Jump to content

neon innesa - tarło

Recommended Posts

Szukanie jest trudne? ;)

"...Profesjonaliści bez problemu rozmnażają te ryby, natomiast trudniej jest je rozmnożyć w warunkach domowych. Potrzebuje bardzo miękkiej i kwaśnej wody z dodatkiem garbnika. Na czas tarła akwarium zaciemniamy. Jest gatunkiem rozrzucającym i zjadającym ikrę. Młode wylegają się po około 24 godzinach. Narybek karmimy pokarmem w płynie lub w formie pyłu..."

na podstawie http://www.superakwarium.pl .

Autorowi postu chodzi o to jak często rozmnażają się Neony a nie jak wygląda tarło i opieka nad młodymi :roll:

Czytaj ze zrozumieniem...

Kąsoczowate czyli Neony przystępują do tarła co 10-14 dni w miesiącach deszczowych tj. od listopada do marca.

• 1 month later...

Tak odczytałem... tego posta i mam pytanie odnośnie terminu...

Czy na 100% tylko listopad marzec ?? ( bo mam wrażenie że około 2tyg temu miały tarło )

PPytanie 2 czy w ogólnym zbiorniku się mogą wytrzeć ... np mając rośliny jak Babomba i pogestemon erectus ( gęste i drobnolistne )

Czy na 100% tylko listopad marzec ?? ( bo mam wrażenie że około 2tyg temu miały tarło )

PPytanie 2 czy w ogólnym zbiorniku się mogą wytrzeć ... np mając rośliny jak Babomba i pogestemon erectus ( gęste i drobnolistne )

Pyt.1 Nie chodzi że tylko w tych dwóch miesiącach tylko od listopada do marca ;)

Pyt.2 Nie widzę problemów normalne warunki tylko problem jest dla ikry bo może być zjedzona zarówno przez osobniki rodzicielskie jak i innych współmieszkańców ;)

Jesteście pewni że od listopada do marca?

W naturze na pewno tak jest, ale akwarium to moim zdaniem co innego. ;)

Podczas pory deszczowej następuje w rzekach nagła zmiana parametrów wody, to prowokuje ryby do tarła.

W akwarium też można bez problemu takie coś uzyskać. ;)

Share

• Create New...