Jump to content

Obsada 450l

rafaelo94
 Share

Recommended Posts

Witam spodobało mi się kilka rybek czy mógł bym je trzymać w jednym zbiorniku?

To takie rybki:

Pielęgnica Mekka

Pielęgnica Ramireza

Razbora Klinowa lun Neon czerwony

Akara pomarańczopłetwa (Ładna ryba ale obawiam się, że nie nadaje się do akwarium z neonami itp.)

Mieczyk Simpsona (Hallera z takimi długimi płetwami nie jestem pewien co do nazwy)

Kosiaki

Molinezje Black Molly

Otoski

Jakiś kirys albo bocja wspaniała

I myślę jeszcze nad żółtym zbrojnikiem niebieskim.

Prosił bym o podanie ilości rybek i czy w ogóle mogą one ze sobą wspólnie żyć w jednym akwarium.

Z góry dzięki za pomoc.

• Replies 83
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Myślę ze tak delikatny gatunek jak simulans będzie co chwilę zestresowany ciągłymi i energicznymi ruchami bocji wspaniałej ;)

Najlepiej jak się stosuję taką zasadę że jak są małe ryby to dokupywać też małe czyli zamiast wspaniałej np. karłowate będzie wtedy piękne i o wiele większe stado niż można by było zrobić ze wspaniałymi :D

A może być takie coś w 450l mianowicie ok.40 sztuk neon czerwony i czarny razem i do tego z 20 razborów, parka ramirez, p mekka albo mieczyk nie wiem w jakiej ilości, z 7 zbrojników + kilka otosków. Ile można mieć max rybek niewielkich w takim litrażu? Z góry dzięki za odpowiedz.

A może być takie coś w 450l mianowicie ok.40 sztuk neon czerwony i czarny razem i do tego z 20 razborów, parka ramirez, p mekka albo mieczyk nie wiem w jakiej ilości, z 7 zbrojników + kilka otosków. Ile można mieć max rybek niewielkich w takim litrażu? Z góry dzięki za odpowiedz.

Mekka nie pasuje ona Ci zagryzie wszystkie te ryby. Neon czerwony (sam Ci go miałem doradzać) i czarny będą razem pływały (choć lepiej by było jakby było stado składające się z jednego gatunku) ale odpuść se razborki do neonków. Ramizer to możesz mieć nawet 4 pary albo i więcej. Mieczyk to musi być harem 1 samiec i 3 samice a takich haremów daj z 3. Zbrojniki niebieskie :?: Najlepiej jak będzie je trzymać w parach. Jak będą zbrojniki to będą głodne otoski chyba ze jedzą inny rodzaj glonów :roll:;)

Wujek ma taką kombinacje otosków (10) z niebieskimi(10) jeszcze do tego kosiarki(10), które podobno też miały jeść glony i wszystko ok. On ma coś ok 500l ma sporo pięknych rybek chciałbym coś podobnego.

Patrząc na to akwarium 20 min otosków prawie w ogóle nie widziałem chyba siedziały w buszu. Kosiarki coś może skubały ale nie wiele. Za to niebieskie jak opętane po szybach po roślinach no śmiesznie to wyglądało. A kiepsko się prezentują neony czerwony z czarnym w 1 ławicy lepiej mieć same czerwone lub czarne??

Otoski są dość małe nie będzie lepiej jak będzie mniej otosków a więcej niebieskich? Mam obecnie w swojej 75 neony innesa i mi się tak za bardzo nie widzą :zamieszany: Dużo się różnią czerwony od innesa, że np. ma mocniejszą barwę czy coś? Do tego nie rozmnoże neona, a o razborach słyszałem, że jak są grube liście to na dolnej części złożą ikrę ale może zostać zjedzona.

No tak robią razbory z rodzaju Trigonostigma a zwykłe z rodzaju Rasbora normalnie się trą wśród drobnopierzastych roślin jak inne karpiowate ;)

Uwierz mi będziesz co chwilę widział otoski bo one są ruchliwe w przeciwieństwie do zbrojników. Podobno radzą sobie lepiej z glonami otoski o dziwo lepiej od o ile większych od siebie zbrojników. Zbrojniki też są dość agresywne w szczególności do innych ryb dennych. jedyny ich plus to łatwe rozmnażanie. Ale szczerze to ja Ci radzę tylko wielkie stado otosków ;)

Sum piękny :D To jaka ta obsada ma być ?

Otoski ok ilu?

Neon czerwony ile?

Mieczyki np. Koi i simpsona ile?

p ramireza zostają 4 pary?

kiryski spiżowe albo panda ile?

kosiarki

może coś jeszcze małego do tego?

Otoski ok. 15

Kiryski najlepiej panda też gdzieś tyle

Mieczyk zdecydowanie Koi :D 3 haremy

Ramizery to już wiesz

Neon czerwony ok. 20-30 szt.

Kosiarki bym se już odpuścił i tez coś z tego zrezygnował np. z mieczyków bo muzę być trochę ciasno dla ryb :|