unik21 Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Witam wszystkich:) ostatnio spaliła mi się świetlówka w akwarium i dziś kupiłam nowa więc ją zamontowałam i podłączyłam do prądu pokrywę ale nic się nie dzieje, czy jest możliwe ze ją źle zamontowałam albo cokolwiek innego??? Pierwszy raz wymieniałam i nie wiem co robić bo nie wydaje mi się żeby od razu nowa świetlówka była zepsuta?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Wkładasz i przekręcasz zazwyczaj tak jest a świetlówka nie ma prawa się ruszać Link to comment Share on other sites More sharing options...
unik21 Posted July 21, 2010 Author Share Posted July 21, 2010 No tak właśnie zrobiłam i nic.... Nie wiem, może nieumiejętnie ją przekręcam ....... Musze się pomordować z tym trochę...... A może coś więcej się mi tutaj popaliło i przez to nie świeci.....?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Ja tak raz miałem ze starą pokrywą woda podeszła do statecznika i się spalił a jak podłączałem kolejną świetlówkę to i ona natychmiast się paliła Jeśli masz pokrywę z tych nowszych to na pokrywie masz taką listwę którą można zdjąć i tam masz starter oraz statecznik sprawdź może starter poszedł Link to comment Share on other sites More sharing options...
unik21 Posted July 21, 2010 Author Share Posted July 21, 2010 No ale jakby ten starter poszedł jak sam mówisz to może by i się ta nowa świetlówka spaliła a tu się nie dzieje nic. A czy ten starter to w takiej "zakrętce" jest?? Nie umiem tego nazwać inaczej Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Starter jest w tej zakrętce on uruchamia świetlówkę wykręć to i sprawdź czy czasem się nie spalił a statecznik to ten zasilacz do świetlówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
unik21 Posted July 21, 2010 Author Share Posted July 21, 2010 No na moje oko nie wygląda na spalony bo jak się podłączy do prądu z nową świetlówką to można powiedzieć że się świeci o ile ma się to świecić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 21, 2010 Share Posted July 21, 2010 Jak podłączysz do prądu to stuknij tą świetlówkę nie raz to działa Link to comment Share on other sites More sharing options...
unik21 Posted July 21, 2010 Author Share Posted July 21, 2010 Jak stukam to miga.... ale nie cały czas. Nie wiem chyba coś nie do końca tam łączy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts