ArMasteR Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Która świetlówka jest lepsza?:(dla roślin) Aqua glo czy flora glo Mi się wydaje że flora glo ale wolę zapytać.Musze zmienić oświetlenie z aqua glo na flora glo ponieważ kupuję kabombę a ona potrzebuje mocnego światła. Jaką proponujecie świetlówkę dla kabomby(mocną świetlówkę) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Jak sama nazwa wskazuje ,to lepszą wydaje się flora glo,ale : Jeśli mamy tylko tą świetlówkę w akwarium to spodziewajmy się i to w nie dużym czasie dosyć szybkiego powstawania glonów,dlatego że ma za słabą barwę światła,bo tylko 2800K,przy tym to tylko glony dobrze rosną. W/g mnie ta świetlówka lepiej się spisuje przy połączeniu z inną świetlówką i w tym przypadku dobrze jest gdy razem z aqua glo.Ta druga ma wysoką barwę światła bo aż 18000K. Proponuję poczytaj troszkę o barwach światła to sam wyciągniesz wnioski. Ja na twoim miejscu,jeśli miał bym użyć tylko jednej świetlówki zamontował bym sylvania aqua star,lub sylvania gro lux.Jeśli natomiast dwie to w kombinacji aqua glo+jedną z tych dwóch sylvanii które ci podałem. Oczywiście ja bym tak zrobił ,jak ty zrobisz to twoja sprawa,to jest moja sugestia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted June 1, 2010 Share Posted June 1, 2010 Kup porządną philips aquarelle 10000K, lub aquastar 10000K a będziesz zadowolony. Szkoda kasy na te szajs glo... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts