gural_93. Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Witajcie. Jestem nowy i mam kilka pytań, mianowicie chodzi mi o obsade rybek w akwarium. Nie długo chcę założyć zbiornik ok 55l i tu moje pytanie czy mogę w nim hodować takie rodzaje rybek razem: 7 tęczanek neonowych 2 brzanki różowe 5 neonków Jakies 2 pięlęgnice i tu liczę na waszą podpowiedź jaki gatunek wybrać i czy wogóle mogą żyć z wyżej wymienionymi gatunkami I jeśli starczy miejsca to 2 krewetki. Jeśli źle dobrałem gatunki to mnie poprawcie i doradźcie jakie zamiast nich wybrać Ps. Z tego co wiem neony i brzanki muszą mieć dużo roślin w akwarium, i dlatego nie wiem czy pielęgnice by nie podgryzały roślinek. Z góry dzięki za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Brzanki są za małe na ten litraż. Do tego akwa możesz mieć: 10 neonków innesa, Parka pielęgniczek ramireza. 6 kirysków panda lub 6 krewetek Red Cherry. (te musisz wybierać. ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
gural_93. Posted June 29, 2010 Author Share Posted June 29, 2010 Sory ale edytowałem post, to mógł bym mieć taką obsadę?: 2 pięlegniczki ramireza 10 neonów innesa 4 krewetki Red Cherry i bardzo mi się podobają tęczanki neonowe tak ze 4? Link to comment Share on other sites More sharing options...
gural_93. Posted June 29, 2010 Author Share Posted June 29, 2010 Edit. Nie tęczanki neonowe, tylko Prętnik karłowaty(2 parki?) Sorki na szybko pisałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Edytuj posty, nie pisz ich jedne pod drugimi. Musisz wybierać: parka ramirezek / harem prętnika karłowatego. 10 neonków innesa min. 6 krewetek Red Cherry / 6 kirysków panda. No... ta tęczanka neonowa... Dorasta do 6,7 cm, ale ja bym już nie pakowała jej tam, nawet jakby akwa puste stało. Więc, lepiej nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gural_93. Posted June 29, 2010 Author Share Posted June 29, 2010 Kurcze szkoda że pielęgniczki nie mogą być z prętnikami ale trudno się mówi Ok to chyba się zdecyduje na: 10 neonów innesa Parke ramirezek I 6 krewetek Red Cherry Tylko nie wiem czy akurat te rybki i krewetki są powszechne oprócz neonów i w jakich cenach się wahają, może się orientujesz? Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Ja proponuję: 1+1 pielęgniczka ramireza lub 1+2/3 prętnik karłowaty lub 1+3 gupik 10 neonów inessa lub 8 razbor klinowych 6 otosków/kirysków panda/RC Do tego możesz dodać np. 2 ampularie lub kilka świderków ew.zatoczków. U mnie prętniki są po 8 zł,ramirezy po 7 zł,RC chyba po 3 zł, Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Ramireza - ok. 5,6 zł. neonek innesa - ok. 2,3 zł. krewetka - ok. 2 zł. 12 zł+ 30 zł+ 12 zł = 54 zł. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gural_93. Posted June 29, 2010 Author Share Posted June 29, 2010 Ok bardzo wam dziękuję za pomoc Tylko mam mały problem mianowicie sklep zoologiczny mam oddalony od domu jakieś 25min jazdy autobusem czyli ogólnie dowóz rybek zajął by mi jakieś 35 min do domu, czy wytrzymają tyle czasu? Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Tak, byle by nie w słońcu, w jakimś cieniu postaw, i weź sobie jakiś wysoki, najlepiej plastikowy pojemnik, włożysz tam torebkę, żeby się za bardzo nie miotała. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gural_93. Posted June 29, 2010 Author Share Posted June 29, 2010 Ok jeszcze raz dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 29, 2010 Share Posted June 29, 2010 Ja z najbliższego zoologa do domu wiozłem ryby samochodem lub autobusem (20 lub 35 minut), podczas upału ok. 28*c i w samym worku-wszystkie przeżyły,ale lepiej nie ryzykować kolejny raz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gural_93. Posted June 30, 2010 Author Share Posted June 30, 2010 A czy do tej obsady mógł bym dać jeszcze 1 bojownika syjamskiego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 Lepiej nie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 Jak poprzednik lepiej nie ponieważ mogą być bójki między Ramizerami a bojownikiem. Poza tym może polować na krewecie, a tego byśmy nie chcieli Anija: ORT !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
gural_93. Posted June 30, 2010 Author Share Posted June 30, 2010 Trudno a szkoda bo bojownik to piękna rybka,a nie macie pomysłu czy można jeszcze do tej obsady, którą planuje jakąś jedna max 2 rybki wpuścić czy już będzie za ciasno? Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted June 30, 2010 Share Posted June 30, 2010 Nic już nie dodawaj. Obsada jest już pełna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gural_93. Posted June 30, 2010 Author Share Posted June 30, 2010 Ok w sumie i tak ładnie ;] Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts