Emet Brown Posted June 21, 2010 Share Posted June 21, 2010 Witam, ostatnio kupiłem Wiadro 54l i była tam zamontowana świetlówka 15W, czy na samym początku warto wymieniać "Słońce" ?? Jak tak to na jaką ? .... jakość do ceny... Link to comment Share on other sites More sharing options...
charlie Posted June 22, 2010 Share Posted June 22, 2010 Zależy od tego co to za akwa będzie - do roślinnego to nawet trzeba. Podobno 0,5W/l musi być, niestety zawsze wiąże się to z wydatkami a nie raz to się jeszcze na przerabiać trzeba Proponuję 25W Hagen Sun Glo - u mnie się sprawdza należycie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katesh74 Posted June 22, 2010 Share Posted June 22, 2010 Podepnę się pod temat... Bo mam może głupie pytanie... a może i nie... Wszędzie na forum widzę określanie 0,5W / l wody lub więcej itp... jednak chciałbym konkretniej .. 0,5W na 1 litr wody wlanej czy na 1 litr obijętości akwarium... Czemu pytam proste, mam akwa 63 litry. standardowo było 15W wstawiłem w sumie 48 W... co daje 0,762 W na litr objętości całkowitej akwarium. Jednak ostatnio przymusowo zlewałem wodę kupiłem baniak 30l i 10l ( przenioska akwarium ) i mój szok był wielki kiedy z akwarium wywaliłem około 25 litrów a w akwa może i 5 litrów zostało + podłoże korzenie rośliny.... jeśli tak liczyć to mam aktualnie 1,6W na litr wody wlanej ... a w standardzie było by 0,5W na litr wody wlanej Jak prawidłowo to ocenić !! proszę o pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 22, 2010 Administrator Share Posted June 22, 2010 Tak w skrócie: Liczy się wiele więcej rzeczy niż sam litraż akwarium jeżeli już tak bardzo zagłębiasz się w ten temat. Miłej lektury: http://akwarystyka.elblag.pl/index.php? ... &Itemid=90 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Emet Brown Posted June 26, 2010 Author Share Posted June 26, 2010 zależałoby mi na tym żeby nie modyfikować obudowy... jak widać mam akwarium 54l o wymiarach raczej standardowych 60x30x30.... a akwarium bez żadnych motywów jak na razie... chodziłoby mi o wymiane świetlówki i tyle.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted June 27, 2010 Share Posted June 27, 2010 Wymiana samej świetlówki nic Ci za bardzo nie da, bo też musisz wymienić na 15W bo większej nie wsadzisz... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts