rafaelo94 Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Witam. Mam zamiar kupić, któryś z wymienionych poniżej filtrów, który byście polecali nie mam w myślach żadnych rybek ale nie będą to rybki typu pawiooka tylko dużo mniejsze po ok.5cm coś pod neony nie wiem jeszcze. Myślę na Eheim Professionel 3 2075 i Aquael Unimax 500 lub 700. I co dać do koszyków. Nie wiem czy to jest w komplecie. Z góry dzięki za odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Ja dałabym po obu stronach akwarium, z lewej oraz prawej strony AquaEl'e Uni 1000 - spokojnie razem będą dobrze filtrowały. Ma i gąbkę i wkład ceramiczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Nie martw się media filtracyjne zawsze są w zestawie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
HAL9001 Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Ja dałabym po obu stronach akwarium, z lewej oraz prawej strony AquaEl'e Uni 1000 - spokojnie razem będą dobrze filtrowały. Ma i gąbkę i wkład ceramiczny. Brzanka z całym szacunkiem, ale filtr wewnętrzny z wkładem pojemności szklanki do baniaka 450L to chyba jakaś kpina, może ze 20 sztuk tych filtrów. Rafaelo94 jeśli masz kase to kup jak najlepszy i jak największy, bo zaproponowałeś filtry z górnej półki, więc pewnie cię stać. Uważam że, "Trzymając cokolwiek w niewoli trzeba zapewnić maximum komfortu, a nie minimum do przeżycia". ps. kurcze jaka głęboka myśl i moja, nigdy bym siebie nie podejrzewał o takie mądrości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 brzanka wybacz, ale to nie była trafiona porada. Unimaxa 700 - Pojemność koszy na media filtracyjne jest 5*3l czyli 15l. Jeżeli nie wstawisz lampy UV ani grzałki, to możesz na ich miejsce jeszcze ceramiki nawalić. - Dwa wloty i wyloty - możesz dać z dwóch stron zasys i wylot. Lepsza filtracja. - Produkt polski - dobra dostępność części. Wada - 39W - to trochę sporo. Eheim - 2075 - pojemność koszy 6l + 0,5l =6,5l - to mnie najbardziej boli - jeden wlot i wylot - mimo że produkt nie jest krajowy, wydaje mi się że też mają dobrą logistykę co do części zamiennych Duża zaleta - 16W Ja bym wybrał jednak Unimaxa ze względu na pojemność filtracyjną i na podwójny wlot i wylot. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted July 16, 2010 Administrator Share Posted July 16, 2010 Nie martw się media filtracyjne zawsze są w zestawie Pewny jesteś tego ? Nikt nie wspomniał o kasie. To ja polecam Eheim-a 2080 III . Dwa wloty wody, jeden wylot. Pojemność wkładów jak duże wiadro. Prefiltr ułatwia czyszczenie itp, itd. Dodatkowa zaleta: zainstalowane kółka z dołu, gdyż tą "kobyłę" nie jest tak łatwo przesunąć jak jest pełna wody ;p. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Unimax także ma kółka w podstawie więc nie myśl że tylko eheim ma taki patent Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Nie martw się media filtracyjne zawsze są w zestawie Pewny jesteś tego ? A co w czymś nie dają W Tetrze dają, w Aquaelu dają. Jak dają to bierz, jak biją to .... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted July 16, 2010 Administrator Share Posted July 16, 2010 Mam tego, kupując go bez wkładów zaoszczędziłem kasę. Zasypałem keramzytem, dałem włókninę i działa rewelacja. http://aukcja.interia.pl/item1084506393 ... nel_3.html Koszt wkładów oryginalnych: http://aukcja.interia.pl/item1084599008 ... cyjne.html Dalej: bez: http://aukcja.interia.pl/item1084493931 ... _2213.html z: http://aukcja.interia.pl/item1149783098 ... srwia.html Spytasz dlaczego Eheim tak robi.Ano dlatego, że oryginalne media filtracyjne nie zawsze się sprawdzają. Jeżeli potrzebujesz jakiś innych wkładów to dlaczego masz płacić za te oryginalne w cenie filtra? Wiele osób zmieniało wkłady, dodawało ceramiki itp. A stare, oryginalne wkłady? Do szafki, leżą nieużywane a zapłacić za nie trzeba było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafaelo94 Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 Czyli lepiej wybrać unimax'a. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 Nie zgodzę się. Eheim z tego co mówią/piszą jest jedną z najlepszych firm robiących filtr. Musisz tylko znaleźć odpowiedni do swego akwa. a wersje czy z mediami czy beż jest naprawdę bardzo dobra, bo nie musisz wkładać do kubła tego co ci narzucają tylko sam możesz sobie skomponować media pod własne potrzeby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafaelo94 Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 Tylko tyle, że będzie to mój pierwszy kubełek i nie wiem co tam się daje do środka..? Zaletą jest pobór prądu bo jest to tylko 16w w eheim, a same świetlówki będą musiały mieć ok 300w. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts