żywcem czy jakąś inną wodą? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Poszukaj opisu armatki torfowej i zrób sobie coś takiego tanio sprawnie i wydajne Ph w granicach 5-6 a kH 0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Można ograniczyć przewietrzanie wody. Dwutlenek węgla wolniej się uwalnia i pozostaje w wodzie obniżając jej pH. Uważaj, bo zmniejszenie cyrkulacji wody obniża jej natlenienie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Ja dodał bym jeszcze korzenie do akwarium i torf w filtrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Właśnie! W zoologicznych powinny być torfowe wkładki do filtra. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 No tak coś tam jest w tych zoologicznych . Ale nie ma innych sposobów chodzi mi o to zeby woda była przejzysta a nie herbaciana ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Można ograniczyć przewietrzanie wody. Dwutlenek węgla wolniej się uwalnia i pozostaje w wodzie obniżając jej pH. Uważaj, bo zmniejszenie cyrkulacji wody obniża jej natlenienie. Przecież napisałem już inny sposób Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Filtr RO, albo demineralka. Mieszanie z wody z żywcem to niedobry pomysł. Można ograniczyć przewietrzanie wody. Dwutlenek węgla wolniej się uwalnia i pozostaje w wodzie obniżając jej pH. Uważaj, bo zmniejszenie cyrkulacji wody obniża jej natlenienie.To wprost genialne. Że nikt na to wcześniej nie wpadł. Może zamiast robić bimbrownie, albo kupować butle po prostu zmniejszajmy natlenienie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Wreszcie zostałem doceniony Można jeszcze domieszać pewną ilość wody kwaśniejszej. Oczywiście, jeśli uda Ci się gdzieś ją zdobyć. ( np. w zoologicznym ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Można jeszcze domieszać pewną ilość wody kwaśniejszej. Oczywiście, jeśli uda Ci się gdzieś ją zdobyć. ( np. w zoologicznym )Nie widziałem żeby gdzieś w sklepie zoologicznym sprzedawano kwaśną wodę... Można natomiast mieszać z demineralką, ale o tym pisałem wcześniej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Ja też nie wiem, ale może zdaży się okazja i sprzedają ze dwa litry. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 A gdzie taką demineralkę można zakupić ?? i ile kosztuje?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Kupisz na każdej stacji benzynowej lub w hiper marketach. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 13, 2010 Author Share Posted August 13, 2010 Mam jeszcze jedno pytanko dla was. A w jakich proporcjach mieszać demineralkę z kranówką?? I czy w ogóle trzeba ją mieszać z kranówką?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted August 13, 2010 Share Posted August 13, 2010 Pewnie ze trzeba, A proporcje ....... Metoda prób i błędów dążąc do założonych parametrów wody . Czyli Ja bym używał wody mieszanej do podmianek . Woda którą dolewasz niech ma już takie parametry jakie chcesz osiągnąć w zbiorniku. Tym sposobem zmiana parametrów nie będzie gwałtowna i nie zaszkodzi mieszkańcom Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts