Swistaq Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Proszę o identyfikacje rośliny przedstawionej na poniższym zdjęciu. Za pomoc serdecznie dziękuję. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Apocalypt0 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Wiesz co nie potrafię podać jej nazwy ale jak na moje oko to na pewno nie jest to roślina akwariowa tylko doniczkowa... Radził-bym ją wyjąć z baniaka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swistaq Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Jednak jest akwariowa ponieważ dostałam ją gratis w akwarystycznym. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 viewtopic.php?f=33&t=4937&st=0&sk=t&sd=a&hilit=%C5%9Bciemy+sprzedawc%C3%B3w Pierwsza zasada druhnego akwarysty brzmi: "Pod żadnym pozorem nigdy nie wierz w słowa sprzedawcy sklepu zoologicznego" Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katesh74 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Słyszałem że ta roślina potrafi pod wodą rosnąć ale do podwodnych typowo nie należy.... nawet jeśli kupiona w akwarystycznym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swistaq Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Ściemy ściemami,ale ja znam ten sklep od 20 lat i nigdy nie spotkałam się z problemami z mojego bądź znajomych doświadczenia wiem,że znają się na rzeczy. Facet mówił mi nawet jak się nazywa i ,że nadaje się do baniaka z małymi rybkami.Nazwy niestety nie zapamiętałam. Może Katesh74ma rację. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katesh74 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 poszukałem Fitonia Verschaffelta (Fittonia verschaffeltii) chyba to to ... i nie wygląda na pływającą podane w naszym dziale jako pseudo roślina akwariowa. http://en.wikipedia.org/wiki/Fittonia_verschaffeltii a tu więcej o niej... http://greenworld.serwus.pl/kwiatywww/p ... e%208f.htm Link to comment Share on other sites More sharing options...
Swistaq Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Tak to to. Dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Dokładnie, to jest Fitonia i na 100% nie jest akwariową rośliną Wyciągnij ją z akwa i posadź do doniczki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katesh74 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Ściemy ściemami,ale ja znam ten sklep od 20 lat i nigdy nie spotkałam się z problemami z mojego bądź znajomych doświadczenia wiem,że znają się na rzeczy. Facet mówił mi nawet jak się nazywa i ,że nadaje się do baniaka z małymi rybkami.Nazwy niestety nie zapamiętałam. Może Katesh74ma rację. Jeśli mam rację to jednak Twoja opinia co do sklepu musi się deko zmienić, nie uważasz ?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Bardzo często widuje je we Wrocławiu w galeriach i bardzo mi się podobały ale na szczęście już wiem ze do akwari się nie nadają Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts