Jump to content

[300l] obsada

Recommended Posts

mam pytanie mój kuzyn bardzo lubi akwarystykę ma niedługo 18 i chce z rodziną mu kupić akwarium 300l jaki jest do tego dobry filtr. i najważniejsze obsada. czy mogła by być taka a jak nie to inne propozycje:

4 paletki

4 pielęgnice papuzie

15 neonków

4 pyszczaki

4 mieczyki

2 kiryski

mam pytanie mój kuzyn bardzo lubi akwarystykę ma niedługo 18 i chce z rodziną mu kupić akwarium 300l jaki jest do tego dobry filtr. i najważniejsze obsada. czy mogła by być taka a jak nie to inne propozycje:

4 paletki

4 pielęgnice papuzie

15 neonków

4 pyszczaki

4 mieczyki

2 kiryski

Obsada całkowicie do niczego.

Poczytaj trochę o środowisku naturalnym tych wszystkich rybek to dowiesz się dlaczego.

Jeżeli woda z kranu leci twarda proponował bym zbiornik biotopowy np malawi jub tanganikę. Będzie to dla niego nowe doświadczenie . Wytrzymałośc na choroby ryb z tych biotopów jest duża. W zbiorniku 120 dł można już trzymać fajne rybki.

Jak paletki to paletki. Trzymanie innych ryb z paletkami jest ryzykowne, gdyż paletki są poddatne na choroby. Kiedyś doświadczyłem tego. Non stop coś się działo, dokupywałem co raz to nowe paletki z różnych miejsc. Po kilku latach doszedłem do jakiś sukcesów trzymają je same. Dla kogoś kto chce trzymać trudne w chodowli ryby myślę że paletki się nie nadają.

Już wczesniej tłumaczyłem jednemu z forumowiczów że paletki najlepiej trzymac same.Ewentualnie glonek i stadko neonków.Nic poza tym.Niektórzy akwaryści trzymaja ze skalarami ale ja jestem przeciwny ponieważ skalary bardzo często są nosicielami pasożytów poza tym stesują paletki.

hehe :D:D:D:D to lepiej mieć paletki neonki i glonojada

Paletki mam od jakiś 8 miesięcy.Od poczatku są z glonojadem i neonkami.Odpukać nie straciłem ani jednej sztuki.Dlatego jeśli ktoś pyta z jakimi rybkami może trzymać paletki to polecam tylko te i żadne inne.

To tak z własnego doswiadczenia.

Jeśli ktos ma ochotę to niech sobie trzyma nawet z pyszczakami ale niech później nie płacze:)

jeden użytkownik ma paletki neonki i pielegnice papuzie czy może je mieć.

shaniqa10

ej czego ode mnie chcesz ??? :evil:

ja mam paletki z papuzimi i sie bardzo lubią ...

to jest ten sam biotop ..

niedługo bede miec akwa 250 l ...

tak a ostatnio płakałeś że ci paletka padła?? to jak to jest?? :lol:

Płakałas ... lekka różnica ...a paletka umarła bo walili petardami i jej serduszko nie wytrzymalo :(

Tymi petardami to w domu Ci walili?

bart

Temat postu: Re: 300l Odpowiedz z cytatem

shaniqa10 napisał(a):

JsqeL napisał(a):

tak a ostatnio płakałeś że ci paletka padła?? to jak to jest?? :lol:

Płakałas ... lekka różnica ...a paletka umarła bo walili petardami i jej serduszko nie wytrzymalo :(

Tymi petardami to w domu Ci walili?

hehe :D:D:D ja w domu nigdy nie wale petardami nie wiem jak wy

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Create New...