Jump to content

oswietlenie

Recommended Posts

Witam . mam akwarium z roślinami 112l. i oryginalną obudowę swietlówki 2x 18w fluora firmy osram. Akwarium stoi w bardzo zaciemnionym miejscu w domu,praktycznie zero światła słonecznego. Świetlówki włączone 10-12 godzin na dobę jednak rośliny słabo się rozrastają i często gniją liście . podaję co2 i nawozy. teraz dołożyłem 2 oprawki na zwykłe żarówki z drobnym gwintem. Jakie żarówki wkręcić, zwykłe czy energooszczędne? ile w sumie musi być watt na takie akwa 112l żeby roślinność była ok???

Jakie żarówki wkręcić, zwykłe czy energooszczędne? ile w sumie musi być watt na takie akwa 112l żeby roślinność była ok???

1. Żarówki zwykłe wydzielają bardzo dużo ciepła. Z tego chociażby względu nie są wskazane.

2. Ile chcesz :). Wszystko zależy jaki wskaźnik chcesz osiągnąć/jakie są wymagania świetle twoich roślin.

Przyjęło się, iż przy dodawaniu C02 i nawożeniu to minimum 0,5 W na każdy litr wody (nie doczytałem jeszcze czy netto czy brutto).

Gnicie roślin niekoniecznie musi być spowodowane brakami w oświetleniu/nawożeniu. Z moich krótkich obserwacji: mniejsze oświetlenie oznacza zahamowanie rozwoju, nie gnicie. Sprawdz wymagania/potrzeby roślin i/lub jakość wody.

Może twoje rośliny nie są akwariowe? Jakie jest ich pochodzenie?

Koledze powyżej chodzi prawdopodobnie o to ,że trzeba by zrobić testy wody,wtedy zaczynamy się dopiero martwić.Zrób sobie testy na NO2,NO3,Ph,PO4

A jeśli chodzi o te żarówki energooszczędne to niestety ale uważaj ,bo to ,że one mają dużo wat to nie wszystko.Zwróć uwagę na barwę światła jaką mają????Prawie wszystkie żarówki energooszczędne mają 2700K,a to jest stanowczo za mało jeśli chodzi o nasze roślinki.Są dostępne na rynku żarówki o barwie 6400K i te będą o niebo lepsze od tych pierwszych.

2700K---jest to żółta barwa światła,ciepła,przy niej tylko glony bardzo dobrze rosną.

6400K---jest to biała barwa światła,zimna.

jakosc wody to znaczy co dokladnie?

Pochodzenie wody do wymian,

wielkość wymian tygodniowych,

zapach, smak (żartuje :P),

kolor i konsystencja tafli wody.

Do tego wielkość poszczególnych związków w wodzie - testami.

Moja rada.

1. Sprawdz tutaj:

http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=5&t=9143

czy nie ma twoich roślin.

2. Jeżeli w 1 nie znalazłeś sprawdz tutaj:

http://forum.superakwarium.pl/viewtopic.php?f=5&t=4458

jak nazywają się twoje rośliny.

3. Jeżeli znalazłeś w 1 swoje rośliny wyjmij je proszę z akwarium i wsadz do doniczki, będą ładnie rosnąć.

4. Jeżeli znalazłeś w 2 swoje rośliny sprawdz jakie są ich wymagania (np w google i/lub zapytaj na forum).

5. Jeżeli nie znalazłeś ani w 1 ani w 2 swoich roślin zrób im zdjęcie i poproś o identyfikację.

Swoją drogą i tak możesz zrobić zdjęcie z uwzględnieniem gnijących fragmentów.

Dzięki temu ustalimy o czym mówimy.

http://www.superakwarium.pl/galeria/vie ... &sort=dete tutaj są fotki mojego akwarium.To w końcu które świetlówki założyć, te co były oryginalnie w obudowie czy zostawić te fluory co dokupiłem? Ktoś wyżej pisał żeby szukać żarówek które świecą "na biało" a fluory raczej mają kolor bardziej wpadający w fiolet a nie biały.Dołożyłem dwie żarówki wkręcane po bokach obudowy(tylko tam było miejsce) philipsa energooszczędne 9watowe ale niby świeci jak zwykła 40watowa.

Zdjęcie 6 ta roślina o jasnych dlugich liściach. Według mnie jest to jakaś zielistka. Czy przypadkiem nie ona gnije?

Sprawdz (i nazwij swoje rośliny wodne), a będzie Ci znacznie łatwiej o nie dbać.

To w końcu które świetlówki założyć, te co były oryginalnie w obudowie czy zostawić te fluory co dokupiłem? Ktoś wyżej pisał żeby szukać żarówek które świecą "na biało" a fluory raczej mają kolor bardziej wpadający w fiolet a nie biały.

Przeczytaj, powinno pomóc.

http://www.oswietlenie-akwarium.pl/html/informacje-o-swietlowkach.html

Dołożyłem dwie żarówki wkręcane po bokach obudowy(tylko tam było miejsce) philipsa energooszczędne 9watowe ale niby świeci jak zwykła 40watowa.

Jeżeli ich barwa światła jest ciepła to niewiele to może pomóc. Link powyżej, miłego czytania.

Share

• Create New...