wolfik Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Fotki kiepskiej jakosci, bo o ile na akwarystyce troszke sie znam, to juz na fotografii w ogole Akwarium wystartowalo koncem listopada 2008r, zarybione 18 grudnia. Obsada: 2 x Pterophyllum Scalare odmiana Manacapuru, F1 3 x Pterophyllum Scalare odmiana czarna, żółta i marmurkowa (po sztuce) 7 x Corydoras Sterbai 1 x Sturisoma Aureum 10 x Otocinclus Affinis Flora: Echinodorusy Kryptokoryny Microzorium Valisnerie Sprzęt: Akwarium: 150x40x50 Oświetlenie: 2 x 36 Watt Sera Plant Color + Sera Tropic Sun Filtracja: Eheim 2226 + Eheim 2227 Ogrzewanie: Jager 200 Watt Nawożenie: JBL 7 + 13 Kugeln Tropica Plant Nutrition (po staremu Tropica Master Grow) Akwarium: http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=11750 http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=11751 http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=11752 Mieszkańcy: http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=11754 http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=11753 http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=11755 http://www.akwaswiat.net/attachment.php?aid=11756 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Fajnie, klimatycznie . Tylko może zabierz ten sterczący patyk ze środka żeby ryby się nie pokaleczyły jak będą się ganiać . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfik Posted July 25, 2010 Author Share Posted July 25, 2010 Czy w Twoim akwarium ryba sie kiedyś skaleczyła o korzeń ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Akwarium naturalne i takie mi się podoba A z tym korzeniem nie przesadzajmy skalary są bardzo zwinnymi rybami i nie z jednym korzeniem sobie poradzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
blackfish Posted July 25, 2010 Share Posted July 25, 2010 Mnie ten patyk się podoba, nawet bardzo- wygląda naturalnie Ryby się nie pokaleczą (w naturze pełno takich patyków) Ogólnie - bardzo fajny baniak (fotki też ok)- pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfik Posted July 25, 2010 Author Share Posted July 25, 2010 dodam jeszcze, że ten patyk (gałąź od korzenia skrytego w zieleninie) opiera się na przedniej szybie, więc nadziać się też nie nadzieją Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 To była tylko moja sugestia ale zrobisz jak zechcesz . Jakoś mi po prostu nie pasuje ten patyk . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Nie lubię skalarów,ale to moje "nielubienie".Bardzo ciekawa kompozycja.Pewnie za jakiś czas coś zmienisz,bo to normalne.Ale póki co,dla mnie 5+.Przyjemne dla oka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 Akwarium fajne tylko nie kumam co robi Manacapuru F1 z tymi mieszańcami ??? Nie lepiej było kupić 3-4 sztuki jednej odmiany . Moim zdaniem tylko to bym zmienił Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Mnie się nawet bardzo podobają te badyle. schadow ma rację. Masz manacapary i je marnujesz powiem Ci szczerze. Ja bym od razu z nimi zrobił BW 8-) Ale to jest twój gust i twoje akwarium wiec możesz robić co chcesz byle by tylko ryb w nim nie męczyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Dla manacapuru wcale nie trzeba BW . Zbiornik jest oki chodzi mi tylko o to ze Taka Dostojna ryba Moim zdaniem nie powinna pływać z mieszańcami ......... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karen161 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 co wy macie do tych skalarów?! mieszane są bardzo ładne. w każdym "akwariowym środowisku" musi być coś nie typowego. dla jednych patyk, dla innych skalar. a apropo to bardzo ładny wystrój i te patyki też niezłe, ale rybek nic nie przebije Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfik Posted July 27, 2010 Author Share Posted July 27, 2010 To nie jest ani akwarium biotopowe ani gatunkowe. Na początku były tylko Manacapuru (6 sztuk), później, w miarę ich ubywania z różnych powodów, obsada została uzupełniona o ciekawe moim zdaniem odmiany barwne. Taki miałem kaprys Oraz kupienie fajnych dużych manacapuru wcale nie jest takie łatwe, a próba aklimatyzacji 5-cio złotówek z własnego odchowu w dużym akwa skończyła się tragicznie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
shadow2525 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 To jak z 6 sztuk została ci jedna to faktycznie nie kupuj więcej...... Zostań przy Tych odmianach barwnych ........ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfik Posted July 28, 2010 Author Share Posted July 28, 2010 shadow2525 - jeszcze jakieś mądre rady przychodzą Ci do głowy ? Odpowiem Ci, żebyś dzisiaj mógł zasnąć spokojnie nie trapiony koszmarami, że Wolfik męczy rybki Było 6 małych sztuk, po kilku tygodniach padła jedna. Pozostałe dobrały się w dwie pary naprzemiennie składające ikrę, a jeden odrzucony również zakończył żywot. Te dwa które padły były zdecydowanie najmniejsze i najsłabsze. Później z niewyjaśnionych przyczyn (prawdopodobnie coś z układem pokarmowym) padła trzecia sztuka. Czwarta padła ofiarą agresji nowych współlokatorów, którzy pojawili się w międzyczasie. To wszystko wydarzyło się w ciągu roku, a nie miesiąca. Kalkulator ... bingo, zostały dwie Tutaj możesz poczytać jak umęczyłem kolejne 60-70 sztuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Wiesz jesteś modem a nie przeczytałeś tego tutaj regulaminu że nie można wklejać linków o innych forach akwarystycznych Te Macaparu to parka chociaż schadow wiem ze nie trzeba im od razu robić BW ale ja bym zrobił jak w naturze Co do obsady może jakieś L-ki jeszcze kolorowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Regulamin: 4.2. Zabrania się umieszczania linków i/lub opisów reklamujących inne serwisy akwarystyczne,....., linki zostały usunięte. Proszę jeszcze o zmianę podpisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfik Posted July 28, 2010 Author Share Posted July 28, 2010 Wszelkie większe "glonojadki" odpadły na razie, mam zbyt mało czasu żeby po nich sprzątać Ale w głowie mam stadko 204 lub Hypancistrus Zebra (jak znajdę wypchany portfel spacerując z psem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Ja miałem na oku 204 i ją bardziej polecam od zebry z dwóch przyczyn. Hypancistrus jest piekielnie drogi około 400-800 zł sztuka (czasami mniej) a ty chcesz mieć stado Połowa obecnie hodowanych hypancistrusów posiada chorobę genetyczną deformującą jej pysk. Więc nie warto na nią wydawać kasy a szkoda bo to cudowny zbrojnik To tak ja polecam : - L-204 - 6 szt. - Peckoltia sabaji - 6 szt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfik Posted August 1, 2010 Author Share Posted August 1, 2010 Dziękuje za wszystkie opinie, mam nadzieje że niedługo znów spotkamy się w galerii jak tylko dokończę projekt 70L dla ramirezek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PaTrYk4 Posted August 3, 2010 Share Posted August 3, 2010 Akwarium super, ale może więcej mieszkańców? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
wolfik Posted August 3, 2010 Author Share Posted August 3, 2010 np. jakich ? Andrerw: wolfik zmień podpis. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts