autobejto Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 Mam pytanko czy do akwa 100l może być taka obsada Kirysek Kolumbijski 6 szt Pielęgnica ramireza 2 szt Tęczanka filigranowa 6 szt Hokejówka amazońska 6 szt barwniak czerwonorzuchy 2 szt czy to nie za dużo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 Nie za dużo. Bedzie dobrze Link to comment Share on other sites More sharing options...
_DRAGO_ Posted May 29, 2010 Share Posted May 29, 2010 Hokejówka amazońska odpada ( potrzebuje duzo miejsca). Jeszcze bym ci radził trzymać albo ramirezy albo barwniaki. do tego jeszcze mozesz dozucić z 10 neon inessa. Czyli: Kirysek Kolumbijski 6 szt Pielęgnica ramireza 2 szt lub barwniak czerwonorzuchy 2 szt Tęczanka filigranowa 6 szt neon inessa 10szt Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 30, 2010 Share Posted May 30, 2010 Byłoby by dobrze jakbyś podał wymiary zbiornika, bo jakby miał 80 cm. długości to nie widzę przeszkód żeby hodować hokejówki nawet w większym stadzie niż podałeś (ok. 10-12 szt.). Faktycznie jak napisali wcześniej lepiej jakbyś wybrał jeden gatunek pielęgniczki choć ja bym był na twoim miejscu bardziej skłonny do Ramizery bo jest o wiele spokojniejsza Jest jeszcze problem z tęczanką bo nie powinno się trzymać 2 stada w jednym akwarium oraz jeszcze nie znamy wymiarów akwa i ciężko powiedzieć Po za tym powinno się je trzymać w akwarium w minimalnej ilości 8 szt. więc jeszcze nic nie wiadmo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
autobejto Posted June 2, 2010 Author Share Posted June 2, 2010 Akwarium 38 na 80 i mam pytanie czy bocja szara musi być w parze czy sama bo musiałam zakupić nadprogramowo z powodu ślimaczków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 2, 2010 Share Posted June 2, 2010 Rozumiem że 80 to długość Bocja szara może żyć pojedyńczo ale lepiej gdy by była to grupka. Po za ty one są o wiele za duże do twojego akwa. Zamiast nich możesz wziąść stadki minimalnie 6 sztuk bocji karłowatej Link to comment Share on other sites More sharing options...
autobejto Posted June 2, 2010 Author Share Posted June 2, 2010 A siatkowa bocja mogła by być bo też mam jedną kupiłam na sprawdzenie po jednej na razie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted June 2, 2010 Share Posted June 2, 2010 Też akwa za małe (minimum 100 cm. długości) po za tym je też trzeba trzymać w grupce: http://www.superakwarium.pl/bocja-siatkowana-id798.html http://www.moje-rybki.webpark.pl/Ryby/siatkowana.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted June 2, 2010 Share Posted June 2, 2010 Może zamiast bocji kupisz helenki? Poradzą sobie ze ślimakami równie dobrze, a akwarium masz jak najbardziej odpowiednie dla nich. Link to comment Share on other sites More sharing options...
autobejto Posted June 2, 2010 Author Share Posted June 2, 2010 Ta k tylko że ja mieszkam w Irlandii i tu mam tylko te dwa rodzaje bocji i już żadnych innych co zjadają ślimaki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts