Karaś Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Witam, posiadam akwa 5l i chcę mieć w nim krewetki ale nie wiem jakie nadają się do takiego "baniaka",pomóżcie jaki dać filtr,oświetlenie,podłoże,rośliny...Z góry dziękuje za odpowiedzi.Jak już będzie po wszystkim wstawie fotki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Filtr-elite mini-tani,mały,dobrze filtruje wodę. Oświetlenie to 4-5w powinno wystarczyć. Jeśli masz ciepło w pokoju to może nawet obędzie się bez grzałki.Jeśli nie to 25w dowolnej firmy.Podłoże np. bazalt lub piasek-co ci się podoba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karaś Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 A przy jakim podłożu lepiej czują się krewetki i jakie mogę wpuścić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GobASS Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 5l to za mało dla krewetek. Krewetkaria od 10l w górę. W tak małym baniaku trudno utrzymać parametry, w szczególności dla krewetek, które by się ewentualnie nadawały. Jeżeli dopiero zaczynasz przygodę z krewetkami, zainwestuj w Shrimp Set 20 firmy aquael, lub jakikolwiek inny zbiornik, pojemności minimum 20l. Krewetki nie są wcale tak łatwe w hodowli, jak się wydaje, przekonałem się o tym na własnej skórze, tracąc zwierzaki warte kupę kasy (nieznanej przyczyny zmiana parametrów w baniaku i śmierć większości krewetek). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karaś Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 A w 25l jakie mogą być? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GobASS Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Jeżeli to Twoja pierwsza przygoda z krewetkami, polecam Red Cherry. Można powiedzieć "pancerne", chociaż jak każda krewetka wymagają opieki. Do zbiornika 25l możesz spokojnie zakupić 6 sztuk na start, szybko się rozmnożą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Zdecydowanie za mały litraż dla krewetek min. 10 L Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karaś Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Spoko,jakie podłoże lubią krewetki? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Najlepiej takie bądź inne specjalnie dla krewetek http://allegro.pl/item1130495249_ebi_go ... wetek.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karaś Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 co krewetki wolą piasek czy żwir? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Najlepiej jakiś drobny: może być np. wygładzony bazalcik o granulacji 1-3 mm. ale krewetki muszą mieć gąszcz roślin dlatego trzeba im żyzne podłoże np. Aqua Substrate II+ i nie trzeba go już potem przykrywać specjalnym żwirem Jeśli mowa o specjalnym dla krewetek to może SchrimpSand Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karaś Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Dzięki za odp,jakie rośliny do 25l? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Rośliny w krewetkarium to zazwyczaj mchy ale to mogą być także rotale czy kabomby zależy od upodobania Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karaś Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Ja bym wolał takie mniej wymagające i ładne. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Może trawniczek z glosi, mech na korzeniach np. Flame Moss, blyxa, rotala i alternatera. Ale musisz mieć dość spore oświetlenie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Co do glosi to niestety musi być mocne oświetlenie bo będzie nie ciekawie wyglądać ja proponuję mchy są mało wymagające i pięknie wyglądają Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Możesz też zrobić trawniczek z rozciętej gałęzatki (kilka takich rozwiązań jest w galerii forum) lub z lileopsis-a. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted July 13, 2010 Share Posted July 13, 2010 Szczerze: ładne jednolite tło, czarny bazalt, rozgałęziony korzeń i na nim mech. Więcej nie potrzeba. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Crystal Posted July 14, 2010 Share Posted July 14, 2010 Witam. Posiadam krewetki rec cherry i blue pearl oraz całą gamę z rodziny cantonensis tj. Crystal Red w różnych gradacjach, bienki, Tiger oraz Snow white. W zbiornikach 25 litrów mam nawet i sto krewetek i im to nie przeszkadza. Podloże jakie stosuję to Red Bee Sand chociaż ostatnio mówi się, iż lepsze jest Ebi Gold. Akwarium 5 litrów nie jest za małe dla krewetek o ile utrzyma się odpowiednie parametry wody. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts