tomsoul Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 Witam Nie wiem za bardzo w który dział wsadzić ten post. Jeśli w nieodpowiednie miejsce je umiejscowiłem to z góry przepraszam. Problem mam z mętną wodą. Otóż tydzień temu nawalił mi filtr kubełkowy i byłem zmuszony zastąpić go wewnętrznym aquaelem fzn-2. Przy okazji wywaliłem z akwarium sporawy korzeń. To już kwestia gustu. Problem w tym że od tamtego czasu woda jest lekko mętnawa, tak jak po masowym rozwoju pierwotniaków. Taka jakby mleczna. Bym zapomniał dodać że zrobiłem wtedy podmiane połowy wody w baniaku. Parametry wody jest ok. No2 jest 0, a No3 25. Czyli nie jest tragicznie. Więc co może być za przyczyna z tą wodą? Pierwotniaki które wystąpiły wskutek zmiany filtra? No bo podstawe dla No2 i No3 czyli podłoże nie zmieniałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 Podaj dokładniejsze dane jak np, jaki rozmiar baniaka, kiedy został zalany, jakie ryby pływają... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 Podmiana połowy wody + nowy filtr = restart. Na przyszłość jak nawali Ci filtr to do nowego daj gąbki ze starego razem z nowymi gąbkami ponieważ na starych gąbkach miałeś kolonie bakterii nitryfikacyjnych. Teraz już chyba nic z tym nie zrobisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomsoul Posted July 12, 2010 Author Share Posted July 12, 2010 Też tak podejrzewałem że chodzi o nitryfikatory. W kubełku miałem dodatkowo ceramike. Przełożyć ze starego kubełka do nowego wewnętrznego dałoby się tylko ceramike. Bo z gąbką byłby spory problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 Podmiana połowy wody + nowy filtr = restart. Na przyszłość jak nawali Ci filtr to do nowego daj gąbki ze starego razem z nowymi gąbkami ponieważ na starych gąbkach miałeś kolonie bakterii nitryfikacyjnych. Teraz już chyba nic z tym nie zrobisz. Bakterie również znajdują się w slupie wody, podłożu itd. Jeżeli NO2 utrzymuje się cały czas na zerowym poziomie znaczy się że bakterie nie ucierpiały aż tak bardzo inaczej znaczyło by to początek zakwitu. Zmętnienie sugerowałoby ponowne dojrzewanie po restarcie ale zastanawia mnie ten wynik NO2=0 i stąd wynika moje dalsze pytanie, czy nie mierzyłeś tego zaraz po podmianie wody (jakie masz testy)? Jeżeli tak to zmierz jeszcze raz NO2 i NO3 jeżeli minęło już 48h po wymianie. Myślę że jest to inwazja pierwotniaków spowodowana wymianą filtra (często również powstaje po awarii filtra). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomsoul Posted July 13, 2010 Author Share Posted July 13, 2010 Wczoraj wieczorem zmierzyłem i No2 było 0 a No3 było 25. Czyli tak jak przedtem. Ale filtr chodzi dopiero tydzień, ten wewnętrzny. Więc nitryfikatory w filtrze się jeszcze nie że się tak wyraże "urodziły";) Jako testów używam kropelkowych sery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Skoro NO2 = 0 znaczy się że bakterii w wodzie masz na tyle dużo, że ci rozkładają związki azotów prawidłowo. Czy to zmętnienie trwa dłużnej niż trzy dni? Po około trzech powinno zniknąć jeżeli nie ... zastanowiłbym się nad podaniem czegoś na inwazje pierwotniaków. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts