Rafi200 Posted July 8, 2010 Share Posted July 8, 2010 Witam Mam problem z doborem podłoża tak jak w temacie. Pierw myślałem o zakupie Aqua Substrate II+ lecz nie dawno natknąłem się na SchrimpSand. Teraz mam problem. Planuję założyć chyba 2 akwaria chyba bo nie wiem czy mi mama pozwoli na drugie takie jak w moim podpisie czyli 54 litry (to będzie na pewno) High Tech i w 22 litrach Iwagumi. Więc w obydwu będzie sporo roślin oraz krewetki. Mam dylemat ponieważ Aqua Substrate działa podobno bardzo długo ale SchrimpSand wchłania podobno szkodliwe dla krewetek związki. Dodam że w 22 litrach będzie pierw 6 sztuk Red Crystal a w 55 litrach też najpierw 6 sztuk Red Cherry oraz 2 sztuki Limnopilos naiyanetri. Piszę najpierw ponieważ się oczywiście rozmnożą chyba z czego byłbym bardzo zadowolony teraz jestem więc bardziej skierowany na SchrimpSand jednak nie wiem czy się opłaca. Proszę was o redy najlepiej od tych którzy mają jeden z tych dwóch produktów w swoich akwariach Wszystkim co odpiszą wielkie dzięki za rady Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted July 8, 2010 Share Posted July 8, 2010 Ja może nie mam tych produktów... Ale może troszeczkę się wypowiem. Niestety, aqua art SchrimpSand'a nie znalazłam, ale mam wrażenie, że jest troche przereklamowany. Napewno nie wchłonie wszystkich związków, ale pomoże. I to znacznie, ale nie całkowicie. Kupiłabym worek tego piachu (widziałam go) i wysypała 5/7 do 54 litrów, a 2/7 wsypałabym do dwudziestki dwójki. Substrat II+ kupiłabym taki jakiś mniejszy woreczek, wsypałabym do obu baniaków po połówce. Mam nadzieję, że coś to pomogło. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 8, 2010 Author Share Posted July 8, 2010 Też myślałem żeby wymieszać te dwie ale one aż tak bardzo się nie różnią. A co do pochłaniania lepiej żeby było mniej niż więcej. Chyba się zdecyduje na SchrimpSand chyba że jakiś jego posiadacz się na jego temat wypowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarystyczne.info Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Na temat Shrimp Sand się nie wypowiem ale cośo AS2+ i krewetkach napiszę. Posiadam zbiornik 64l (40x40x40) między innymi z krewetkami Crystal Red, Biene. Na dnie jest właśnie Aqua Substrate 2. Moim zdaniem to dobre rozwiązanie pod te krewetki. Wymagają one miękkiej wody a AS2+ taką Ci zapewni (przynajmniej przez 4 - 5 miesięcy). Nie zauważyłem od samego startu nadmiaru NO3 czy PO4 w akwarium (oba parametry bliskie zeru), moim zdaniem jest ono raczej ubogie w N i P mimo że producent zapewnia inaczej. W akwarium nie nawożę, nie podaję nawet CO2, przy oświetleniu 0,4W / litr blyxa i limnophila aromatica pięknie rosną (choć nie tak szybko jak w moim większym zbiorniku). Ja polecę Ci do krewetek AS2+. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 9, 2010 Author Share Posted July 9, 2010 Te wszystkie kryteria spełnia też SchrimpSand ale dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwarystyczne.info Posted July 9, 2010 Share Posted July 9, 2010 Niezupełnie, AS2 ma jeszcze coś dla roślin Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafal.gorz Posted July 10, 2010 Share Posted July 10, 2010 Wystarczyłoby PW a nie od razu usuwanie konta z powodu podpisu... Nie zawsze jest możliwość poprawienia błędów w ciągu 5 minut... Na przyszłość doradzam trochę więcej cierpliwości dla administracji tego forum, wszak to nie jedyne forum akwarystyczne a na pewno nie najbardziej poczytalne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts