Barwniak Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 Mam pytanie co do tej ryby. Czy można ją karmić pokarmem kupionym np. tropicala albo innej firmy. I jeszcze drugie pytanie czy pielęgniczka ta nie jest bardzo delikatna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 Oczywiście że można. Nie jest to gupik, ale jak zachowasz odpowiednie parametry wody i nie będziesz popełniać "typowych błędów początkujących" takich jak np. wpuszczanie ryb do niedojrzałego zbiornika to nie będzie żadnych problemów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 Ryba ta zjada głównie pokarm żywy. Zwłaszcza preferuje pokarmy takiej jak: widłonogi, wioślarki, larwy komarów, szklarki, oczliki i doniczkowce. Raczej nie powinniśmy podawać larw ochotek. Bardzo negatywnie na zdrowie tych ryb wpływa podawanie pożywienia słabej jakości, które psuje wodę w zbiorniku. Zazwyczaj karmimy je małymi porcjami (2 razy dziennie). W żadnym przypadku nie można ich przekarmiać. Cytat z http://www.superakwarium.pl/pielegniczk ... id587.html wystarczy Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 http://www.superakwarium.pl/pielegniczk ... id587.html - Tu masz o ramirezach z SA. A co do delikatności- rybka, jak każda- trzeba o nią dbać, dostosować warunki hodowlane itp. Nie miałam ramirezek, ale ogóle są takie "przeciętne"- czyli nie za delikatne, ale przesadzać już nie można. Tak sądzę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted June 10, 2010 Share Posted June 10, 2010 Z Tropicala np. można kupić specjalne pokarmy dla pielęgnic, przykładowo CICHLID COLOR za którym moje ramirezki przepadają, ale są też i inne. Poza tym nie pogardzą też innymi pokarmami dla "zwykłych" ryb Ramirezki nie są jakoś specjalnie delikatne, natomiast są wrażliwe na niewłaściwe parametry wody (szczególnie NO2 i NO3). Właściwie, żadna ryba nie czuje się dobrze jak nie ma dobrych warunków w akwarium, ale przy ramirezkach szczególnie trzeba mieć to na uwadze. Jak już zachorują, to trudno się je potem leczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Barwniak Posted June 10, 2010 Author Share Posted June 10, 2010 to dobrze poniewaz wszelakie larwy mnie odrzucaja a co do parametrow wyposarze sie w te no2 testy Link to comment Share on other sites More sharing options...
piczu94 Posted June 11, 2010 Share Posted June 11, 2010 witam , ja mam takie pytanie, zakładam nowe akwa 240l, chciałbym mieć w nim Pielęgniczki kakadu, ramirezki i może księżniczki z burundi , w jakich proporcjach mógłbym je trzymać żeby była zgoda?? z góry dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pley Posted June 11, 2010 Share Posted June 11, 2010 Księżniczki nie nadają sie do trzymania z ramirezami, czy kakadu. Nie dość że jest wielka różnica temperamentów (ramirezy i kakadu życia by nie miały) to takie mieszanie biotopów to już przesada. Księżniczki lubią twardszą wodę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
piczu94 Posted June 11, 2010 Share Posted June 11, 2010 aha, ok ja nie miałem w 100% w planie książniczki tylko przypuszczałem , w takim razie zostają kakadu i ramirezki wiem że na 1 samca kakadu przypadają 3 samiczki, więc ile mogę mieć kakadu i ramirezek w 240l Link to comment Share on other sites More sharing options...
adi121084 Posted June 12, 2010 Share Posted June 12, 2010 witam mam pytanie co do ramirezek już 2 razy złożyły mi ikrę ale została zjedzona przez inne ryby czy jak będę widział ze coś planują to mogę przełożyć je do innego akwarium gdzie będą same i zęby tam złożyły czy tak będzie ok ?????? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 12, 2010 Share Posted June 12, 2010 Najlepiej by było gdybyś je przyłożył do akwarium tarliskowego Poczytaj tu: http://www.akwa-mania.mud.pl/archiwum/a ... kst/1.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts