Jump to content

Jaką świetlówkę dołożyć do standardowych 60W dla 200L.

Recommended Posts

Witajcie,

jako, że w sprawach oświetlenia zawsze muszę się was poradzić więc pytam :D

Niedługo startuję z nowym basenem 200L. W pokrywie oświetlenie standardowe tj. 2x30W. Z roślin mam Anubiasy, Nurzańce i Zwartki Walkera i teraz pytania?

1. Chcę dołożyć jeszcze 40W aby wyszło mi "ustawowe" 0,5W/L bo więcej co do tych roślin mi nie potrzeba i jakie najlepiej zakupić świetlówki.

2. Odbłyśnik - sztywny metalowy czy folia?

3. Czy zmienić te standardowe świetlówki, które są w pokrywie już?

Dzięki.

Ja na twoim miejscu dodał bym jeszcze dwa x 30 w a i tamte świetlówki zmień na roślinne np. sylvanie grolux

Folia jest tańsza i poza tym jak byś tam dołożył te świetlówki to na odbłyśniki nie miał byś już miejsca

Wiem, że na allegro są ale muszę wiedzieć czy dobrze szukam bo później pojawię się na forum z nowym problemem ;). Czyli muszę dokupić 2x30 sylvania golux a te dwie które mam już w obudowie wymieniać czy zostawić takie jakie są? Myślałam o świetlówkach Arcadii, co Ty na to?

Ja dodam tylko to ,aby być ostrożnym przy dodawaniu oświetlenia i dobieraniu właściwych barw światła.A dlaczego ,bo nie właściwa barwa światła,źle dobrana może być odpowiednią dla rozwoju i to bardzo silnego glonów.

Dlatego taż oprócz właściwej barwy oraz mocy świetlówek polecam nawożenie co2,easy carbo.

• Administrator

Ja na twoim miejscu dodał bym jeszcze dwa x 30 w

A po co ? :roll:

Może ja się nie znam, ale nurzance , zwartki oraz anubiasy nie lubią mocnego światła. viewtopic.php?f=5&t=9355

Tak, wiem: :shock: . O dziwo rosną bez "zalecanych" 0.5W/l :D Magia ? :D

Druga sprawa:

Dołożenie 2x30W wiąże się automatycznie z podawaniem co2 oraz intensywnym nawożeniem. Mam rację czy nie ? Dopiero Janusz o tym wspomniał.

Dalej:

Z pewnością nie rośliny będą rosły jak szalone

Bez nawożenia i co2 glony także :roll:

Nie rośliny potrzebują mieszanych barw

Prawda.

.... ale te standardowe dają sztuczne światło bo mają tylko 6500K

Hmmmm...tylko.... przemilczę to.

A sylvania grolux daje różowawy odcień światła

Racja

Ja dodam tylko to ,aby być ostrożnym przy dodawaniu oświetlenia i dobieraniu właściwych barw światła.A dlaczego ,bo nie właściwa barwa światła,źle dobrana może być odpowiednią dla rozwoju i to bardzo silnego glonów.

Dlatego taż oprócz właściwej barwy oraz mocy świetlówek polecam nawożenie co2,easy carbo.

Podpisuję się "rencoma i nogoma" pod tym.

Podsumowanie:

Na te rośliny w zupełności wystarczy oklejenie pokrywy folią odbijającą światło. Oraz zmiana świetlówek na philipsa 965 oraz sylwanię grolux.

A resztę kasy można przeznaczyć na kawę i ciastka, które umila wpatrywanie się w zbiornik.

Ps: sorka, że tak zapytam. Ale jak w akwa nie ma ponad 0.5W/L to nie można tam już mieć roślin? :zamieszany:

ps2: Czemu nikt nie poruszył stopniowej zmiany świetlówek? Czyli najpierw jedna, potem druga itp? Zmiana całego oświetlenia w jednym momencie wiąże się najczęściej z jednym: glony.

Share

• Create New...