Cytryna Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 Czy ten filtr się nadaje do akwarium 53 l. https://sklep.aquael.pl/webapp/wcs/stor ... y_rn=10586 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 Tak,nadaje się do tego akwarium,ale polecam ci jakąś kaskadę bo po pierwsze zaoszczędzisz miejsce w akwarium,a po drugie zamiast martwić się z zakryciem filtra roślinami posadzisz tylko moczarkę albo nurzaniec aby zakryć rurkę od kaskady i po problemie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cytryna Posted June 13, 2010 Author Share Posted June 13, 2010 Dziękuję za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ktoś Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 Jak najbardziej się nadaję do 53L, tylko są kolejne pytania: - jaką masz obsadę - czy chcesz tylko filtrację mechaniczną czy także biologiczną. Miałem ten filtr u siebie przez rok. Gąbkę musiałem czyścić co najmniej raz w tygodniu, a jak miałem przerybienie to nawet dwa razy w tygodniu. Polecałbym do tego akwa kaskadę FZN1 a nawet już FZN2, albo jakiś kubełek. Obecnie u siebie wstawiłem wstawiłem Minikani 120 i skręciłem trochę jego moc. Za dużej pralki nie robi a jego filtracja jest o niebo lepsza i za często nie planuję go otwierać. Jeżeli jeszcze jesteś przed zakupem to doradzałbym filtr zewnętrzny, może są droższe ale o wiele bardziej się opłaca. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 Tak nadaje się ale...Ja również miałam ten filtr i nie polecam, działanie tragiczne, szybko się zapychał a po jakimś czasie wciągnął mi 3 rybki - dwa Kiryski i dorosłego Danio i co najlepsze to rybki wciągał tam w wylot wody, po prostu to śmiegiełko jak później zauważyłam na jakimś paproszku wciągało najpierw go do środka i po chwili wywalało do akwa :zamieszany: . Tak samo zrobił z moimi rybami. Do czasu nowego akwa i nowego filtra musiałam zawinąć go w pończochę co nie wyglądało ciekawie. Badziewie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
migi444 Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 każdy filtr ma podany półap litrażowy ten ma 60 - 100 l !!!! ja to sobie tłumacze tak , że dla akwa 60 litrów filtracja bedzie bardzo dobra natomiast akwarium 100 l przy tym filtrze może byc roślinne bez ryb wtedy bedzie też ok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 każdy filtr ma podany półap litrażowy ten ma 60 - 100 l !!!!To są dane od producenta, czyli trochę bajki. Jak dla mnie to 60l to maksymalny litraż dla tego filtra. Natomiast w 100l to zupełnie go sobie nie wyobrażam. Bardziej bym proponował [jeśli koniecznie chcesz wewnętrzny] FAN2, lub Aquael Circulator 650+gąbkę. Jeśli nie boisz się trochę naciąć pokrywę i chcesz mieć lepszą filtracje to dołóż parę złotych i kup jedną z kaskad które poleca eskulap-suw [FZN1/FZN2]. Oczywiście można też iść dalej z jakością i kupić kubełek, ale to już większy wydatek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cytryna Posted June 16, 2010 Author Share Posted June 16, 2010 Cena aż tak się nie liczy, przecież chodzi o dobro rybek. Mogłabym poprosić o jakiś konkretny link. A co do akwarium to dopiero zakupuję, a w przyszłości mam zamiar hodować same samce gupików. Ok. 15 sztuk. Czy mógłby ktoś polecić mi cichy filtr? Cena nie gra roli. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts