Marcin!991 Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Witam Was. Mam w akwa filtr ktory działa 24/7. Ale mimo to po powierzchni pływa mi taki jakby osad. Co to może być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Może to kożuch bakteryjny. Daj zdjęcie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted July 21, 2010 Author Share Posted July 21, 2010 Już robie. Poczekaj. To coś widać tylko od dołu ponieważ patrząc na lustro wody od góry nic nie widać. Tak to wygląda: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kuczan Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Niewyraźne zdjęcie ale wygląda na film białkowy, przejrzyj ten temat : viewtopic.php?f=10&t=10633&st=0&sk=t&sd=a Z własnego doświadczenia dodam że wiatrak skierowany na powierzchnie wody też znakomicie daje rade. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted July 21, 2010 Author Share Posted July 21, 2010 Daj jeszcze raz linka bo mi nie działa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Witam Was. Mam w akwa filtr ktory działa 24/7. Ale mimo to po powierzchni pływa mi taki jakby osad. Co to może być? Kup Molinezje one ci załątwią sprawe korzucha bakteryjnego Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Można też zastosować skimmer Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 A ja go załatwiłem np. deszczownicą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sergiusz Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Skuteczną metodą jest też spuszczanie wody przy jednoczesnym zbieraniu kożucha. Takim sposobem można nawet usunąć bakterie w 100%. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 No nie wiem ja kiedyś miałem to dziadostwo i nic nie działało nawet kładzenie na taflę wody ręczników Jeśli woda nie będzie dostatecznie natleniana a tafla wody poruszana to kożuch powróci Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Witam Was. Mam w akwa filtr ktory działa 24/7. Ale mimo to po powierzchni pływa mi taki jakby osad. Co to może być?Kup Molinezje one ci załątwią sprawe korzucha bakteryjnego Super rada. A jeśli autor tematu ma 25l, albo 54l? Polecam budowę skimmera. Przy filtrze kaskadowym, lub deszczowni taki osad też nie powinien występować. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 No nie wiem ja kiedyś miałem to dziadostwo i nic nie działało nawet kładzenie na taflę wody ręczników Jeśli woda nie będzie dostatecznie natleniana a tafla wody poruszana to kożuch powróci Co do deszczownicy niejestem całkowicie przekonany ( wiem sam po sobie ) , częste podmianki ( tak to załatwiłem u siebie ) , papier też dobra sprawa ale śniadaniowy ponieważ wchłania tłuszcze i zabrudzenia ( taki jak mamuśka stosuje do pieczenia ciasta ) no i w ostateczności molinezje . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 Autor ma 25 litrów więc molki odpadają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted July 22, 2010 Author Share Posted July 22, 2010 To kupie sobie nowy filtr. Kaskadowy skoro tak radzicie. Dzięki! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Regus Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 Pozostaje mu w takim razie skimmer lub czeste podmianki ( chociaż przy takim litrażu to jednorazowy zabieg) w ostateczności papier sniadaniowy lub deszczownica która może być za duża do takiego baniaka ( w zależności jaki filtr ma nasz kolega ). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marcin!991 Posted July 24, 2010 Author Share Posted July 24, 2010 Pozostaje mu w takim razie skimmer lub czeste podmianki ( chociaż przy takim litrażu to jednorazowy zabieg) w ostateczności papier sniadaniowy lub deszczownica która może być za duża do takiego baniaka ( w zależności jaki filtr ma nasz kolega ). Ja mam filtr aquael model fan-mini Qmax 260 L/h. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts