marcelo1207 Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Cześć Ja chcę założyć akwarium i chcę w nim mieć gupiki, molinezje, neonki. Chciałbym mieć jeszcze jakieś inne rybki, tylko nie wiem za bardzo jakie, żeby sie nie gryzły. Proszę o jakieś propozycje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Jakie akwarium zależysz mieć chodzi mi o litraż Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 A może powiesz nam ile pieniążków chcesz przeznaczyć na akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
w2k2 Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Poczytaj forum, jest kupa informacji. Tak jak napisali porzednicy ważne jest ile kasy planujesz wydać, ile czasu poświęcić na jego pielęgnację i co Cię interesuje: akwarium roślinne czy wielogatunkowe. Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcelo1207 Posted June 23, 2010 Author Share Posted June 23, 2010 mam akwarium 54 l Edit: chcę przeznaczyć około 55 zł Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 To stanowczo za mało. Zobaczysz jak akwarystyka cię wciagnie . Co do obsady: 5x kirys panda/pigmei 10x neon czerwony/rozbora klinowa 5xotosek Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Edytuj posty choć ja o tym mówić Do takiego akwarium nie nadadzą się molinezje a z neonków to tylko Innesa i zielone. Po za tym na dno kiryski (pigmejki, panda, sierpowy) lub otoski. Nie ważne co wybierzesz musi być minimum 6 sztuk jednego gatunku. Możesz jeszcze mieć jakąś pielęgniczke np. Ramizerkę czyli jedna para Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcelo1207 Posted June 23, 2010 Author Share Posted June 23, 2010 mógłbym kupić danio Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 mógłbym kupić danio Nie, danio są zbyt ruchliwe jak na 54l. Poza tym nie pisz posta pod postem, tylko używaj opcji edytuj. Skoro to temat o obsadzie to przenoszę w odpowiednie miejsce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 pielegnice ramireza sa ladne parka. neonki jako stadne. i kiryski albo otoski Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Cześć Ja chcę założyć akwarium i chcę w nim mieć gupiki, molinezje, neonki. Chciałbym mieć jeszcze jakieś inne rybki, tylko nie wiem za bardzo jakie, żeby sie nie gryzły. Proszę o jakieś propozycje Na te 54 litr to gupiki bez molinezji, Sprawdź wodę jaka masz w kranie chodzi o pH jeżeli masz wodę twardą a przy założeniu akwarium popełnisz kilka błędów otoski i kiryski odchorują. Choć ja ci proponuje na początek bojownika i 8 Rasbor Galaxy. I na tym poprzestań na początek. Na dno do czyszczenia niech ci w sklepie dadzą do rybek gratis świderki z 6-8 szt (one lubią jak najdrobniejszy żwirek lub piasek). 1. Do akwarium kup filtr wewnętrzny lub kaskadę ( koszt na twoje akwarium 30 - 100 zł w zależności od firmy kup taki abyś miał min 3x54l/h http://new.aquaszut.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=8&Itemid=55 ewentualnie ten http://new.aquaszut.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=5&Itemid=55 lub jeżeli wytniesz pokrywę lub jej nie masz http://new.aquaszut.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=18&Itemid=54 ja jestem z produktów tej marki zadowolony. Grzałkę biorąc pod uwagę pogodę możesz kupic potem bliżej września 2 . Zaaranżuj akwarium, żwirek (dobierz do gatunków które będziesz chciał trzymać - jeżeli jakieś denne - kiryski - bazalt odpada), posadź roślinki. Wcześniej możesz sprawdzić szczelność akwarium. 3. Po zaaranżowaniu i wlaniu wody włącz filtr i niech akwarium pokręci się tak przez 3 tyg. Kup testy NO2 NO3 I NH3/4. Akwarium powinno dojrzeć, znam kilka osób którzy akwarium pozostawiali nawet na 5tyg. do dojrzewania. Możesz od kogoś wziąć trochę wody starej z akwarium przyśpieszy proces dojrzewania. Możesz kupić BACTOZYM (kup 2 tabletki) - lub inny środek z szczepami bakterii które przyspiesza dojrzewanie ale nie wpuszczaj rybek zaraz po wlaniu tylko odczekaj te 3 tyg wierz mi warto poczekać a unikniesz wielu problemów potem. 4. Jak akwarium dojrzeje wpuść ryby i nie wszystko na raz dawkuj przyjemność i wybierz właściwe ryby tak abyś był zadowolony i nie przerybił akwarium. 5. Potem co tydzień odmulaj dno wymieniaj 20% wody na świeżą odstana min. 24h do 48h. Karm rybki z zasada lepiej mniej niż za dużo I powinno być ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 23, 2010 Share Posted June 23, 2010 Przy tak małym akwarium lepiej kaskdę A bazalt u kirysków może być oczywiście w granulacji 1-3 mm oraz wygładzony, ale lepiej piasek kwarcowy Link to comment Share on other sites More sharing options...
marcelo1207 Posted June 24, 2010 Author Share Posted June 24, 2010 dzięki wszystkim za odp. na pewno się przydadzą Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts