Mamut Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Witam mojemu kuzynowi otarły się skalary w zbiorniku 126 litrów,ikra jest na filtrze co robić.Wiem że zbiornik jest za mały na skalary ale no coż jak się otarły to dobrze.Proszę o pomoc wszelkie pomoce mile widziane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Niech przeniesie je do mniejszego akwa, gdzieś z 30 litrów. Gdy maluchy będą większe przeniesie do większego (ok. 5 cm szerokości, 7 wys.) Niech pamięta, że woda ma być dobrze natleniona. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasz1992 Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Zostaw i niech zjedzą, u mnie się tarły co tydzień, miałem 6 młodych i tylko problem co z tym zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 126 jest wystarczające dla skalarów. Nawet słyszałem o trzymaniu 2 par w tak owych. Jezeli to pierwsze tarło to duzo z tego nie bedzie. Niech doda do wody coś na grzyby ( kiedys Tropical miał Akryflawine która była ok) . W sumie przy filtrze nie powinna pleśnieć ale tak dla pewności. Niech zostawi w akwarium i zostawi wszystko matce naturze A jeżeli ma duże parcie to niech poczeka aż sie wyklują i potem szybko kilka złapie - ale nie wszystkie. Kilka musi zostac z rodzicami Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Zostaw i niech zjedzą, u mnie się tarły co tydzień, miałem 6 młodych i tylko problem co z tym zrobić.Nie wszystkim się tak samo rozmnażają. Np. spotykałem się z głosami że ramirezy składają ikre raz na 2 tygodnie. Mi już od miesiąca jej nie złożyły Link to comment Share on other sites More sharing options...
SkazanyNaBluesa Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 widocznie masz cos nie tak z wodą w moim akwarium sie juz 2 razy tarły a ryby mam od miesiąca. Jak mają dobre warunki to spokojnie mogą co 2 tygodnie sie trzec. Ja wode filtruję przez torf i mam sporo roslin szerokolistnych i innych - moze to dlatego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szczupak Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Nie wiem co robić!! Niektóre jajeczka robią się białe !!Czy tak powinno być?? Do tarła doszło przedwczoraj wieczorem ok16.30, po ok 4 godzinach przełożyłem ikre razem z rodzicami i z filtrem do 56l, zastosowałem aquaseptin tropikala, a dziś kupiłem helthosan i także wlałem odpowiednią ilość. Ikra nic nie ""urosła"" a wiem że np. u karpii rośnie> Jeśli wszystko jest dobrrze to tak na oko niedlugo maluszki powinny opuścić "jajka". Co o tym myślicie?? będzie coś z tego czy nie robić sobie nadziejii Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Odpowiedz masz w moim poście. Wlej coś antygrzybicznego np. Sera Mycopur jak znajdziesz albo nasz polski Tropcial Healthosan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts