marcinek8413 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Co będę pisał po prostu oceniajcie. Obsada to 1 Glonojad syjamski, 1 zbrojnik, 2x ramirez, 4x kardynałek, 5x platka, 3x gupik, 3x molinezja, 2 x kirysek ,roślinki to kryptokoryna oraz nurzaniec,nawożone nawozem Tetra Plantamin, filtr z deszczownią wkład gąbka oraz zeolit, grzałka z termostatem 50 wat, oświetlenie 1 x 15wat i 1x 11wat oraz oświetlenie nocne niebieskie diody led. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zapaleniec Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Ładne roślinki, tylko napisz jeszcze gatunki ryb i ich ilość. Interesuje Mnie szczególnie ta biała rybka (glonojad), jest to glonojad Syjamski (odmiany Gold) i dorasta do 25 cm długości, nie stety jest za duży do Twojego akwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Jak na pierwsze akwarium nie jest źle. Wstrzymuje się z dokładniejszą oceną do czasu aż autor uzupełni wszystkie potrzebne informacje w pierwszym poście: viewtopic.php?f=22&t=1937 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Myślę,że trzeba by było zrobić weryfikację rybek,połowa nie nadaje się do tego zbiornika (za mały litraż)...Dodałabym roślin,ale bez szaleństw...Bardzo podoba mi się układ kamieni.Kojarzy mi się ze Stonehenge...Akwa ma przyszłość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Obsada: 1 Glonojad syjamski-do oddania 1 zbrojnik-do oddania 2x ramirez-ok 4x kardynałek-dokup żeby było 6-8 sztuk 5x platka-ok,ale jaki stosunek samców do samic 3x gupik-ok 3x molinezja-do oddania 2x kirysek -do twojego akwa nadają się tylko pigmeje lub panda.Dokup do 6 sztuk. Wystrój akwarium ciekawy,zwłaszcza kamienie.Proponuję Dołożyć nieduży korzeń,mech i będzie jeszcze lepiej jak jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted July 30, 2010 Author Share Posted July 30, 2010 dokupuje kardynałków do 8szt, dodałem młode nurzance przed grotą z kamieni nad korzeniem myślę mam nie daleko taki stawik może tam coś znajdę ciekawego i jest tam mech zdrojek ale boję się go wsadzić do akwa a chciałem obsadzić mchem tą grotę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sikorka45 Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Jeśli to twoje pierwsze akwarium to naprawde można przyznać, że jest dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
salomon666 Posted July 30, 2010 Share Posted July 30, 2010 Jak dla mnie to te kamienie są obrzydliwe:) a roślinki i ta fototapeta :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted July 30, 2010 Author Share Posted July 30, 2010 Kolego fototapety już dawno niema czytaj posty dokładniej a kamienie jednemu się podobają drugiemu nie proste. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
murzynek15 Posted July 31, 2010 Share Posted July 31, 2010 Fajne akwa tylko troche więcej zieleni i jest gitara . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted August 1, 2010 Share Posted August 1, 2010 Rafa9- Kardynałki potrzebują trochę zimniejszej wody. A co do obsady to będzie taki misz-masz, ja bym skupiła się tylko na żyworódkach. Czyli haremy 2+5 gupika oraz 1+3 platki. (Będziesz miał stada maluchów ) Platka z gupikiem się nie rozmnożą. A jeśli tak bardzo lubisz ramirezy, to 1+1 ramirezy + razbory, np. hengela. A jeśli bardzo chcesz kardynałki to kup sobie 10 sztuk i będą same, i będzie im bardzo dobrze. Nie myślałeś o rybkac dennych/ krewetkach? Pamiętaj również, że stadko jest ogólnie od 5 sztuk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 Z Ramirezek chyba zrezygnuję samczyk właśnie zamęczył samice kupiłem mu kolejne 2 szt. aby sobie wybrał a on je też zamęczył chyba nie lubi dziewczynek myślę nad prętnikiem karłowatym tylko 1 + 1 czy haremik 1+2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Prętniki trzymamy w haremach. Do tego akwa to 1+2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Może masz aktualna fotkę baniaka ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 tak pierwsza od góry Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted October 24, 2010 Author Share Posted October 24, 2010 Aktualne fotki zbiornika zalany 1 czerwca 2010 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawcio Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 Jeśli się nie mylę to masz tam molinezję black molly, która się do 54l nie za bardzo nadaje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 Na mieczyki i molinezje masz za małe akwarium a ogólnie nie jest źle ale popracuj jeszcze nad tym akwarium Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jachaja5 Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 Masz początek inwazji krasnorostów(usuń zainfekowane liście,najlepiej to widać na łodydze liścia cryptocoryny bezpośrednio "omiatanej powietrzem z filtra")to przez źle ustawione napowietrzanie z filtra(ustaw je pod potrzeby oddechowe ryb).Molki są u Ciebie największym dostarczycielem azotu dla tych glonów ,pomijając już fakt że za mały litraż na nie to jak ich się nie pozbędziesz trudno będzie wygrać tu z krasnorostami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted October 24, 2010 Author Share Posted October 24, 2010 A więc tak molinezji już nie ma oddałem dzisiaj, a te czerwone co kolega pomylił z mieczykami to platki koralowe, obecna obsada to 10 x kardynałek chiński, 5 platka 2 samce 3 samice, 5 x gupik, i jeden kirysek tak sobie został. Co do glonów mam właśnie z nimi mały problem oświetlenie to 1 x 15 i 1 x 11 czy to nie za dużo, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted October 24, 2010 Share Posted October 24, 2010 Kardynałki do oddania chyba ze zmniejszysz temperaturę. Kiryska też tak oddaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dawcio Posted October 25, 2010 Share Posted October 25, 2010 Oświetleni w sam raz. Możesz zrobić zdjęcie pokrywy (jak masz zaminowaną drugą świetlówkę, napisać coś o niej)???? Ewentualnie wysłać mi na maila dawid.suchocki@wp.pl Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
suchy82 Posted October 27, 2010 Share Posted October 27, 2010 Zgadzam się więcej chwastów i zbiorniczek będzie niezły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted October 31, 2010 Author Share Posted October 31, 2010 http://www.youtube.com/watch?v=XLk-HuFWyeo to krótki filmik mojego akwarium troszkę jest mniej roślin ale siła wyższa walka z glonami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcinek8413 Posted November 21, 2010 Author Share Posted November 21, 2010 Witam kolegów moje akwarium trochę się zmieniło od czasu zalania fotki niebawem, obecna obsada to 10x neon inessa, 4x platka (do oddania), 7x gupik (do oddania), oraz 1x zbrojnik niebieski i kirysek pstry chętnie je zamienie za otoski których nigdzie nie mogę dostać, jak oddam to co mam oddać to planuje 15x neon inessa, harem bojownika 1+2, 6 otosek, i krewecie tylko jeszcze nie wiem jakie i ile i tu proszę o poradę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts