lukson997 Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 mam pytanie dotyczace moich neonow chcialem zapytac z jaka czestotliwoscia odbywa sie tarlo u tych rybek Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzanka12 Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Szukanie jest trudne? "...Profesjonaliści bez problemu rozmnażają te ryby, natomiast trudniej jest je rozmnożyć w warunkach domowych. Potrzebuje bardzo miękkiej i kwaśnej wody z dodatkiem garbnika. Na czas tarła akwarium zaciemniamy. Jest gatunkiem rozrzucającym i zjadającym ikrę. Młode wylegają się po około 24 godzinach. Narybek karmimy pokarmem w płynie lub w formie pyłu..." na podstawie http://www.superakwarium.pl . Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Autorowi postu chodzi o to jak często rozmnażają się Neony a nie jak wygląda tarło i opieka nad młodymi Czytaj ze zrozumieniem... Kąsoczowate czyli Neony przystępują do tarła co 10-14 dni w miesiącach deszczowych tj. od listopada do marca. Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukson997 Posted May 26, 2010 Author Share Posted May 26, 2010 o ciekawe dzieki za pomoc ciekawe czy mi sie uda juz od jakiegos czasu sie staram ale narazie nic z tego napisze jak mi sie uda Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Masz jeszcze dużo czasu do listopada . Przygotuj sobie małe akwarium na ikrę z grzałką i środek przeciw pleśnieniu ikry. Resztę doczytasz w necie. Powodzenia . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Katesh74 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Tak odczytałem... tego posta i mam pytanie odnośnie terminu... Czy na 100% tylko listopad marzec ?? ( bo mam wrażenie że około 2tyg temu miały tarło ) PPytanie 2 czy w ogólnym zbiorniku się mogą wytrzeć ... np mając rośliny jak Babomba i pogestemon erectus ( gęste i drobnolistne ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Czy na 100% tylko listopad marzec ?? ( bo mam wrażenie że około 2tyg temu miały tarło ) PPytanie 2 czy w ogólnym zbiorniku się mogą wytrzeć ... np mając rośliny jak Babomba i pogestemon erectus ( gęste i drobnolistne ) Pyt.1 Nie chodzi że tylko w tych dwóch miesiącach tylko od listopada do marca Pyt.2 Nie widzę problemów normalne warunki tylko problem jest dla ikry bo może być zjedzona zarówno przez osobniki rodzicielskie jak i innych współmieszkańców Link to comment Share on other sites More sharing options...
Atreyu Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Jesteście pewni że od listopada do marca? W naturze na pewno tak jest, ale akwarium to moim zdaniem co innego. Podczas pory deszczowej następuje w rzekach nagła zmiana parametrów wody, to prowokuje ryby do tarła. W akwarium też można bez problemu takie coś uzyskać. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted July 6, 2010 Share Posted July 6, 2010 Dokładnie np. przez też podwyższenie temperatury oraz urozmaicenie i dawanie większej ilości pokarmu ale podwyższenie poziomu wody będzie ciężko zrobić Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts