Kozakpl Posted July 1, 2010 Share Posted July 1, 2010 Witam. Znalazłem w stawie kilka bardzo fajnych roślinek, które by sympatycznie wyglądały w akwa. Czy takie roślinki mozna tam przeszczepić ewentualnie co z nimi zrobić przed wsadzeniem do akwa - może ktoś z Was miał już kiedyś do czynienia z czymś takim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 1, 2010 Share Posted July 1, 2010 Rośliny mogą mieć na liściach jeszcze młodziutkie ślimaczki, np. zatoczki czy błotniarki czy też rozdętki, które mogą zniszczyć Ci w akwarium inne rośliny. Poza tym mogą mieć inne wirusy czy bakterie na sobie dlatego trzeba je odkazić np. eskalarinen Są one tak przystosowane że na zimę zaczynają gnić i nic z nich nie będziesz miał a jedynie syf w akwarium Ale na wiosnę z pędów przy odpowiednich warunkach powinny zacząć odrastać Skoro mowa o warunkach to musisz zapewnić jej chłodnawą wodę a ty masz akwarium tropikalne Napisz też co to za roślina. Jeśli będziesz miał problem z identyfikacją przyślij fotę Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 1, 2010 Share Posted July 1, 2010 dlatego trzeba je odkazić np. eskalarinen Esklarin to środek "niby" do uzdatniania wody, wiąże chlor i metale ciężkie, zawiera aloes - ale nie jest to środek bakteriobójczy. Pewnie miałeś na myśli coś co zawiera np. błekit metylowy czyli cristal/mfc/cmf itd. Co do tych roślin, słyszałem że ktoś robił eksperymenty z takimi roślinami ale z marnym skutkiem. Jedynymi typowymi "stawowymi" roślinami które znam i które ładnie rosną w akwarium to moczarki i rzęsa wodna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 1, 2010 Share Posted July 1, 2010 dlatego trzeba je odkazić np. eskalarinen Esklarin to środek "niby" do uzdatniania wody, wiąże chlor i metale ciężkie, zawiera aloes - ale nie jest to środek bakteriobójczy. Pewnie miałeś na myśli coś co zawiera np. błekit metylowy czyli cristal/mfc/cmf itd. No coś chodziło mi w tym stylu ze wiesz trzeba odkazić Ładnie też rośnie wywłócznik Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted July 2, 2010 Author Share Posted July 2, 2010 Na chwilę obecną wsadziłem je do małego akwa (samotnie) i wlałem zieleni malachitowej Zooleku. Na razie roślinki siedzą w wodzie i nic się z nimi nie dzieje. Fotkę za moment załączę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Erni-lee Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Ja rogatka brałem ze stawu ale był cały oblepiony jakimś śluzem ale go trochę oczyściłem z dodatkiem soli i do akwarium Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karaś Posted July 2, 2010 Share Posted July 2, 2010 Ja też mam teraz rogatka jak go wyciągłem to był prawie czarny,ale wsadziłem go do akwa 5l z narybkiem gupika na tydzień i jest ładny zielony Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted July 26, 2010 Author Share Posted July 26, 2010 No własnie - kwestia temperatury. To był rogatek - w końcu się dowiedziałem. Niestety przez te ostatnie upały odżeglował :zamieszany: Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 26, 2010 Share Posted July 26, 2010 A możesz powiedzieć jak się wcześniej sprawował przed upałami Bo ja w swojej rzece znalazłem wywłócznika i rogatka właśnie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted July 27, 2010 Share Posted July 27, 2010 Rogatek bardzo dobrze się czuje w akwarium i w oczku.W oczku jak napisaliście jest taki brudny. Ale jak jest na większej wodzie jest czysty.Brudzi się na brzegach gdzie poziom wody jest poniżej 20cm.Oprócz niego eksperymentalnie/i tylko/czuje się hiacynt wodny. Skoro eksperymentalnie więc nie piszę aby ktoś tego nie stosował na stałe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozakpl Posted July 27, 2010 Author Share Posted July 27, 2010 Do momentu upałów sprawował się doskonale tzn w temperaturze mniej więcej 26 stopni. W małym osobnym zbiorniczku miał nawet jeszcze niżsżą - w granicach 22 - rosł sobie bardzo ładnie i robił się przyjemnie zielony. Jak przyszły upały i temp wody w akwa skoczyła do 32 stopni to się bidula zamknął w sobie no i niestety zaczał czernieć.... musiałem go wyrzucić. A szkoda bo ładnie wyglądał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts