Artur.W Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Witam! Niedaleko mnie jest teren nizinny i tam często stoi woda po deszczach. Woda ta stoi tam od roztopów po zimie. Dzisiaj chodziłem sobie( wody do połowy łytek) i zauważyłem że w wodzie są aksoloty i to napewno są one bo mają jakby takie "rogi" ale są jeszcze małe bo mają ok 1,5cm-2,5cm. Ale skąd się one wzieły z tego co czytałem to one gdzie indziej wystepują nie w Polsce no chyba że coś nie doczytałem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 To zapewne traszki zwyczajne, nie próbuj ich łapać wszystkie gatunki traszek są pod ochroną. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur.W Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 Wątpie by to były traszki. Kiedyś jak byłem mniejszy to je łapałem i z tego wiem jak one wyglądają ale te co dzis widzialem sa inne porownywalem je ze zdjeciami aksolotow i tak samo wyglada tylko ze na razie jest maly i ma ten sam ksztalc rogow co aksoloty Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Nie wiem co to jest, ale radze Ci nie wpuszczać tego do akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Skoro zauważasz te rogi a są to skrzela zewnętrzne to ja mówię że to traszka grzebieniasta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Tak wygląda traszka: A tak aksolot: Chyba jest duża różnica i łatwo odróżnić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur.W Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 No właśnie to aksoloty są bo mają te charakterystyczne rogi i tego na grzbiecie nie maja i to nie jest traszka Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Z tego co znalazłem na jakiejś stronie: " Endemiczny gatunek płaza, obecnie spotykany jedynie wysokogórskim, zimnowodnym jeziorze Xochimilco i jego kanałach w Meksyku. Pierwotnie spotykany był jeszcze w jeziorze Chalco, które niestety na skutek rabunkowej gospodarki wodnej już wyschło. Oba jeziora znajdowały się na wysokości 2300 m n.p.m., a ich powierzchnia wraz z przyległymi kanałami sięgała 35 m²." Wynika z tego że aksoloty zamieszkują tylko te jeziora meksykańskie. Do Polski są sprowadzane, albo są rozmnażane u nas. Co do występowania w Polsce nie znalazłem takiej informacji. Poprawcie mnie jak się mylę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur.W Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 No i to jest właśnie dziwne że nic nie ma o tym że wystepuja w Polsce ale jestem na 100% pewny ze to aksoloty. Mała traszka ma tylko taki lekki zarys na grzbiecie a to nie ma ale ma takie rogi jak na zdjeciu /\/\ Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Kolego larwa traszki grzebieniastej posiada skrzela zewnętrzne które u dorosłych osobników zanikają, ty widziałeś osobniki 2-3 cm więc to maluchy, dla mnie sprawa jasna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Mogły być po prostu wypuszczone przez jakiegoś znudzonego akwarystę jak niektórzy wypuszczają np. piranie Mógłbyś zrobić fotę. Nie bierz je do domu tylko do słoika jakiegoś i tam nad wodą i jak zrobisz to je wypuść. My tu wtedy ostatecznie wydamy werdykt Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Właśnie zrób zdjęcie. Jeśli to traszka to za kare wypijesz 1/3 wody ze swojego głównego akwarium, jeśli to axolotl to będziesz bogaty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artur.W Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 Kuczan skoro tak mówisz że maluchy mają skrzela na zewnątrz i tak wyglądają jak na zdjęciu to w takim razie to jest traszka grzebieniasta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Ale tęż nie rozumiem dlaczego od razu traszka grzebieniasta W Polsce żyję 4 gatunki traszek oraz salamandra której larwa o wiele bardziej przypomina aksolotla niż larwa traszki. Znów więc nalegam daj foty Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts