bartexx Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 czy mam już odłowić mojego gupika. nie wiem ponieważ pierwszy raz mam gupika w ciąży Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Jeżeli chcesz uzyskać jakieś maluchy to odławiaj. Nie wiem czy wiesz ale gupiki zjadają swoje małe , więc najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie kotnika dla ryb żyworodnych. Powodzonka. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted December 31, 2008 Author Share Posted December 31, 2008 Nie wiem czy wiesz ale gupiki zjadają swoje małe wiem że zjadają.a coś słyszałem o plamce ciążowej czy mój gupika ma tą plamkę Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Sory jak się czujesz urażony. Odławiaj, karm obficiej najlepiej żywym lub mrożonym pokarmem (lżej się jej będzie rodzić). Ja swoje gupiki karmię obficie i z dokładnością do +-3 dni, co 6 tygodni jest poród. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AkwarystaR Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Odłów ją. To jest ta plamka ciążowa: .jpg] Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted December 31, 2008 Author Share Posted December 31, 2008 dzięki odłowie ją dzisiaj może w nowy rok będę miał małe a trzeba mieć wysoką temp. a jak się ma niską to nie urodzi Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted December 31, 2008 Share Posted December 31, 2008 Dla ryb żyworodnych temperatura nie ma znaczenia przed i w czasie ,,porodu". Utrzymuj dotychczasową temperaturę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted January 1, 2009 Author Share Posted January 1, 2009 odłowiłem tego gupika ale od nie chce urodzić zauważyłem że ten gupik ciągle leży na dnie czy to normalne Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 1, 2009 Share Posted January 1, 2009 TO napewno szok spowodowany zmianą otoczenia no i ciążą Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted January 2, 2009 Author Share Posted January 2, 2009 już jest 3 dni w innym akwa i nic Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ciosana83 Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 musisz jeszcze poczekać aż będzie bardziej kwadratowa może 3-4 dni nie martw się jak będzie na nią czas to urodzi . warunków specjalnych też nie potrzebuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
JsqeL Posted January 2, 2009 Share Posted January 2, 2009 spoko ja moja też odłowiłem xD i czekam juz 5 dni:PP przez 1 dzień siedziała na dnie ale później juz sie ożywiła i pływała wszedzie:)) Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 jupi nareszcie, urodziło mi się 30 sztuk a kiedy mogę je odłożyć do głównego kawa Link to comment Share on other sites More sharing options...
Beata1 Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Możesz je włożyć po około 4 tygodniach.Będą wtedy większe i nie zmieszczą się w buziach dorosłych ryb.Teraz karm je sproszkowanym na pył pokarmem dla głupików.Rozetrzyj troszeczkę na dwóch łyżkach i bedzie ttaki drobniutki pyłek.Powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted January 3, 2009 Author Share Posted January 3, 2009 dzięki a jest specjalny pokarm do narybku Link to comment Share on other sites More sharing options...
dario Posted January 3, 2009 Share Posted January 3, 2009 Jest specjalny pokarm dla narybku. Kup ten pokarm lub zrób tak jak ci pisała Beata1. Ja narybek karmię sproszkowanymi pokarmami podstawowymi i roślinnymi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa40 Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 ja kupiłem taki pokarm "MIKROVIT BASIK "firmy tropical polecam dla narybku Link to comment Share on other sites More sharing options...
bartexx Posted January 4, 2009 Author Share Posted January 4, 2009 właśnie ten pokarm zamówiłem. jak dzisiaj się obudziłem to 9 gupików był nieżywych . dlaczego Link to comment Share on other sites More sharing options...
akwa40 Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 ja miałem 20 i po 2 dniach zostało 8 {6 stycznia będą miały miesiąc} wydaje mi się że zostały te mocniejsze . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted January 4, 2009 Share Posted January 4, 2009 Ja kiedyś też hodowałam gupiki. Rozmnażało ich się bardzo dużo. A co do twoich rybek to pewnie tamte osobniki były słabe. Moje gupiczki często odrazu po urodzeniu umierały. Myślę, że nie ma w tym nic niepokojącego. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ciosana83 Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 nie ma co się martwić już niedługo będą ci się na maxa plenić i nie będziesz wiedział co z nimi robić , mi dopiero 2 raz się "okociła" i już następnym razem nie będe samicy wyławiać Link to comment Share on other sites More sharing options...
soviet100cz5 Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 ale samicę tylko czy samca też trzeba ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lyzwa Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 powiem tak. samiczka urodziła młode a po 4-5 tygodniach masz następne mi się tak zrobiło i wiem że za tydzień będzie następny poród dziś wsadziłem narybek do głównego akwa;) troszkę się stresowały ale mam nadzieje że przeżyją Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest pawelhodowca Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Ja niedawno kupiłem gupika pawie oczko (taki jak na zdjęciu poprzednika). Jest gruby i ma wyraźną czarną plamkę. Inne gupiki kręcą się koło niej, dzisiaj będę ją odławiał. Czy ta plamka zniknie od razu po porodzie? I co ona oznacza? PROSZĘ O SZYBKĄ ODPOWIEDŹ edit: Teraz jak wpuściłem do akwa pływa szybko i ruchliwie przy szybie... chyba dostała szoku Czy potrzebuje jakiś dodatkowych elementów w akwa Czytałem że można dać roślinkę żeby mogły się gdzie schować. Odp. :!: mod:używaj opcji edycji postów!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Evelyn Posted January 5, 2009 Share Posted January 5, 2009 Plamka nie będzie widoczna po porodzie. Najlepiej jakby miała kilka roślinek w akwarium będzie czuła się bezpieczniej niż w takim co nie ma nic. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts