pablooswiecim Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 Witam czy taka obsada moze byc 6 danio 7 neonków 10 gupików 5 hokejówek 4 zbrojniki 1 labeo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 Zbrojniki nie nadają się na to akwarium a gupików jest trochę dużo zmniejsz do 5 sztuk a no i labeo sobie odpuść to też spora ryba oraz neonów tak z 15 daj to ryba stadna Proponowana obsada: 5 gupików 2+3 samice zamiast zbrojników z 5 otosków 15 neon inessa 7 hokejówek amazońskich Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablooswiecim Posted July 5, 2010 Author Share Posted July 5, 2010 no zamierzam kupic kolo 80 litrow w sklepie juz wypatrzyłem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 5, 2010 Share Posted July 5, 2010 jakie wymiary akwa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Proponowana obsada: 5 gupików 2+3 samice zamiast zbrojników z 5 otosków 15 neon inessa 7 hokejówek amazońskich Akwarium na pewno nie będzie zbyt duże i długie dlatego lepiej mieć jedno stado a większe lecz lepiej nie więcej niż 15 sztuk neona P.S. Kolega pewnie i tak postąpi inaczej jak miało miejsce przy pytanie o obsadę do 30 litrów Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 ja bym polecał taką obsade -ok.15szt neonków -8 gupików -za duzo tych zbrojników 1 wystarczy mozna dac jakies kiryski na dno Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 A ja proponuję: 4 gupiki 1 samiec+3 samice 6 otosków 15 neon inessa 1+1 ramireza lub 7 hokejówek amazońskich Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Gupiki trzyma się w haremach 1 samiec i 3 samicę. Na takie akwarium myślę że w ogóle nie można dać zbrojników i w ogóle trzyma się je w parach i tak samo pewnie z kiryskami mogą być mniejsze ale niech autor w końcu poda wymiary akwa. I nie wiem co wy macie z tym żeby trzymać razem neonki i hokejówki przecież są to ryby stadne a w takim małym akwarium należy trzymać tylko jeden gatunek ryby stadnej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablooswiecim Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 a czemu zbrojniki nie moge byc ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Pierw podaj wymiary akwarium. Wtedy zboczymy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablooswiecim Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 tak na oko podaje bo nie mierzylem jeszcze . szerokosc 70 cm wysokosc kolo 22 dlugosc kolo 30 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 6 danio 7 neonków 10 gupików 5 hokejówek 4 zbrojniki 1 labeo No więc na bank odpada zbrojnik bo akwarium za małe, labeo to hoho i jeszcze mniejsze. Danio napisz jakie chcesz chodzi o gatunek bo jak np. zebra to nie może być. Z tej obsady to tylko gupiki (w haremie) i neonki albo hokejówki. Powinno się mieć jedno stado zwłaszcza w tak małym, akwa proponuję więc neonki bo są mniejsze i większe stado może być Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Chyba inaczej: szerokość 22cm, długość 70cm, a wysokość 30cm tak? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted July 6, 2010 Administrator Share Posted July 6, 2010 Wtedy zboczymy. Bez komentarza :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablooswiecim Posted July 6, 2010 Author Share Posted July 6, 2010 hehe tak a co mi jeszce proponujecie jak na razie to dam na sete gupiki i neonki i glonojady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gost Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Moja propozycja to: 15x neon innesa 1+1x ramireza 5x otosek Żadnych zbrojników bo one wymagają większego akwarium, gupiki wedle twego uznania, nie będzie problemu jeśli będą z nimi jakieś inne ryby bo one zajmą się narybkiem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Żadnych zbrojników bo one wymagają większego akwariumZ czystego czepialstwa napiszę że Otocinclusy też należą do zbrojników. Poza tym jest wiele gatunków eLek które by się nadawały. Oczywiście wiem że chodziło Ci [i autorowi tematu na pewno też] o najpopularniejsze zbrojniki niebieskie i tu masz racje. W 80l można by co prawda hodować jednego [najlepiej mniejszą samiczkę], ale jeśli chce się coś na glony to lepiej wziąć stado otosków. Powyższa obsada którą podał Gost jest jak najbardziej ok. Możesz tam dołożyć harem gupika skoro chciałeś, albo jeszcze z 5 neonek. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Autor napisał mi na gg ze chce mieć czerwoną odmianę danio pręgowanego więc do akwarium jest za małe i lubi chłodniejszą wodę. Poleciłem mu też albo otoski albo kiryski. Albo to albo to ponieważ jak wiecie litraż nie jest zbyt duży i może być ciasnota Poleciłem kiryski pandę i się nie spodobały. Odrzucił też propozycje otosków ponieważ są za drogie. Zaproponował parkę Ramizer. Zaproponowałem też inne gatunki czyli habrosusu i pigmejskie i się w końcu skusił na pandę ale zobaczy czy będzie miał je gdzie kupić Sam jeszcze zaproponował razborki ale napisałem ze nie mogą być 2 stada oraz mówił o kardynałkach ale wiedział już że lubią zimniejszą wodę A oto obsada z nim ustalona : - neon Innesa - 14 szt. - pielęgniczka Ramizerka - 1+1 szt. - gupik Pawie Oczko - 2+6 szt. - kirysek pandowaty - 6 szt. - oraz niestety próbowałem przekonać za wszelką cenę a jednak zbrojnik niebieski - 4 szt. P.S. ahaed przejęzyczenie a tobie jedno w głowie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 zbrojnik niebieski - 4 szt. Sporo... a gdyby jeszcze trafił na same samce to by było niewesoło.Co do zbrojników całe moje zdanie na ten temat napisałem w poprzednim poście. Ja w 160l planuje 4 sztuki i to jeszcze mniejszego gatunku... Mam mały OT: Molinezje - oddałeś, przełożysz do 80l, czy [o zgrozo] zostały tam gdzie były? Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablooswiecim Posted July 7, 2010 Author Share Posted July 7, 2010 raczej przeloze jeszce zobacze ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 7, 2010 Share Posted July 7, 2010 80 litrów też trochę małe na nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 7, 2010 Share Posted July 7, 2010 Jeśli nie zamierzasz ich oddać to je przełóż. 80l to dla nich bez porównania lepsze akwarium niż 30l. Co prawda i tak jest trochę małe jak na te ryby to potrafię je sobie wyobrazić w tym litrażu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablooswiecim Posted July 8, 2010 Author Share Posted July 8, 2010 a czy moge do mojej obsady miec roslinki trawnikowe ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 8, 2010 Share Posted July 8, 2010 Przy zbrojnikach ciężko będzie Ci zrobić jakikolwiek trawnik. No i popularne rośliny trawnikowe [glosia/heniek] potrzebują światła lepszego niż standardowe i odpowiedniego nawożenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
pablooswiecim Posted July 8, 2010 Author Share Posted July 8, 2010 Ah szkoda nic trudno Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts