Morog Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 postanowiłem posunąć się dalej w przygodzie z akwarystyką i założyć akwarium morskie wykorzystałem do tego moje stare akwa słodkie wkleiłem do środka przegrodę, filtr kubełkowy pełni role pompki wypełniłem go żywa skałą za akwa wisi kaskada wypełniona gąbką i węglem do obudowy dodałem jedną świetlówkę t5 i wiatraczek chłodzący mechaniczna część wygląda tak tu mamy żywą skałe ktorą włożyłem do środka, całe 15 kg to ostateczna wersja po zalaniu wodą czas na dojżewanie Uploaded with ImageShack.us obaczymy czy bedzie żyło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 Niecierpliwie czekam ponieważ strasznie podobają mi się solniczki Myślałeś już nad obsadą Z ryb mogę zaproponować np. Pterapogon kauderni w ilości 6 szt. oraz parkę np. Amphiprion ocellaris Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted July 20, 2010 Author Share Posted July 20, 2010 najpierw pojdą grzyby i miękkie ukwiały potem coś bardziej wymagającego o rybach myślalem o parce błazenków, parce pterapogonów i jadaś babka jakieś krewetki pomyślimy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 Trochę małe to akwarium na akwarium morskie ale ja się na morskim za bardzo nie znam ale wiem że sporo kasy trzeba tam wsadzić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 Jak ktoś będzie wiedział jak i co zrobić to i w małym może go zrobić ale faktycznie akwaria morskie powinny być dość duże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted July 20, 2010 Author Share Posted July 20, 2010 słyszeli kiedyś termin "nanorafa"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 Najlpepiej sobie basen od razu kupić Ja mam 31 morskie ale widzialem i rafki 8 L. Twoje fajnie sie zapowiada. Dodawaj zdjecia na bierząco . Bede sledził . Powodzenia i witam w gronie morszczaków Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted July 20, 2010 Share Posted July 20, 2010 100l na aqwa morskie to wcale nie tak mało . Przecież sa specjalne zestawy morskie o pojemności 60l, 80l . Mam nadzieję że wszystko ci wyjdzie i czekam na rozwój sytuacji . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted July 22, 2010 Author Share Posted July 22, 2010 dziś patrzę a tu na skałce rośnie jakiś ukwiał chyba jest brązowy ma nóżkę i wyraźnie ramiona próbowałem mu cyknąć fotkę, ale jest za mały i nie widać na drugim kamieniu rośnie następny, na razie tylko noga gdzieś czytałem, że w solniczce cieszy każdy przejaw życia potwierdzam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karaś Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 Czemu nie ma podłoża? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 a podłoża koralowego nie chcesz dać bo dno masz chyba puste Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 Nie daję się tylko piasku koralowego. Miesza się też z np. muszlami ślimaków Jeśli chodzi o zwierzęta ze skałek to masz pewność że zawsze coś znajdziesz. Jeden z użytkowników a mianowicie danielek001 założył solniczkę i w skałce znalazł kraba i małże viewtopic.php?f=22&t=13586&st=0&sk=t&sd=a&hilit=akwarium+morskie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted July 22, 2010 Author Share Posted July 22, 2010 po dwóch tygodniach wg. sztuki trzeba piasek sypać z żywej skały wylatuje różny syf i z szyby łatwiej go zbierać niż z piasku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted July 23, 2010 Share Posted July 23, 2010 będziesz miał rafowe czy... nie rafowe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ISSAC Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 ciekawy temat będę go obserwował bo też chcę z mojego starego 54L zrobić kiedyś akwa morskie powodzenia Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted July 27, 2010 Author Share Posted July 27, 2010 dobra wsypałem piasek i włożyłem jeszcze dwa kawałki żywej skały wygląda to mniej więcej tak z problemów pojawiły się aiptasie, próbuje z nimi walczyć płynem na nie dodatkowo woda szybko paruje, zastanowiłam się, co to będzie jak wyjadę na 4 dni może spaść po niżej przelewu i filtr szlag trawi chyba bez inwestycji w automatyczne uzupełnianie się nie obejdzie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 A żywą skałę gdzie znalazłeś? No no, zapowiada się ciekawie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Pewnie na allegro Falowniki widzę ze są słabo ustawione bo jakoś zbytniego nurtu nie widzę Ale ogólnie ciekawie się zapowiada. Kiedy planujesz wprowadzić pierwsze żyjątka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted July 28, 2010 Author Share Posted July 28, 2010 za jakis tydzień skałe kupiłem w sklepie ktory podałem na początku jak na zdjęciu widać nurt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Właśnie nie widać nurtu za bardzo może daj go bliżej powierzchni żeby falowała. Też dziwnie zrobiłeś że zamontowałeś je na przeciwko siebie :zamieszany: W akwarium nie ma grzałki A nad jakimi żyjątkami myślisz Wymyśliłeś tez jakie ryby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted July 28, 2010 Author Share Posted July 28, 2010 Rafi200 z ciekawości masz JAKIEKOLWIEK doświadczenie z solniczkami? o rybach pomyśle pózniej grzałka jest za przegrodą razem z odpieniaczem (ktorego braku jakoś nie zauważyłeś) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted July 28, 2010 Share Posted July 28, 2010 Wygląda ciekawie Powtórze pytanie: rafowe czy zwykła morskie? Jakie rybki planujesz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted July 28, 2010 Author Share Posted July 28, 2010 myślalem, że są rafowe i fish only bedzie oczywiście rafa, myśle, że widać to na zdjeciach planuje parke jubilerków, parke błazenków i jakąś babke Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 29, 2010 Share Posted July 29, 2010 z ciekawości masz JAKIEKOLWIEK doświadczenie z solniczkami? Coś tam coś tam wiem Planowałem kiedyś założyć. Zdjęcie trochę nie wyraźne i nie zauważyłem nigdzie grzałki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morog Posted July 31, 2010 Author Share Posted July 31, 2010 pierwsze życie w solniczce niestety nie całe pożądane kupiłem dwa kraby pustelnik, dwa ślimaki turbo i dwa ślimaki otoczki wygląda na to, że całość się zaaklimatyzowała i żyć będzie tu krab sobie siedzi na polce, na którą nie wiem jak wlazł po pionowej ścianie a tu ślimak turbo na dzień się chowają i nie chcą pozować do fotek niestety pojawił się też wieloszczent wczoraj wieczorem go zauważyłem, wielki jest a podobno w skale drugie tyle musze spróbować go złapać, wyciągnę go razem z kamieniem przy okazji jak widać przeżywamy inwazje glonów, ale podobno same mają zniknąć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts