szymon9 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Witam.Dziś w moim akwarium spaliła się świetlówka i zastanawaim się czy taka jedna narazie by wystarczyła: http://www.allegro.pl/item1118392893_ph ... mocja.html Czekam na odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 MUsiałbyś do takiego litrażu dać ok. 30W a to ma jedynie 15 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Wystarczyć wystarczy ale wiesz jak masz rośliny wymagające to dołożenie jeszcze jednej świetlówki bym proponował Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon9 Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 To wiem tylko sie pytam czy ta świetlówka jest dobra nie jakaś zwykła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Tak ta świetlówka jest dobra nawet ją bym polecił jest tania i dobra Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Ja uważam, że jedna 15W w 60L to troszeczkę za mało,to tylko 0,25W/L Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon9 Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Mówiłem że wiem tylko się pytałem czy ta świetlówka jest dobra , an nie taka zwykła (biała). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Napisałem że jak na taką tanią jest bardzo dobra a i wszystkie świetlówki są białe ale niektóre świecą np. na różowo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Według mnie odpowiednia barwa światła nawet jak przy jednej świetlówce Ale pomyśl nad jeszcze jedną a roślinki będą Ci szybko rosnąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon9 Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Wiem,wiem a czy jak będę miał podloze i nawozy to bedzie mniejwiecej dobrze ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 NO ale o jakie Ci chodzi podłoże Żywe jeżeli tak to owszem Proponuję Aqua Substrate II+ a co do nawożenia to najważniejsze jest CO2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Dobre podłoże i nawozy to nie wszystko Odpowiednia moc oświetlenia także jest ważna Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 3 najważniejsze zasady uprawy roślin: - odpowiednie oświetlenie czyli minimum 0,5W/l - nawożenie CO2 - żyzne podłoże Jeśli chodzi o np. nawozy w płynie to muszą zawierać makro i mikroelementy Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Ilość światła dobieramy do tego co chcemy w tym akwarium mieć. Dla zwartek i mchów nie warto inwestować w 0,5W/l a takie akwaria też potrafią być bardzo piękne. U siebie w krewetkarium mam 8W Aquarelle na 30 l akwarium i rośliny świetnie rosną ale trzeba było wiedzieć jakie rośliny dobrać. Aquarelle to bardzo dobra świetlówka i świetnie się sprawdza w akwarium jako jedyna jak i w towarzystwie innych świetlówek. Świeci lekko na różowo. Szymonie, musisz sobie odpowiedzieć na pytanie co chcesz w tym akwarium osiągnąć a my podpowiemy czy to wystarczy i czy będzie dobrze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 3 najważniejsze zasady uprawy roślin: - odpowiednie oświetlenie czyli minimum 0,5W/l - nawożenie CO2 - żyzne podłoże Jeśli chodzi o np. nawozy w płynie to muszą zawierać makro i mikroelementy No myślę ,że coś tu chyba jest nie tak bo; Żadna z tych trzech zasad,a już na pewno dwie pierwsze nie mają nic wspólnego przy zakładaniu akwarium LT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 No ale tu nie ma mowy o LT Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Nie no rozumiem ,ale ty zaakcentowałeś te trzy zasady,ja tylko stwierdzam,że nie przy każdych akwariach i podałem tylko LT. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Dokładnie, przy mchariach, malawi, tanganikach, ciemnych wodach itp te zasady są bez sensu nawet jeśli masz w akwarium sporo roślin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon9 Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Emiloos troszke cie nie zrozumiałem z tym co chce osiągnąć.Ja chciałbym poprostu żeby moje akwarium ładnie się prezentowało, żeby tył akwarium był zarośnięty czymś (np.cabombą,nurzańcę) i ostatnie najważniejsze żeby rybki były szczęsliwe w moim akwarium. Jak nie odpowiedziałem dobrze to wybacz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 I o to mi chodziło Po prostu każdy ma jakąś wizję akwarium i wtedy łatwiej coś podpowiedzieć. Dla nurzańca i cabomby (którą lepiej wymienić na limnophilę sessiliflorę bo ładniejsza wg mnie i lepiej rośnie) wcale nie potrzeba jakichś super warunków. Wystarczy zwykły drobny żwirek kwarcowy, min warstwa ok 6 cm z tyłu, ok 5 z przodu. Tam gdzie będą rośliny czyli z tyłu warto wsadzić pod korzenie roślin kulki gliniano-torfowe. Te rośliny rosną nawet przy standardowym oświetleniu a przy 15 W Aquarelle w 60l akwarium nie powinny mieć żadnych problemów. Możesz dołożyć też odbłyśnik albo wykleić obudowę od środka samoprzylepną srebrną folią, taką jak reklamy się wykleja wtedy już w ogóle będzie wystarczająco. Nie ma co się porywać z motyką na słońce bo po co potem się męczyć z glonami? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 A czego tu nie można zrozumieć. :zamieszany: Ja próbuję ci powiedzieć 8-) ,że aby mieć ładne akwarium i ładnie w nim rosnące roślinki,te które ty choćby wymieniasz,zdrowe i "szczęśliwe" rybcie, nie trzeba wymyślać nie wiadomo czego.Wystarcza normalne ,czyli standardowe oświetlenie tak od 0,25-0,40W/L,lekko wzbogacone podłoże,normalna filtracja,bez wymyślania przy nawożeniu. Jeśli w akwarium mamy normalne oświetlenie,pisząc normalne mam na myśli tak jak kupujemy w sklepie akwarystycznym,normalna pokrywa z jakąś tam świetlówką ,nie do końca roślinną ,nie musimy stosować jakiś tam super ekstra macro i micro elementów.Przy takim oświetleniu nasze roślinki zużywają niewiele tego ,tudzież nie trzeba ich stosować.Jednak gdy zaopatrzymy nasze akwarium w oświetlenie typowo roślinne, o wysokiej barwie światła,czyli powyżej 10000K,a ilość W/L przekracza 0,5W/L,musimy wprowadzić nawożenie i to nie tylko wspomniane wyżej,ale jeszcze co2 jest wskazane. Chcę jeszcze dodać ,że nie jest to aż takie proste stosowanie lepszego oświetlenia ,a co za tym idzie lepszego nawożenia,gdyż przy niewłaściwym dobraniu tego wszystkiego, pojawiają się przeróżne problemy,a zwłaszcza plaga glonów. Na pewno o niebo spokojniejsi są ci ,którzy nie kombinują,a pozwalają działać naturze. No niestety ja się do tego nie zastosowałem i nawożę Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Amen Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon9 Posted July 10, 2010 Author Share Posted July 10, 2010 Dzięki za pomoc.Ja chciałem dać na tył tetra plant coplete subtrate i zastanowiłem sie że styłu dam nurzańce a na 2plan anubiasy. Co do ''normalnej filtracji'' mam zamiar kupić fzn-2 a chciałem nawozić easy carbo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
emiloos Posted July 10, 2010 Share Posted July 10, 2010 I to jest bardzo dobre rozwiązanie. Na drugi plan możesz też dać niskie zwartki i żabienice. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymon9 Posted July 10, 2010 Author Share Posted July 10, 2010 A właśnie zapomniałem się zapytać : jaki nawóz będę miał podawać jak będę podawał easy carbo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts