Romlas Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Używa ktoś wody filtrowanej osmotycznie do podmianki? jakiego preparatu najlepiej użyć aby ją zmineralizować? ja wymieniam 10% wody i dodaje nawozu Planta Gainer CLASSIC... PROSZE O KOMPETENTNE I SPRAWDZONE PORADY. Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Czy woda w twoim akwa jest 100% z osmozy czy mieszasz ją z wodą kranową?????? Jeżeli tak to w jakich proporcjach???? Jakie parametry ma woda z kranu???? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 ja wymieniam 10% wody trochę mało. ja bym ci radził 30% Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Ja mieszam 50% z RO i 50% kranówki.Uzyskuje KH ok 3 a GH ok 6.Nie używam preparatów do wzbogacania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romlas Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 Czy woda w twoim akwa jest 100% z osmozy czy mieszasz ją z wodą kranową?????? Jeżeli tak to w jakich proporcjach???? Jakie parametry ma woda z kranu????Akwa ma niecałe 2 miesiące, od 5 tyg pływają ryby, Kranówka była mega twarda(testy paskowe) ze studni głębinowej, 60% kranówki reszta osmoza, teraz robiłem pierwszą podmiankę 20l tylko osmotyczej.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Ja mam wodę bardzo twardą (20stopni) mieszam ZAWSZE pół na pół. Co 10 dni przy podmianie wody stosuję z tetry AquaSafe i Vital(50% wskazanych przez producenta). Link to comment Share on other sites More sharing options...
mariusz1973mw Posted February 1, 2009 Share Posted February 1, 2009 Miałem taki filtr jako uzdatniacz wody pitnej. Po zbadaniu wody przez administracje okazało się ze po osmozie woda jest po prostu jak po destylacji, nie zawiera żadnych związków chemicznych co nie wpływa dobrze na organizm ludzki. Ryby także potrzebują różnego rodzaju związków chemicznych do życia. Nigdy bym nie nalał takiej wody do akwarium nawet tylko do podmianki. A filtr chociaż kosztował mnie kupe kasy wywaliłem.Pozdr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts