Jump to content

Korzeń zachodzi pleśnią

kretu92
 Share

Recommended Posts

Korzeń do akwarium, drzewo z którego jest zrobiony musi być martwe od przynajmniej 6 miesięcy, oczyszczony, wygotowany w roztworze solankowym. Dużo z tym zachodu, próbowałem sam to zrobić ale też mi nie wyszło. Mniej zachodu i ryzyka będzie jeśli kupisz korzeń poprostu w sklepie albo na allegro.

I zapomniałem dodać, że musi się gotować ok. 4 godzin.

Co Wy się tak tego gotowania w solance przyczepiliście ..... Jakie minimum 4 h .....

Jak sobie wyobrażacie wygotowanie moich korzeni skoro największy miał ponad 2 m długości .......... Owszem jeśli gabaryt na to pozwala to nie zaszkodzi- zabijemy w ten sposób wszelkie robactwo i pasożyty mieszkające w drewnie.

A Pleśń ..... Kiedy kupiłem korzenie Red Mor Wood Czy jakoś tak wszystkie pokryły się pleśnią i co z tego skoro sama zniknęła po 3 dniach Moje glonojady ją zjadły na spółkę z Ślimakami . Nie wyjmowałem ich . Były włożone do zbiornika w którym już pływały ryby ...Nic nigdy tam nie zdechło.

Moim zdaniem kolega ma żywe drzewo i tyle ...... Napisałeś ze je skórowałeś . Ważne jest to czy drzewo było żywe... Jeśli tak to normalne ze pleśnieje i będzie pleśnieć . Nie pomogą tu żadne gotowania w solance .

Polecam samemu znaleźć korzeń . Jak poznać ze jest martwy a no normalnie to widać kiedy drzewo zbrązowiało ze starości . Ma wyglądać jak te korzenie za sklepu i tyle . Dobrze umyć polać wrzątkiem bądź jak się bardzo Boisz wygotować i do akwarium . Ja swoje tylko wypłukałem pod bieżącą wodą a wyciągałem je z bagna .... Ryby żyją i jest oki .

Już tyle słyszałem o PREPAROWANIU KORZENI .Chyba tyle nie napisano o preparowaniu zwłok

Dziękuję .Ale jak widzę takie bzdety ..... Nikt tego nie sprawdzi ale pisze....

Przepis na Korzeń W Solance

Bierzemy Korzeń - średni , obieram tak aby nie uszkodzić delikatnego miękiszu , Nastawiamy wodę , kiedy już zaczyna bulgotać dosypujemy soli ale oczywiście z umiarem. Wrzucamy korzeń wcześniej skropiony cytrynką aby pozbyć się zapachu mułu . Gotujemy na wolnym ogniu ok. 4h. Po wystygnięciu możemy podać go rybom i życzyć smacznego .