tomasz291 Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 Witam wszystkich jestem nowym akwarystom miałem kiedyś akwa jak chodziłem do podstawówki znowu dopadła mnie ta może fobia hehe. A więc posiadam niezbyt duże 45l. w planach koło 200l.Obecnie posiadam; -3 samice gupika -1 samiec gupika -6 neonek czerwonych -jeszcze są dwie ale niestety nie znam ich nazwy nie są duże ok2.5cm przeżroczyste (...)widzę że nie są jakieś kłutliwe czy coś takiego dla innych lokatorów. Moje pytanie chciałbym dołożyć do obsady jakieś krewetki proszę o podpowiedzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 Co to za skrót w tytule?? Co do akwa, daj zdjęcia tych przeźroczystych rybek. Neony czerwone wymień na Neony Inessa. Mógłbyś do takiego akwa dać 5-7 sztuk red cherry Bardzo dobre krewetki dla początkujących Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 M-45 to pewnie skrót od ''Moje 45l'' Co do obsady to daj do gupików neony inessa lub razbora galaxy-ale nie jestem pewien tego drugiego. Z krewetek najlepiej ok 5 sztuk RC. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz291 Posted July 4, 2010 Author Share Posted July 4, 2010 M jak mieszkanie) Dzięki za odp. tylko po co wymienić te neony i czy mogę je wymienić w sklepie tak zwyczajnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 razbora galaxy-ale nie jestem pewien tego drugiego. Więc jeśli nie jesteś pewny to po co piszesz Niestety nie każdy sklep przyjmie rybki... Najlepiej znaleźć kogoś(akwarystę) kto by przyjął Twoje Neony Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz291 Posted July 4, 2010 Author Share Posted July 4, 2010 dlaczego nie mogą być czerwone tylko inessa? Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 dlaczego nie mogą być czerwone tylko inessa?Neony Czerwone rosną o wiele większe od Inessy. Dlatego potrzebują o wiele większego akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 Nawet w takim akwa też nie proponowałbym Innesa tylko szmaragdowe Galaxy mimo że jest mała wymaga wbrew pozorom trochu większego zbiornika. Nadaję się do 45 litów ale że jest trochu wymagająca to dla początkującego ją odradzam Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz291 Posted July 4, 2010 Author Share Posted July 4, 2010 dwie pozostałe jaka jest ich nazwa proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 Są to samice bystrzyka czerwonoplamego (Hyphessobrycon erythrostigma) Oddaj je jak najszybciej ponieważ są stadne ale potrzebują o wiele większy litraż. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 Nawet w takim akwa też nie proponowałbym Innesa tylko szmaragdowe Rafi, widziałeś kiedyś na żywo w jakimś sklepie/giełdzie te neony szmaragdowe? Moim zdaniem zadbane i nie przerybione 45l wystarczy dla Innesek. Galaxy mimo że jest mała wymaga wbrew pozorom trochu większego zbiornika. Nadaję się do 45 litów ale że jest trochu wymagająca to dla początkującego ją odradzam 45l w zupełności wystarcza do ich hodowli, gdyby to było 25l to co innego Nie jest jakoś specjalnie wymagająca, a z tego co wynika z moich rozmów z osobami które je hodują to nawet początkujący może je bez problemu rozmnażać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 Ja też słyszałem o łatwym rozmnażaniu galaxy. Jeśli zapwni im się prawidłowe warunki w akwa to rozmnażają się łatwiej niż gupiki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 Skoro tak to fajnie bo sam zamierzam je hodować a spotkałem się tylko ze krytycznymi uwagami o jej hodowli Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 Jeśli się nie mylę to temu oto Panu (andrerw) udało się rozmnożyć Galaxy nawet bez chęci ich rozmnożenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomasz291 Posted July 4, 2010 Author Share Posted July 4, 2010 Dzięki za odgadniecie rasy rybek zgadza się w zupełności jak na razie zostaną na miejscu widzę że im tu pasuje jak będę miał większe to potem je tam wpuszczę jak na razie dokupię ok.5 szt. krewetek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 4, 2010 Share Posted July 4, 2010 widzę że im tu pasujeMachają rytmicznie płetwami do Ciebie ? To oczywiście ironia i nie odbierz jej negatywnie. Niestety ryby zgodnie z przysłowiem "nie mają głosu" i nie poskarżą się że jest im źle. Ryby trzymane w zbyt małym akwarium dla siebie po prostu skarłowacieją z czasem... Jeśli większe akwarium planujesz w najbliższym czasie to nic im się nie stanie, ale jeśli to kwestia miesięcy to dla ich dobra powinieneś im znaleźć większy dom. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts