Jump to content

Ruch wody w akwarium

Recommended Posts

Witam ponownie.

Założyłem już akwarium i nabyłem filtr JBL 900. Podpiąłem do niego deszczownice. Posiadam akwarium 112l. Filtr działa na maxa i dzisiaj po dwutygodniowym dojrzewaniu wpuściłem ryby. Deszczownicę mam około 5 cm pod wodą, skierowaną lekko ku górze, jednak odbita fala wody powoduje dość duży ruch w środkowej części akwarium. Mam pytanie jak wielki ruch wody powoduje jej napowietrzenie??? Kupiłem neony innesa i nie chcę żeby im się stała krzywda. Może inaczej skierować deszczownicę????

Pozdrawiam

Witam ponownie.

Założyłem już akwarium i nabyłem filtr JBL 900. Podpiąłem do niego deszczownice. Posiadam akwarium 112l. Filtr działa na maxa i dzisiaj po dwutygodniowym dojrzewaniu wpuściłem ryby. Deszczownicę mam około 5 cm pod wodą, skierowaną lekko ku górze, jednak odbita fala wody powoduje dość duży ruch w środkowej części akwarium. Mam pytanie jak wielki ruch wody powoduje jej napowietrzenie??? Kupiłem neony innesa i nie chcę żeby im się stała krzywda. Może inaczej skierować deszczownicę????

Pozdrawiam

Niewielki (widoczny) ruch wody powinien wystarczyć do niezarośniętych, nie bardzo przerybionych zbiorników.

Niestety w przypadku buszu (Busha - bardzo mocno zarośniętego zbiornika i/lub mocno nadmiernej liczby ryb) może to niewystarczać na noc.

Najlepiej: obserwuj ryby wcześnie rano (5-6) bezwględnie przed włączeniem oświetlenia,

jeżeli wszystkie pływają przy powierzchni => zbyt mało tlenu => zwiększ ruch powierzchni i/lub dodaj napowietrzanie na noc.