emkate Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 witam. mam pytanie czy nalezy wyciagnac roslinki z doniczek i oczyscic z tej waty co jest przed włozeniem do akwarium?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Tak. Szczególnie dokładnie oczyść korzenie z waty, ale uważaj żeby ich nie uszkodzić Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrerw Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Tak, należy tak zrobić. rośliny muszą się ukorzenić w podłożu, a i nie jest pożądana w akwarium. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rafi200 Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Tak. Szczególnie dokładnie oczyść korzenie z waty, ale uważaj żeby ich nie uszkodzić Nie należy tak uwarzać na korzenie można je troche skrócić jak np. obrosły całą doniczke i nie mamy jak wyjąć Link to comment Share on other sites More sharing options...
hipcio_stg Posted May 25, 2010 Share Posted May 25, 2010 Tak. Szczególnie dokładnie oczyść korzenie z waty, ale uważaj żeby ich nie uszkodzić Nie należy tak uwarzać na korzenie można je troche skrócić jak np. obrosły całą doniczke i nie mamy jak wyjąć Nie wskazane u cryptocoryn. Zresztą ja wolę rozciąć koszyk, niż korzenie. Łatwiej posadzić roślinkę z długim korzeniem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafa9 Posted May 26, 2010 Share Posted May 26, 2010 Czytałem kiedyś artykuł o sadzeniu roślin i był nagłówek odnośnie skracania.Pisało,że jeśli nie da się wyciągnąć-to tak jak poprzednik należy rozciąć koszyk.Natomiast skrócenie każdego korzenia o kilka mm i wsadzenie do odpowiedniego podłoża spowoduje jego szybszy rozrost,a co za tym idzie i rozrost rośliny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts