S'Sayan Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Siema. Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość w związku z moimi błędami. Teraz przejdę do rzeczy: Chciałbym zrobić filtr kubełkowy. Akwarium w jakim bym tego kubełka używał to akwa o pojemności 25l (normalnie mam 100l). Chciałbym zrobić coś typu: http://www.czerwonolicy.waw.pl/znajomi_05f.htm lecz mniejsze. Teraz moje pytania: 1. Jaki zbiorniczek potrzebny na filtr (ile litrów i co to ma być za zbiornik) 2. Czego użyć to przeprowadzenia wężyków, kabla??? Zawsze jak robiłem sobie takie prototypy to miałem głownie problem z kablem) 3. Czym ja mam go uszczelnić??? (klej na ciepło zdałby egzamin???) Z góry dzięki za odpowiedzi. :aniol_diabel: :aniol_diabel: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 3.Uszczelnić można silikonem akwarystycznym też albo kropelką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 Tutaj w paincie narysowałem schemat działania filtra: 1. http://img63.imageshack.us/i/akwa1.png/ 2. http://img135.imageshack.us/f/akwa2.png/ Wydaje mi się, że Foto 1 bezie lepiej filtrowało gdyż woda z akwarium będzie równomiernie się przemieszczała w filtrze. Który lepiej zrobić??? Atreyu: Czerwona czcionka jest zarezerwowana dla moderatorów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Schemat 1 jest lepszy i zrób tak jak na stronce mówią z rury. Masz rurę i dwie zaślepki kupisz, one mają od razu uszczelki że jak z dwóch stron zamkniesz to otworzyć potem nie można aż tak się zassa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 Tylko w tym 1 schemacie obawiam się, że jak woda nie dojdzie do pełna kubełka to mi się pompka zepsuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Jak kubeł będzie szczelnie zrobiony to zassie do pełna wodę i pompka będzie w zanurzeniu bo jakby nie była to by się zapowietrzał co chwile i byś widział że coś nie gra.Dla inf pompka nie psuje się od działania w powietrzu tylko od przegrzania bo jak jest w wodzie to się chłodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 A teraz problem tkwi jak ja mam wyprowadzić te wężyki i kabel na zewnątrz, zebu nie ciekło mi nigdzie??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Musisz wymierzyć idealnie suwmiarką. Potem bierzesz wiertarkę i wiertło które ma mniejszą średnicę od tego co zmierzyłeś robić dziurki przeciskasz na siłę i zaklejasz kropelką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 Sprawe wężyków mam załatwioną. Zastosowałem coś takiego co mniejszy wężyk przejdzie środkiem, a większy się naciągnie. Teraz nie wiem czy kabel puścić jakby słomką czy małą dziurkę i od razu bez użycia tej słomki??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Więcej połączeń i udziwnień to niebezpieczeństwo rozszczelnienia. Lepiej zrobić dziurkę i od razu kabel przeprowadzić tylko ważne żeby było ciasno. Plastik kabla ma trochę elastyczności więc powinien sam uszczelnić otwór. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted July 29, 2010 Author Share Posted July 29, 2010 Mam jeszcze pytanie z czego wykonać ten cały zbiornik???? Mam 2 propozycje: 1# Iść do sklepu i kupić grubą złączkę rur PCV. 2# Pojeździć po śmietnikach ( nie ze ja śmieciarz jestem ) i znaleźć jakąś butlę z dużą zakrętką??? ( w tych śmietnikach na butelki) Mogę użyć zamiast kropelki czy super glue kleju, którym tata rynny na dachu skleja??? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted July 29, 2010 Administrator Share Posted July 29, 2010 Regulamin: 5. Zarząd forum zastrzega sobie wyłączne prawo do używania czerwonej czcionki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Pewnie można, a nie lepiej Ci silikonem normalnym? Zbiornik możesz wykonać z tego co akurat wpadnie Ci w ręce,wybór należy do Ciebie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 ArT mam tylko jedną prośbę. Jeśli zbudujesz sobie taki sprzęcik to podaj (jeśli możesz) ile Cię to wszystko wyniosło, bo możliwe, że sam spróbuję głównie ze względu na ogromną powierzchnię filtracyjną. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 W wielu przypadkach tanio by wyszło jakby się zrobiło kubełek z jakiegoś maciupkiego akwa dobra szczelna przykrywka na to i git Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted July 30, 2010 Author Share Posted July 30, 2010 Kubełek prawie gotowy. Muszę jeszcze uszczelnić kabel i gotowy do użycia. Koszta: Rura PCV - 4zł 2x Zaślepka - 3zł/szt. Złączka do rur PCV - 6zł Takie jakby dławiki czy coś w tym stylu (do zrobienie przepustu) - 2,50 zł/szt ja musiałem kupić 2 Pompka, ja miałem stary filtr. Wziąłem od niego samą głowice i działa. Jak tego nei masz to tez jakieś 40/60 zł byś musiał liczyć. 20zł + +/-50zł (pompka) = 70zł EDIT: Kubełek gotowy. Wszystko szczelne. Teraz 2 pytania: 1. Co ja mam do niego za filtry włożyć. Mam kamienie od akwarium, takie nie za wielkie. Mogę zamiast tej gąbki te kamyczki włożyć??? Jakiego filtra mogę tam jeszcze użyć??? 2. Wszystkie części są nowe. Co zrobić, żeby dokładnie wszystko wypłukać???, żeby rybkom nic nie było??? Dodam dla tych osób, które robią taki kubełek, że kwestie kabla można zrobić za pomocą lutownicy. Trzeba wziąć i przeciągnąć przez wywierconą dziurę kabel i wszystko dookoła zatopić w tym plastiku. Warto mieć jakiś kawałek, który można stopić. Foto wkleję później. Atreyu: Jeśli od napisania posta nie minęły 24h to używaj opcji edytuj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel00 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 ArT- a do jakiego akwarium używasz tego kubełka i od jakiej mocy masz głowice filta(ile l/h). Bo mam zamiar zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
S'Sayan Posted August 26, 2010 Author Share Posted August 26, 2010 Pompka na razie jest słaba bo to do akwa 25l miało być. To była jakaś stara głowica od filtra do 40l. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel00 Posted August 26, 2010 Share Posted August 26, 2010 aha a w ogóle jak wysoko u ciebie unosi wodę jak taka słaba??I czy fan 1 plus(320l/h)da radę?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts