Kapiq99 Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 Hej Jakie kamienie można pozyskać,oczywiście takie które nadają się do akwarium, od kamieniarza (takiego co robi nagrobki )? Używają Oni coś ciekawego dla nas akwarystów?, bo mam zamiar się przejść, tylko tak naprawde nie wiem o jaki kamień pytać . Słyszałem o łupkach filitowych że mogą mieć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maja_dm Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 U kamieniarza łupków raczej nie dostaniesz. Szybciej dostaniesz je w sklepie ogrodniczym, gdzie mają kamienie ogrodowe i raczej tam proponuje ci się udać. Tylko z tego co wiem łupki tak jak i większość kamieni zatwardzają wodę, a co za tym idzie podnoszą Ph. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kapiq99 Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 może ktoś by wypisał nazwy kamieni i łupków o które można by było się pytać i które się nadają do akwa konkretne nazwy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 Ja tam szukam kamieni zawsze jak się spodoba to czyszczę wygotowuję i jest git Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Czytałem że granit i bazalt... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romlas Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Zapytaj o piaskowiec, ja to miałem kilka lat temu od kamieniarza i można było z tego coś wykombinować... a teraz mam nowe akwa i kamienie ze żwirowni... sklepy jednak są drogie i czasami takie nienaturalne.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Hmm MOze takie ło:) Wanga lub Kabusta (czerwony kolor) Szwed (czarny) Granit Strzegomski (bialy-siwy) Wiem bo z mojej miejscowosci:P Orion (niebieski, lekko zielony lub niebiesko-zielony) Albo Himalaja czy cos w tym stylu (zielono czerwono niebieski i lekko zloty) Tylko tu jest piryt i nie wiem czy nie bedzie on przeszkadzal. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lukas Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Granit bardzo ładnie prezentuje się w akwarium, można ułożyć ciekawe kompozycje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gr0m Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 hehe mozajke na posadce :PP hhee lecz AQ ladniej naturalnie wyglada:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ewwa Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Mnie się granit w akwarium nie podoba- zwłaszcza nasz regionalny strzegomski może wydawać się mało naturalny w akwarium, chociaż wszystko też zależy od ogólnej aranżacji Akwaria z łupkami są chyba najładniejsze... Łupki najlepiej jest kupować na allegro bądź w jakimś zakładzie kamieniarskim/ogrodniczym. Bo ceny tych kamieni w zoologicznych są dosyć wysokie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mei Posted March 12, 2009 Share Posted March 12, 2009 Tu jest lista najczęściej używanych kamieni w akwariach oraz ich wpływ na parametry wody: http://www.malawi.pl/artykuly/kamienie.htm Od siebie dodam, że sama mam łupki w akwa i nie zmieniają mi parametrów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
powerbit Posted March 14, 2009 Share Posted March 14, 2009 Łupki filitowe!! Dostaniesz w dobrych sklepach ogrodowych, cena 400zł za tonę Osobiście kupiłem 100 kg rożnego rodzaju łupek większych, mniejszych. Wszystkiego oczywiście nie mam w zbiorniku, ale zawsze jest z czego wybierać jak chcesz fajnie zaprojektować akwa. Jeśli masz jak dojechać do Wrześni mogę Ci podarować z 30kg Poniżej fotko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts