nyq20 Posted June 3, 2010 Share Posted June 3, 2010 Przepuszczam wodę przez kationit aby obniżyć jej KH do 4-5 stopni. Taką czynność wykonuję raz w tygodniu, dzień przed podmianą wody. Mam w związku z tym pytanie. Czy jeśli zmiękczoną już wodę przetrzymam w bańkach 5-cio litrowych przez tydzień w chłodnym i zaciemnionym miejscu (dla oszczędzenia sobie pracy do jednego razu na 2 tygodnie) to czy jej właściwości po tygodniu będą odpowiednie do podmiany? Chodzi mi głównie o rozwój jakiś groźnych bakterii itd. Dodam też, że bańki są po wodzie demineralizowanej. Sądzę, że można tak przetrzymywać, ale wolę się upewnić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szym Posted June 3, 2010 Share Posted June 3, 2010 Ja zmiękczoną wodę trzymam przez tydzień w zasłoniętym akwarium 25l (w temperaturze pokojowej) i nie mam z nią żadnych problemów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted June 3, 2010 Author Share Posted June 3, 2010 Ok dzięki można zamknąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tibr Posted June 3, 2010 Share Posted June 3, 2010 Ja zmiękczoną wodę trzymam przez tydzień w zasłoniętym akwarium 25l (w temperaturze pokojowej) i nie mam z nią żadnych problemów. Ty pewnie nie - ale trzymanie tak długo wody mija się z celem podmiany na świeżą wodę. Wiaderko czy plastikowa bańka to nie studnia, jezioro czy lodowiec gdzie woda w naturalnych warunkach pozostaje świeża, woda po prostu też się starzeje. Zrób eksperyment postaw świeża wodę w plastikowej butelce i napij się jej po tygodniu (oczywiście myślę o otwartej butelce zwykłej wody nie zamkniętej fabrycznie mineralce). Chyba że przechowujesz wodę w bardzo niskiej temperaturze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nyq20 Posted June 4, 2010 Author Share Posted June 4, 2010 Ja zmiękczoną wodę trzymam przez tydzień w zasłoniętym akwarium 25l (w temperaturze pokojowej) i nie mam z nią żadnych problemów. Ty pewnie nie - ale trzymanie tak długo wody mija się z celem podmiany na świeżą wodę. Wiaderko czy plastikowa bańka to nie studnia, jezioro czy lodowiec gdzie woda w naturalnych warunkach pozostaje świeża, woda po prostu też się starzeje. Zrób eksperyment postaw świeża wodę w plastikowej butelce i napij się jej po tygodniu (oczywiście myślę o otwartej butelce zwykłej wody nie zamkniętej fabrycznie mineralce). Chyba że przechowujesz wodę w bardzo niskiej temperaturze. Chodzi właśnie o to, że mam możłiwość przechowywania jej w temperaturze około 5 stopni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts