rafa9 Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 Witam.Znalazłem coś w rodzaju encyklopedii o rybach z ciekawymi opisami.Wynika z niej że w 54l mogę mieć kiryski spiżowe.Prosiłbym abyście powiedzieli mi w jakiej ilości mogę je trzymać? Link to comment Share on other sites More sharing options...
3promile Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 Do 54l wziąłbym mniejsze - 5szt. panda lub lepiej 10szt. pygmaeus. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 6, 2010 Author Share Posted June 6, 2010 Pigmejów nie ma w zoologicznych w okolicy. A czy kiryski panda mogą być hodowane na podłożu żwirkowym? w opisach podaje się,że wymagają piasku z uwagi na delikatne wąsy. A odnośnie spiżowych,to w jakiej ilości mógłbym je mieć? Link to comment Share on other sites More sharing options...
mati-skalar Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 Spiżowe rosną zdecydowanie za duże żeby je trzymać w 54 l a panda mogą być trzymane w podłożu żwirowym, chyba że masz bazalt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 Żwiek powiniem mieć maksymalnie 3 mm średnicy ale zamiast żwiru najlepiej np. piasek drobny Kirysków powinno być minimalnie 6 szt. Tu masz przykłady małych kirysków: http://www.minifische.de/callE.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 6, 2010 Author Share Posted June 6, 2010 Ok dzięki wszystkim,chyba zdecyduję się na pandy. Kirysek spiżowy (Corydoras aeneus) Rodzina: Kiryskowate (Callichthyidae) Wystepowanie: Ameryka Południowa (Wenezuela, Trynidad, aż do niziny La Platy) Wielkość (samiec/samica): 6 /7 Zalecana pojemność akwarium: 45 litrów Zalecana długość akwarium: 50 cm Temperatura: 18-26 °C Karta-temp pH: 7-7 Twardość: miękka Charakterystyka: Dwie pary kolców, płetwa tłuszczowa z kolcem. Żyje w stadzie i jest obdarzona dodatkowym oddychaniem jelitowym dlatego też często powraca na powierzchnię aby zaczerpnąć powietrza. Poza tym bardzo spokojna ryba denna. Aktywna w dzień. Akwarium: próchnicze dno i miękki piasek (ryba ta przeszukuje dno w poszukiwaniu pokarmu). Pokarm: rureczniki, pchły wodne, larwy komarów, pokarmy suche, resztki roślinne. Rozróżnianie płci: samica przeważnie grubsza i większa od samca. Samiec ma zaostrzoną płetwę a samica zaokrągloną. Rozmnażanie: 2-3 samców i 1 samice umieszcza się w akwarium tarliskowym (możliwe także rozmnażanie w akwarium ogólnym). Ikra (ok.250-300szt) składana jest w podłożu, na liściach roślin lub na jednej z szyb akwarium. Wylęg następuje w ciągu tygodnia (najczęściej po 5 dniach). Początkowo młode karmimy larwami solowca i roztartymi rurecznikami, później zaś pokarmem coraz większym. Miejsce w zbiorniku: dno akwarium Karta-aqua1 Wynika z tego,że spiżowe wymagają długość 50cm a ja mam 60x30x30. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 6, 2010 Share Posted June 6, 2010 Co ty one dorastają nawet do 8 cm. więc potrzebują akwarium o minimalnej długości 80 cm. Pamiętaj zawsze trzeba rybom zapewnić takie akwarium na jakie musi mieć przy maksymalnej długości. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted June 6, 2010 Author Share Posted June 6, 2010 Autor encyklopedii musiał się pomylić...dzięki za odpowiedzi-zdecyduję się najprawdopodobniej na pandy,lub poszukam pigmejów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts