Jump to content

Kamienie od kamieniarza

Kapiq99
 Share

Recommended Posts

Hej

Jakie kamienie można pozyskać,oczywiście takie które nadają się do akwarium, od kamieniarza (takiego co robi nagrobki ;) )?

Używają Oni coś ciekawego dla nas akwarystów?, bo mam zamiar się przejść, tylko tak naprawde nie wiem o jaki kamień pytać :( . Słyszałem o łupkach filitowych że mogą mieć?

U kamieniarza łupków raczej nie dostaniesz. Szybciej dostaniesz je w sklepie ogrodniczym, gdzie mają kamienie ogrodowe i raczej tam proponuje ci się udać.

Tylko z tego co wiem łupki tak jak i większość kamieni zatwardzają wodę, a co za tym idzie podnoszą Ph.

• 2 months later...

Hmm MOze takie ło:)

Wanga lub Kabusta (czerwony kolor)

Szwed (czarny)

Granit Strzegomski (bialy-siwy) Wiem bo z mojej miejscowosci:P

Orion (niebieski, lekko zielony lub niebiesko-zielony)

Albo Himalaja czy cos w tym stylu (zielono czerwono niebieski i lekko zloty) Tylko tu jest piryt i nie wiem czy nie bedzie on przeszkadzal.

Mnie się granit w akwarium nie podoba- zwłaszcza nasz regionalny strzegomski może wydawać się mało naturalny w akwarium, chociaż wszystko też zależy od ogólnej aranżacji ;)

Akwaria z łupkami są chyba najładniejsze... Łupki najlepiej jest kupować na allegro bądź w jakimś zakładzie kamieniarskim/ogrodniczym. Bo ceny tych kamieni w zoologicznych są dosyć wysokie.

Łupki filitowe!! Dostaniesz w dobrych sklepach ogrodowych, cena 400zł za tonę :) Osobiście kupiłem 100 kg rożnego rodzaju łupek większych, mniejszych. Wszystkiego oczywiście nie mam w zbiorniku, ale zawsze jest z czego wybierać jak chcesz fajnie zaprojektować akwa. Jeśli masz jak dojechać do Wrześni mogę Ci podarować z 30kg :) Poniżej fotko.