karen161 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 czy można w akwa trzymać wszystkie rodzaje neonków razem? znaczy innesa czarny i czerwony? jak co to akwarium 54 litry jeszcze nie załozyłam ale się upewniam jak i co aha i jakie jeszcze rybki i w jakich ilościach by pasowały do neonków? myślę o tego samego rozmiaru. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Neon czarny nie należy do neonów i łączy go z nimi tylko potoczna nazwa handlowa. Są trzy rodzaje neonów. Innesa, Czerwone i Zielone. W odpowiednio dużym akwarium nie ma przeciwwskazań by łączyć te gatunki, ale w 54l najlepiej stworzyć jednogatunkowe stadko. Co do nich? Przyjmując że neony będą pływać w takiej wodzie jakiej powinny [miękkiej i kwaśnej] to nada się parka pielęgniczek Ramireza i kilka Otosków. To sprawdzony i popularny "zestaw" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Nadają się tylko zielone i Innesa. Na czerwone 54 litry jest za małe Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Jak dobrze pamiętam to pytałem się kiedyś sprzedawce o to i powiedział mi, że można trzymać ze sobą wszystkie gatunki Neonka. A co do innych rybek, to ty decydujesz jakie będziesz tam trzymał. ( oczywiście wielkością podobne do neonków np. gupiki ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Po pierwsze sprzedawcy często kłamią, lub po prostu się nie znają na akwarystyce. Wiec lepiej nie słuchać ich rad. A po drugie można trzymać wszystkie gatunki neonów zależy tylko od litrażu bo w 54l można trzymać tylko jeden gatunek Link to comment Share on other sites More sharing options...
wiktoria Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 mogą być gupiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Wiktoria co ty ciągle z tymi gupikami???? Ona się pyta o neonki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rybeńka Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 Do neonek można dołączyć gupiki a także ryby zwane płatkami i jaszczęby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 A co to są jaszczęby? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts