kretu92 Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Witam Włożyłem do nowego, dochodzącego akwa korzeń. po dwóch dniach pojawiła się na nim biało-przezroczysta warstwa pleśni. Jak temu zaradzić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Natychmiast wyjmij go z akwarium, bo pleśń jest bardzo szkodliwa dla ryb i niebezpieczna. Może zaczęła gnić miazga twórcza. Czy znalazłeś korzeń sam? Z jakiego drzewa? Jak go preparowałeś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kretu92 Posted July 30, 2010 Author Share Posted July 30, 2010 korzeń leży w akwarium bez ryb. dopiero co je założyłem a wcześniej został dokłednie oskurowany i wyparzony. więc nie wiem co sie dzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Poczytaj trochę tutaj: http://www.superakwarium.pl/poradnik-ak ... id259.html Nie wiem co oznacza słowo "wyparzony" ale może to nie wystarczyło . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kretu92 Posted July 30, 2010 Author Share Posted July 30, 2010 Został wygotowany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Red Eye - ja już chyba rozumiem - może poprostu polałeś go wrzątkiem? Jego trzeba gotować w solance. Ale już więcej w linku, który Ci koleżanka podała. EDIT: Hmm, wygotowałeś? Możesz wrzucić fotkę tego korzenia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Korzeń do akwarium, drzewo z którego jest zrobiony musi być martwe od przynajmniej 6 miesięcy, oczyszczony, wygotowany w roztworze solankowym. Dużo z tym zachodu, próbowałem sam to zrobić ale też mi nie wyszło. Mniej zachodu i ryzyka będzie jeśli kupisz korzeń poprostu w sklepie albo na allegro. I zapomniałem dodać, że musi się gotować ok. 4 godzin. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Co Wy się tak tego gotowania w solance przyczepiliście ..... Jakie minimum 4 h ..... Jak sobie wyobrażacie wygotowanie moich korzeni skoro największy miał ponad 2 m długości .......... Owszem jeśli gabaryt na to pozwala to nie zaszkodzi- zabijemy w ten sposób wszelkie robactwo i pasożyty mieszkające w drewnie. A Pleśń ..... Kiedy kupiłem korzenie Red Mor Wood Czy jakoś tak wszystkie pokryły się pleśnią i co z tego skoro sama zniknęła po 3 dniach Moje glonojady ją zjadły na spółkę z Ślimakami . Nie wyjmowałem ich . Były włożone do zbiornika w którym już pływały ryby ...Nic nigdy tam nie zdechło. Moim zdaniem kolega ma żywe drzewo i tyle ...... Napisałeś ze je skórowałeś . Ważne jest to czy drzewo było żywe... Jeśli tak to normalne ze pleśnieje i będzie pleśnieć . Nie pomogą tu żadne gotowania w solance . Polecam samemu znaleźć korzeń . Jak poznać ze jest martwy a no normalnie to widać kiedy drzewo zbrązowiało ze starości . Ma wyglądać jak te korzenie za sklepu i tyle . Dobrze umyć polać wrzątkiem bądź jak się bardzo Boisz wygotować i do akwarium . Ja swoje tylko wypłukałem pod bieżącą wodą a wyciągałem je z bagna .... Ryby żyją i jest oki . Już tyle słyszałem o PREPAROWANIU KORZENI .Chyba tyle nie napisano o preparowaniu zwłok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted July 30, 2010 Administrator Share Posted July 30, 2010 Już tyle słyszałem o PREPAROWANIU KORZENI .Chyba tyle nie napisano o preparowaniu zwłok To powinno zostać doklejone jako cytat roku Całkowicie się z tym zgadzam! A ze spraw forumowych, to: viewtopic.php?f=7&t=11052 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Dziękuję .Ale jak widzę takie bzdety ..... Nikt tego nie sprawdzi ale pisze.... Przepis na Korzeń W Solance Bierzemy Korzeń - średni , obieram tak aby nie uszkodzić delikatnego miękiszu , Nastawiamy wodę , kiedy już zaczyna bulgotać dosypujemy soli ale oczywiście z umiarem. Wrzucamy korzeń wcześniej skropiony cytrynką aby pozbyć się zapachu mułu . Gotujemy na wolnym ogniu ok. 4h. Po wystygnięciu możemy podać go rybom i życzyć smacznego . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.