BOULI1978 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Witam ponownie. Założyłem już akwarium i nabyłem filtr JBL 900. Podpiąłem do niego deszczownice. Posiadam akwarium 112l. Filtr działa na maxa i dzisiaj po dwutygodniowym dojrzewaniu wpuściłem ryby. Deszczownicę mam około 5 cm pod wodą, skierowaną lekko ku górze, jednak odbita fala wody powoduje dość duży ruch w środkowej części akwarium. Mam pytanie jak wielki ruch wody powoduje jej napowietrzenie??? Kupiłem neony innesa i nie chcę żeby im się stała krzywda. Może inaczej skierować deszczownicę???? Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Mi woda swojego czasu leciutko falowała,a dość liczna obsada miała czym oddychać.Ustaw deszczownię jak tobie najbardziej odpowiada lub po prostu ją zdejmij. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Neonkom nie powinna stać się krzywda, ale tak na wszelki wypadek zdejmij tą deszczownice. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mmmm12mm Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Witam ponownie. Założyłem już akwarium i nabyłem filtr JBL 900. Podpiąłem do niego deszczownice. Posiadam akwarium 112l. Filtr działa na maxa i dzisiaj po dwutygodniowym dojrzewaniu wpuściłem ryby. Deszczownicę mam około 5 cm pod wodą, skierowaną lekko ku górze, jednak odbita fala wody powoduje dość duży ruch w środkowej części akwarium. Mam pytanie jak wielki ruch wody powoduje jej napowietrzenie??? Kupiłem neony innesa i nie chcę żeby im się stała krzywda. Może inaczej skierować deszczownicę???? Pozdrawiam Niewielki (widoczny) ruch wody powinien wystarczyć do niezarośniętych, nie bardzo przerybionych zbiorników. Niestety w przypadku buszu (Busha - bardzo mocno zarośniętego zbiornika i/lub mocno nadmiernej liczby ryb) może to niewystarczać na noc. Najlepiej: obserwuj ryby wcześnie rano (5-6) bezwględnie przed włączeniem oświetlenia, jeżeli wszystkie pływają przy powierzchni => zbyt mało tlenu => zwiększ ruch powierzchni i/lub dodaj napowietrzanie na noc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts