Jump to content

[240l] JBL CristalProfi e900

ShenLi
 Share

Recommended Posts

Witam może trochę po czasie bo już zakupiłem filtr wymieniony w temacie, z tego względu mam pytanie czy konieczne jest dokupienie do niego filtra wewnętrznego? Czytając wiele postów i tematów gro osób twierdzi że ten kubełek nie da rady sobie z tym litrażem. Jeśli konieczne jest dokupienie wewnętrznego to jaki byście polecili, jakiej firmy i z jakim przepływem? i jeszcze jedno pytanko co do tego JBLa czy standardowe wkłady mam wymienić na jakieś inne? (Czytałem gdzieś że podobno standardowa ceramika jest niezbyt dobra) Z góry wielkie dzięki za wszelkie odpowiedzi i porady. Pozdrawiam.

Opieram się tylko na "teorii wyczytanej w necie" :) Zbiornik startuje w sobotę więc z własnej praktyki nie mogę jeszcze nic powiedzieć :) tylko czytać i przeglądać fora. I właśnie przez to mam totalny kocioł w głowie i zaczynam się stresować że dokonałem złego zakupu :/

• Administrator

Zalewaj akwa. Pogadamy za jakiś czas o tym ;).

Nie przesadzisz z obsadą będzie oki. Dowalisz obsadę razy 10, to nawet 3 takie jbl będą mało. Zależy też od biotopu. Jedne rybki mniej "kupią :D" inne więcej ;). Jest wiele czynników, które maja na to wpływ.

Pewnie masz rację trochę przejmuję się na wyrost :) może dlatego że nie chce popełnić większego błędu już na samym starcie :) a internet to zarówno doskonałe źródło informacji jak i doskonale potrafi pomieszać w głowie :) Dodam że to mój pierwszy "większy" baniaczek wcześniej miałem 54l i 80l ale to było lata temu inny sprzęt który zapewne nadaje się tylko do muzeum i inne rybki. Wielki dzięki za odpowiedź. Mam pytanko co do obsady, może to nie ten dział ale to tak przy okazji, jaką byś mi doradził? W ogóle nie mam sprecyzowanej opinii w tym temacie, może dlatego że wcześniej miałem do czynienia z nielicznymi gatunkami rybek i można powiedzieć że były 'pospolite" :) Na pewno chciałbym jakąś ławicę kolorowych rybek, parę większych okazów najlepiej kolorowych i coś do strefy dennej. W dzisiejszych czasach jest taki wybór że po prostu już wymiękam :)