silent Posted June 15, 2010 Share Posted June 15, 2010 Witam Mam nowe akwarium 25 l zamieszkałe przez bojownika. Chcę mu posadzić parę roślin, mam już bacopę, kryptokorynę i anubiasa. Jak najlepiej i najtaniej podawać co2? Za pomocą tabletek? I jak dużo podawać aby nie przesadzić? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Administrator ahaed Posted June 15, 2010 Administrator Share Posted June 15, 2010 Jakie masz oświetlenie w akwarium? A co do taniego co2, to poczytaj tutaj: viewtopic.php?f=40&t=17368 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted June 15, 2010 Share Posted June 15, 2010 A skąd w ogóle ta myśl aby podawać co2. Aby podawać co2 należy spełnić kilka warunków np: 1-właściwe oświetlenie ,czyli od 0,5 W/l w górę. 2-odpowiednia barwa świetlówek 3-dużo roślin. Link to comment Share on other sites More sharing options...
_RastaMan_ Posted June 15, 2010 Share Posted June 15, 2010 ja proponuje easy carbo sam to podaje w akwarium 25 l. Link to comment Share on other sites More sharing options...
silent Posted June 15, 2010 Author Share Posted June 15, 2010 Poszukałam informacji na temat EASY CARBO i to jest to czego potrzebuję Dziękuję bardzo za radę. Zaopatrzę się jutro:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted June 15, 2010 Share Posted June 15, 2010 A skąd w ogóle ta myśl aby podawać co2. Aby podawać co2 należy spełnić kilka warunków np: 1-właściwe oświetlenie ,czyli od 0,5 W/l w górę. 2-odpowiednia barwa świetlówek 3-dużo roślin. viewtopic.php?p=151431#p151431 Węgiel (najczęściej CO2) jest potrzebne każdej fotosyntezującej roślinie. Nie 'otwiera' tego granica 0,5W/l Wszelkie alternatywy butli wysokociśnieniowej są na dłuższą metę nieopłacalne. Najlepiej takie akwa zaopatrzyć w bimbrownię lub EC, o którym wspominasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted June 15, 2010 Share Posted June 15, 2010 A skąd w ogóle ta myśl aby podawać co2. Aby podawać co2 należy spełnić kilka warunków np: 1-właściwe oświetlenie ,czyli od 0,5 W/l w górę. 2-odpowiednia barwa świetlówek 3-dużo roślin. viewtopic.php?p=151431#p151431 Węgiel (najczęściej CO2) jest potrzebne każdej fotosyntezującej roślinie. Nie 'otwiera' tego granica 0,5W/l Wszelkie alternatywy butli wysokociśnieniowej są na dłuższą metę nieopłacalne. Najlepiej takie akwa zaopatrzyć w bimbrownię lub EC, o którym wspominasz. A z tej "tabelki" dokładnie widać że bardziej opłaca się dać więcej światła i nie podawać co2 niż odwrotnie ;P Więc lepiej zwiększyć oświetlenie a dopiero później zacząć podawać co2. Takie jest moje zdanie. Nie opłaca się bawić w bimbrownie jak efekt ma być mierny Oczywiście a akwarium powinno być dużo roślin bo nawet przy oświetleniu 1W/l ryby mogą się podduszać Link to comment Share on other sites More sharing options...
TheDivineConspiracy Posted June 15, 2010 Share Posted June 15, 2010 A skąd w ogóle ta myśl aby podawać co2. Aby podawać co2 należy spełnić kilka warunków np: 1-właściwe oświetlenie ,czyli od 0,5 W/l w górę. 2-odpowiednia barwa świetlówek 3-dużo roślin. viewtopic.php?p=151431#p151431 Węgiel (najczęściej CO2) jest potrzebne każdej fotosyntezującej roślinie. Nie 'otwiera' tego granica 0,5W/l Wszelkie alternatywy butli wysokociśnieniowej są na dłuższą metę nieopłacalne. Najlepiej takie akwa zaopatrzyć w bimbrownię lub EC, o którym wspominasz. A z tej "tabelki" dokładnie widać że bardziej opłaca się dać więcej światła i nie podawać co2 niż odwrotnie ;P Więc lepiej zwiększyć oświetlenie a dopiero później zacząć podawać co2 Oczywiście a akwarium powinno być dużo roślin bo nawet przy oświetleniu 1W/l ryby mogą się podduszać Zwiększenie oświetlenia bez dwutlenku węgla będzie stymulowało nie tylko do wzrostu rośliny wyższe, ale i niższe - glony, zatem nie polecam Twojej metody. Węgiel to tzw. supermakro, m.in. z braku skł. pok. dorobimy się glonów. Na skł. pok. (w tym CO2) rośnie zapotrzebowanie wraz ze wzrostem światła. Link to comment Share on other sites More sharing options...
cannabinol Posted June 15, 2010 Share Posted June 15, 2010 Bimbrownie bez problemu można postawić w 10 min po zwiększeniu oświetlenia Chodziło mi o to że nie opłaca się bawić z tym zacierem dla mało widocznego efektu Link to comment Share on other sites More sharing options...
_RastaMan_ Posted June 16, 2010 Share Posted June 16, 2010 Prosze bardzo miło mi że pomogłem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts