Bartek38 Posted June 11, 2010 Share Posted June 11, 2010 Witam wszystkich forumowiczów, akwarystyką zajmuje się od niedawna i chciałbym sie dowiedzieć czy nie przesadziłem z obsadą ryb. Posiadm zbiornik 200x50x60 (600l), a w nim nastepujace rybcie: 4 skalary diamentowe 4 kosiarki 5 bocji wspaniałych 5 bocji paskowanych 7 piskorków 1 zbrojnik 1 gibiceps 2 plecostomusy 1 giętkoząb 2 brzanki rekinie 1 kiryśnik pstry 1+2 molinezja żaglowa 1+1 mieczyk w kropki 1+1 żałobniczki 2 sumy których nazwy nie znam 15 krewetek Które rybki ewentualnie byście wydali? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 11, 2010 Share Posted June 11, 2010 Posiadm zbiornik 200x50x60 (600l), a w nim nastepujace rybcie: 4 skalary diamentowe 4 kosiarki 5 bocji wspaniałych 5 bocji paskowanych 7 piskorków 1 zbrojnik 1 gibiceps 2 plecostomusy 1 giętkoząb 2 brzanki rekinie 1 kiryśnik pstry 1+2 molinezja żaglowa 1+1 mieczyk w kropki 1+1 żałobniczki 2 sumy których nazwy nie znam 15 krewetek Zupcia rybna total ful : - skalary masz dwie pary czy jeszcze młode stadko? - kosiarki możesz zostawić - bocje zostaw tylko jeden gatunek - piskorki zostaw - zbrojnik pewnie niebieski dokup płeć przeciwną i możesz mieć więcej par przy takim baniaku - gibipces oddaj - plectosumy też oddaj bo będzie ciasnota na dnie - gietkoząb też byś oddał bo jest duży i dno też zajmuje - brzanki rekinie duże rosną oddałbyś też - kiryśnik jak chcesz to zostaw - molinezje i mieczyki zwiększ do haremu 1+3 - żałobniczki dokup 4-6 szt. - sumy mógłbyś dać zdjęcia w celu identyfikacji - krewetki możesz zostawić ale dziwie się że takie duże ryby je nie zjadają mółgbyś podać nazwy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek38 Posted June 12, 2010 Author Share Posted June 12, 2010 Moje krewetki to 15 szt red chery i 15 szt white pearl. Krewetki maja sie dobrze, nawet sie rozmnażają choć od czasu do czasu bocje sie nimi interesują ale wolą świderki. Plecostomusy i gibicepsa dopuki nie robia bałaganu chciałbym zatrzymać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek38 Posted June 12, 2010 Author Share Posted June 12, 2010 Fotke z sumikiem do identyfikacji dodam jutro Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted June 13, 2010 Share Posted June 13, 2010 Twoje krewetki się rozmnażają, ale powstają z nich szare i brzydkie hybrydy. Niestety RC i WP się krzyżują, więc powinieneś zostawić tylko jedno stadko. Wiem co mówię , bo sama kiedyś popełniłam ten błąd ,ale dzięki forum mogę cieszyć się krewetkami w pięknym krwistym , a nie szarym kolorze Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek38 Posted June 13, 2010 Author Share Posted June 13, 2010 Agniesia01 dzięki za rade w kwestii krewetek, postaram się jeden gatunek odłowić, choć nie będzie to łatwe. Co do skalarów to narazie jest to młode stadko. Liniałem do fotki którą miałem wstawić: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c70 ... 09053.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
migi444 Posted June 14, 2010 Share Posted June 14, 2010 Kirys żółtopasy !! mój ma kolo 15 cm i kawałek pangi (taki 2cm na 2 cm) wciąga w 2 sekundy wiec nie wiem czy krewetki będą bezpieczne Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wilczyca Posted June 15, 2010 Share Posted June 15, 2010 kosiarki możesz zostawić Kosiarki to ja bym jeszcze dokupiła w tak dużym zbiorniku. brzanki rekinie duże rosną oddałbyś też Bez przesady. To jest akwarium 600 litrów wiec w sam raz dla brzanek rekinich. A nawet bym dokupiła ze 2 jeszcze, bo to rybka stadna jest. One nigdy nie osiągają swoich rozmiarów w akwariach. Chyba, że akwarium ma ponad 1000 litrów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek38 Posted June 22, 2010 Author Share Posted June 22, 2010 Moje akwa, potrzebujące jeszcze dużo pracy. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/615 ... c1252.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
GrzesiekK Posted June 22, 2010 Share Posted June 22, 2010 Kirys żółtopasy !! mój ma kolo 15 cm i kawałek pangi (taki 2cm na 2 cm) wciąga w 2 sekundy wiec nie wiem czy krewetki będą bezpieczne Nie jest to kirys żółtopasy :zamieszany: Jest to raczej platydoras costatus Link to comment Share on other sites More sharing options...
ECIK-GFC Posted June 22, 2010 Share Posted June 22, 2010 Opisz coś więcej o samym baniaku bo tu powinny być dokonane wielkie zmiany ,jaka masz filtracje oświetlenie. Sork ale masz tam straszny bałagan powywalaj te sztucznie groty czy co to jest zainwestuj w jakieś spore korzenie.A co do obsady brak mi słów ..zupa jak talala Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek38 Posted July 7, 2010 Author Share Posted July 7, 2010 Witam co do obsady, macie racje zupa rybna, ale takie dostałem. Obsada powoli to się zmienia, jestem w trakcie wydawania rybek, np. molinezji, mieczyków i gupików. W kwesti sprzętu sprawa wygłąda następująco: Akwa 600L (200x50x60) Filtracja- Unimax 250 i Unimax 500 Plus z UV Oświetlenie- 2x58W , Narwa Daylighi i Flora Napowietrzacz Hailea 264l/h Brak grzałek- woda temp. 27-28, stopni (dwa termometry, tradycyjny i elektroniczny) Co do dekoracji to jest to jedna grota z piaskowca i kokos obłożony łupkiem(schronienie dla piskorków i krewetek) oraz spory korzeń torfowyi pare mniejszych. Dwa duże korzenie dębu które zajmą większą część zbiornika są w trakcie moczenia. Parametry wody w normie, roślinki rosną jak szalone ( nie stosuje nawożenia). Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal1511 Posted July 8, 2010 Share Posted July 8, 2010 A robiłeś testy wody? Skoro mówisz,że parametry są dobre. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek38 Posted July 12, 2010 Author Share Posted July 12, 2010 Tak wykonywałem testy wody. wyniki wyszły następujące: ph 7,5 Fe 0,1 No2 0,025 No3 1 Testy JBL Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gaweł Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 brzanki rekinie sie trzyma w stdzie kirysniki tak samo dokup kosiarek obsada w sumie dobra tylko 1 gatunek bocji i bedzie ok Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 12, 2010 Share Posted July 12, 2010 kirysniki tak samo Kiryśniki nie trzyma się w stadach. Można pojedynczo lub w parach albo w grupie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek38 Posted August 11, 2010 Author Share Posted August 11, 2010 Temat zamknięty, dzięki wszystkim za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts