Jump to content

Fluval 205 - deszczownia zapytanie.

Share

Recommended Posts

Witam niedawno zakupiłem ten niewielki filterek do planowanego baniaczka o wymiarach 180x30x35 - 189l.

Moje pytanie. W zestawie nie ma deszczowni więc zakupiłem deszczownie JBL ( dł. 20cm ) ile takich deszczowni można by było połączyć by dawało normalny efekt i skutek ( chcę na tylnej ścianie umieścić ) tzn na największej powierzchni ruch wody...

i czy konieczny był by inny filtr dodatkowo (widzę na forum że macie po 2 filtry kubeł + wew. )

dzięki za odpowiedzi

Deszczownie możesz umieścić na całej długości, jednak po to by nadawała ruch wodzie i jednocześnie ją natleniała nie musisz ją rozkładać na cala tylna szybę jeżeli zajmuje Ci ok 2/3 efekt powinien być wystarczający. Co do filtra wg wskazań producenta 680l/h więc w teorii powinien dać radę (zasada 3x większy od litrażu zbiornika) ;) ale z reguły kupując filtr do danego akwarium powinno się go tak dobierać aby akwarium było w minimalnym przedziale jego mocy przerobowej (np. jak masz filtr przeznaczony do akwariów 60 -120l to będzie on najefektywniejszy w zbiornikach max. do 100l pow. traci on swoją efektywność dlatego niektórzy zakładają dodatkowy filtr aby zwiększyć przepływ wody, a nie pchać się w koszty z zakupem nowego filtra - a przeważnie ma ktoś taki ze starego mniejszego akwarium).