malenstwo0506 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Więc mój problem jest następujący w chwili obecnej mam akwarium 25L za miesiąc planuje zakup większego awkarium czli 63L bądź też 72L. Puki co chciałam zaplanować obsadę bo akwarium musi swoje odstać jak wiadomo bez rybusiek Mój plan na rybki to: 6 x bystrzyk ornatus (ozdobny) 10 x neonki innesa 6 x modrook 4 x kiryski panda Z góry chciałam zaznaczyć że puki co w 25L mam 4 bystrzyki oraz 3 modrooki Tak więc zależy mi żeby te rybki pozostały aczkolwiek było ich więcej. Gdyż nie wiem czy bystrzyki w ilości 4 sztuk to nie za mało choć nie czują się źle. No a w modrookach jestem zakochana i z czasem tą rybkę mam zamiar rozmnożyć Proszę o komentarze i sugestie co do mojego pomysłu z góry dziękuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Radził bym ci w takim litrażu trzymać tylko jedną ławicę ryb (nie licząc kirysów). Więc albo neonki albo bystrzyki ... moja propozycja: 10x modrook\neon innesa\bystrzyk ozdobny 6xkirys panda\otosek 6x krewetka RC\otosek Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 Hmm tylko jak już napisałam mam bystrzyki oraz modrooki więc nie chciałabym oddawać ich do sklepu Aczkolwiek mam pytanie również czy ktoś się orientuje o cenę modrooków ? bo u mnie są za 10zł. A krewetki czemu dorzuciłeś ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Krewetki fajnie wszystko czyszczą i są ładne. A co do rybek to spytaj się czy by sprzedawca się z tobą nie wymienił na inny gatunek bo na dwie ławice to trochę za małe akwarium niestety .Modrooków u mnie w sklepach nie ma ale juz gdzieś na forum były takie pytania i te rybki po takich cenach chodzą jak już wymieniłaś. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 No dobrze a taka obsada byłaby dobra: 6 x bystrzyki ozdobne 8 x modrooki 6 x krewetki I jakie krewetki polecasz ? Hmm chodzi głownie o to że nie chce ani bystrzyków ani modrooków tymbardziej oddać do sklepu. Zresztą modrooki chyba nie są typowo ławicowe (przynajmniej tak facet w sklepie mówił ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Na upór mogło by być, niektórzy gorzej trzymają rybki i zyją ale to dla nich nie zdrowe. W takim litrażu powinna być tylko jedna ławica małych ryb (oczywiście mozna trzymać coś więcej ale chodzi mi tylko o ławice ) . a co do krewetek to jest bardzo duzy wybór ale najczęściej wybierane są babaulti i red chery . Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 Chyba że uda mi się spotkać akwarium 60x30x35 to będzie już 81L nie tak źle z tym, że 60x30x35 63L jest w cenie 45 zł a to 81L niecałe 100zł spora różnica w cenie Początkowo kupiłam 4 modrooki ale po dwóch dniach jeden leżał już na dnie co mogło być przyczyną tego ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 musisz uzupełnić trochę temat . którego dnia po zalaniu zbiornika wrzucilaś ryby, czy uzywasz jakis preparatów, jaki filtr,... Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 Akwarium jest sobie już ponad półtora miesiaca Filtr wewnętrzny FAN MINI PLUS Poniżej zdjęcie akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Radziłbym ci wywalić muszelki bo zatwardzają wodę i roślinki sztuczne wymienić na żywe . Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 Hmm są trzy roślinki żywę i trzy sztuczne ale za dwa dni będą same żywę prawopodobnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Oraz zmienić tło na jednolite Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Za tło możesz zastosować jakiś brystol. Większość akwarystów używa czarnego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 Muszelki już zastąpiłam kamieniami a co do tła to czemu czarne ? To jest hmm bardziej no ciekawsze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 ja też radze wyrzucić muszle i sztuczne roślinki fototapete na ciemne tło i żwirek wymienić na czarny i będzie fajnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 4, 2010 Author Share Posted August 4, 2010 Muszelek już nie ma spokojnie Ale czemu ciemne tło ? Takie 3d wyglądają ciekawiej Link to comment Share on other sites More sharing options...
faranek22 Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 akwarium nie za duże więc nie szalej z ilością rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 4, 2010 Author Share Posted August 4, 2010 No dobrze w takim razie nastawiam się na jedną rybkę ławicową to znaczy trzymałabym: 10 x modrooki Na dno kiryski albo krewetki Ale chciałabym jakąś jeszcze rybkę nie ławicową do modrooków Co proponujecie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
byq44 Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 Polecam krewetki red cherry. Kup z 6-8 a same Ci się rozmnożą i nie będziesz miała problemów z glonami a poza tym są atrakcyjniejsze od kirysków i otosków. Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 4, 2010 Author Share Posted August 4, 2010 Wiem, że będzie 10 modrooków chyba że znajde jakieś po za słonecznymi ale może być problem...No i krewetki na dnie ale mało i smutno bo modroki są niewielkie...dlatego chciałabym jakies rybki jeszcze ? (neonki wiem że odpadają i wszytskie ławicowe....) Link to comment Share on other sites More sharing options...
byq44 Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 Może te http://www.superakwarium.pl/pielegniczk ... id587.html tylko musisz mieć dobry filtr Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 Moja propozycja obsady: 10 mordooki 6 Red Cherry 5 otosek 1+1 p.ramireza lub 1+3 zmienniak plamisty lub 1+3 prętnik karłowaty Link to comment Share on other sites More sharing options...
byq44 Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 Moja propozycja obsady: 10 mordooki 6 Red Cherry 5 otosek 1+1 p.ramireza lub 1+3 zmienniak plamisty lub 1+3 prętnik karłowaty Z tymi otoskami to ja bym się zastanowił bo tak naprawde to otoski są do czyszczenia, no chyba że ktoś lubi otoski, a do czyszczenia moim zdaniem lepsze są krewetki i ładniej wyglądają i rozmnażają się jak króliki można je potem oddać do "rybnego" i jakąś kaske z tego mieć Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted August 4, 2010 Share Posted August 4, 2010 Jeżeli chodzi o te krewetki a otoski to każdy ma swój gust i każdemu co innego się podoba. a moja propozycja: 10xmodrook 6xkirys panda 6x krewetki red chery\otoski 1+1 pielęgniczka ramireza\ pielęgniczka Agassiza Link to comment Share on other sites More sharing options...
malenstwo0506 Posted August 4, 2010 Author Share Posted August 4, 2010 Powiem tak na pewno otoski na dno odpadają zastanawiam się nad kiryskami albo krewetkami A jeśli chodzi o inne rybcie pielęgnica ramireza mi się podoba ale planuje moodroki rozmnażać i nie wiem czy to nie będzie im przeszkadzać Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts