AgaAga Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Po wielu trudach "urodziło" się w końcu moje 126 litrów.Nie jest jeszcze dopracowane,ale jak to dziecko,musi się rozwinąć. Pojemność: 126 litrów Sprzęt techniczny: Filtr AquaBall 130 (trochę mało,ale póki co musi być) Grzałka Jager 100W Brzęczyk TetraTec APS 150 Światło-2x18W Wystrój: Roślinki-nigdy nie miałam pamięci do nazw,ale na pewno jest Elodea,Echinodorus bleheri,trawki i jakieś inne "cosie",wszystkie z podobnymi wymaganiami. Roślinki nie są w koszyczkach,to tylko tak wygląda! Korzenie mangrowca-2 sztuki Kamienie z jeziora Malaren-odpowiednio przygotowane. Rybki: Bojownik Wspaniały-czarno-czerwony Crowntail 2 Zbrojniczki Niebieskie-młodziutkie:1 w kropeczki i 1 paseczki 5 Kirysków Panda-moje ukochane rybki-terminatorki,2 chorobom dały radę. A teraz fotki,uprzedzam,że kiepski ze mnie fotograf Link to comment Share on other sites More sharing options...
miłek12 Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 możesz dać zdjęcie całego zbiornika Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 Jeszcze w tym tygodniu będę tam grzebać,przekładać,rozsadzać (Ahaed masz rację,ta jedna roślinka musi być rozsadzona).Poza tym jeszcze dojdą dodatkowe kamienie,no i rybki.Jak już wszystko będzie na sicher wtedy poproszę mojego Tomka,żeby ładne fotki zrobił,bo ja jak widać kiepska z fotografii jestem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Ładnie ładnie. Z niecierpliwością czekam na aktualizacje. Ten zbrojnik w paski to może nie być zbrojnik niebieski tylko jakiś inny gatunek np. L015 Peckoltia vittata http://www.planetcatfish.com/catelog/sp ... cies_id=75 albo L104 Panaque Maccus http://www.planetcatfish.com/catelog/sp ... ies_id=734 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 Atreyu to może być L104,ale póki co to ciężko wyczuć,bo te "gluty" po 4 cm mają.Aczkolwiek dość zbliżony jest.Zobaczymy za jakiś czas. Zastanawiam się bardziej nad tym co dodać jako riby środkowo-powierzchniowe.Myślę o molinezjach,5-6 sztuk.Kolorowo by było. A to właśnie jest ta bliżej nieokreślona łobuzica (zdaje mi się,że to panienka): Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 Kolejna foteczka,już troszkę lepsza jakościowo mimo,że ja robiłam. Po rozsadzeniu roślinek i dorzuceniu nowych kamyków.Całe akwa wkrótce,jak woda się uspokoi po grzebaniu Zbrojniczek Niebieski ogląda nowe "sprzęty domowe". Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 (Post pod postem,sorki,ale nie mogłam wytrzymać) Pogrzebałam,pokombinowałam...Dzięki Ahaed za wskazówki...I teraz akwa wygląda o wiele lepiej.Co prawda nie ma jeszcze rybek środkowo-powierzchniowych,ale to bardzo trudna decyzja.Jedne za duże,inne konfliktowe. A oto akwa po przeróbkach: Link to comment Share on other sites More sharing options...
axidus821 Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 może jako rybki środkowo-powierzchniowe dałabyś jakąś małą ławicę?brzanki, bystrzyki?taka ławica bardzo ładnie by się między tymi roślinami (jak się jeszcze rozrosną)prezentowała Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 Przemyślę temat,tylko jak one będą funkcjonować z bojownikiem? Co prawda jest spokojny,ale szef to szef. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 fajne akwarium , mogłabyś tu wrzucić jeszcze dużo ryb. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 Aga więc jednak molinezje jak mi mówiłaś na chacie czy inna koncepcja na obsadę? Co do wygląda,podoba mi się. Czekam na kolejne aktualizację Choć przydałoby się więcej roślin Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 Gost roślinki muszą mieć chwilkę na podrośnięcie,poza tym też nie chcę,żeby było zbyt zarośnięte.Niech dzieciaki mają gdzie pływać Co do rybek,to po długich debatach domowych na 95% molinezje,z 5 sztuk.Z tym,że wszystko może się zmienić w momencie kupowania Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 W końcu udało mi się wyprosić mojego Tomasza,żeby zrobił porządne zdjęcia naszego baniaczka.Tak porównując,robione przeze mnie to tragi-komedia Oto nowa prezentacja (wciąż z małą obsadą,jeszcze nie kupiliśmy im kolegów). Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 Przepraszam,że znowu post pod postem,ale w jednym można dodać tylko 3 fotki To mój ulubieniec (zaraz po Pandach): Link to comment Share on other sites More sharing options...
patryq10 Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 Tak troche pusto w lewym tylnym rogu... Moze by tak zalaczyc do korzenia jakis mech (np. phoenix moss), badz jakas wglebke, subwassertang? A poza tym akwarium super. Zielone i zadbane, gratulacje! Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 17, 2010 Author Share Posted July 17, 2010 W tym rogu jest mniej światła,więc mech to raczej nie da rady...Coś pewnie dosadzę,ale jeszcze nie w tej chwili.Niech troszkę te roślinki,które już są się bujną.W każdym razie nie jest to jeszcze efekt końcowy. Dzięki wszystkim za pochwały,to bardzo budujące.Nauka nie poszła w las Po kilku miesiącach zabawa w akwarystykę stała się pasją. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 W tym rogu jest mniej światła,więc mech to raczej nie da rady... A kto mówi ,że mchy potrzebują silnego oświetlenia ,one świetnie sobie radzą przy standardowym ,a nawet mniejszym świetle.Jedyną rzeczą może być to ,że nie będą tak gęste i mocno zielone. Co tygodniowa kosmetyka i ich przycinanie może uczynić cuda . Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 18, 2010 Author Share Posted July 18, 2010 O patrz,nie wiedziałam. Byłam przekonana,że jednak potrzebują mocniejszego światełka,a tu niespodzianka. To sprawa mchów do rozważenia. Muszę popatrzeć po sklepach,gdzie i ewentualnie jaki jest w sprzedaży.Myślałam też nad Echinodorusem bleheri tam w kącik za korzeniem.Hih jeszcze sporo mogę "namieszać" w akwa. I wielkie dzięki za podpowiedzi,to dla mnie bardzo ważne.Pomaga zapanować nad baniakiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 Fajne akwa ale mało rybek może taką obsade: -1+2 bojowniki -6 kirysków panda -1+1 zbrojnik nieb. -2+2 p.ramireza -6 otosków -12 neonów innesa Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 18, 2010 Author Share Posted July 18, 2010 Myślę o większych ribach.Neonki czy razborki klinowe odpadają.Wyglądowo ok,ale już miałam i niestety przy chorobach,które przerobiłam padły wszystkie.Takie złe doświadczenia...Ramirezki-owszem są brane pod uwagę.Generalnie zależy mi na rybkach,które dogadają się z bojownikiem.Myślałam również o kakadu,ale muszę jeszcze "pograsować" po tematach i sprawdzić jak one funkcjonują u innych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 18, 2010 Share Posted July 18, 2010 myślę że kakadu będą skubać bojka Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 18, 2010 Author Share Posted July 18, 2010 Hihi właśnie dlatego tak długo się zastanawiam nad ribami. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 20, 2010 Author Share Posted July 20, 2010 Po długich poszukiwaniach u "wujka googla" zidentyfikowałam moją drugą "przyssawkę".Na 95% jest to Erromyzon sinensis.Jest jeszcze młodziutka,więc trudno orzec na pewno.Z werdyktem poczekam,aż podrośnie i do końca się wybarwi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AgaAga Posted July 22, 2010 Author Share Posted July 22, 2010 To znowu ja.W akwarium pojawili się nowi mieszkańcy.Są to 4 molinezje.Każda w innym kolorze.No dobra,baba jestem,miało być kolorowo i jest.Są to: Black molly-samiec, Dalmatine molly-samiec, Yellow molly-samiczka, Silver molly-samiczka. Pod koniec tygodnia dokupię jeszcze 2 panienki,żeby było prawilnie.I na tym będzie koniec obsady.Póki co sterroryzowały bojownika,ale to chyba chwilowe.Zaczęłam się trochę martwić,ponieważ znowu pojawiły mi się nitki.Ale po wpuszczeniu molek mój lęk poszedł sobie-dziarsko skubią,aż miło.Mam nadzieję,że się uspokoją i bojek znowu będzie szefował w baniaku. Teraz na tym koniec,fotki za jakiś czas. Edit.: (pół godziny później) Kochani muszę się pochwalić Mam maleńkiego kiryska panda.Tak spojrzałam w poszukiwaniu Szefa,obraził się,i patrzę a tu mi się jakoś tak żwirek rusza.Przyglądam się dokładniej,a tu maleństwo "dupką" zawija aż miło.Ze względu na resztę towarzystwa postanowiłam go odłowić.Oj nie jest to łatwe.Ale już Kruszynka siedzi sobie w kotniku. Edit.: godzina 21:30 Troszkę kiepsko z jakością,ale jest.Malusio siedzi na kawałeczku rozciapkanej tabletki dla kirysków i wcina.Jest tak maleńki,że trudno go dostrzec. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 22, 2010 Share Posted July 22, 2010 Akwarium jest świetne Aga masz talent Super skomponowane barwy no i ten bojek który jest wszędzie bo to główny mieszkaniec tego cudownego akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts