Abracadaver Posted May 31, 2010 Share Posted May 31, 2010 Witam wszystkich. Posiadam od niedawna parkę tych rybek, płeć stwierdziłem po ich narządach rozrodczych (samiczki mają większe pokładełko), podczas wyboru wyglądało jakby mogły być parką ale pod 2 dniach pewności już tej nie mam Otóż samiczka wybrała na swoje terytorium zaciemniony dołek pod korzeniem na samym środku akwa i teraz przegania samca...z kolei samiec też stroszy trochę płetwy i cały czas próbuje się do niej zbliżać podpływając, czasami też każde z nich siedzi po drugiej stronie akwa lub całkiem blisko koło siebie... Moje pytanie to czy jeśli tej parki nie udało mi się dobrać podczas odławiania w sklepie, to czy jest szansa że jakoś się ze sobą zgodzą ? Czy też kompletnie nie ma szans i muszę wymienić samca lub samiczkę ? Dodam że to przeganianie nie wygląda na super agresywne...czasem go pogoni trochę, czasem cmoknie w pyszczek... Jeśli ktoś ma doświadczenie z tymi rybkami bardzo prosiłbym o pomoc w tej sprawie, nigdy nie trzymałem pielęgnic, sporo o nich czytałem (o tym gat.) ale ich zachowań nie znam, wiem że są łagodne do innych gatunków itd. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts