maarlena77 Posted May 22, 2010 Share Posted May 22, 2010 Zauważyłam ze mój Długonos ciernisty dziwnie pływa jak by się przewracał na boki chwilami jego ruchy są zdrętwiałe jakby sparalizowany pomóż mi odpisz prosze bardzo szybko dziękuję EDIT: Taki dałam preparat cmf nie daję soli pomóż mi odpisz prosze bardzo szybko dziękuję maziama: Zmniejszyłam zdjęcie za ciebie maarlena77 i posprzątałam tu trochę... Sprecyzowałam też temat. Następnym razem dostosuj się do wytycznych działu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janusz Posted May 23, 2010 Share Posted May 23, 2010 Podaj więcej informacji o akwarium,parametry wody? I moje, może się wydać głupie pytanie ale: Czy dodajesz soli do akwarium? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 23, 2010 Share Posted May 23, 2010 Zapoznaj się z tym tematem, wtedy szybciej uzyskasz pomoc... viewtopic.php?f=6&t=14640 Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 23, 2010 Share Posted May 23, 2010 Po pierwsze to ja tam widzę jakiś różowy badziew udającu roslinkę :zamieszany: a po drugie na taką rybkę akwarium musi być duże bo dorastają do 35 cm. i potrzebują bardzo drobnego podłoża a Ty dałaś do akwa wielkie kamienie. Może się pokaleczył jak chciał się zakopać . Link to comment Share on other sites More sharing options...
maarlena77 Posted May 23, 2010 Author Share Posted May 23, 2010 Mam go już 2 lata i ani razu mi tak nie robił często mi się zakopywał w tym podłozu i mu się nic złego nie działo się oprócz tego mam Żywe Roślinki 5 to tylko dekoracja do akwarium co do tego preparatu czy dobrze że go zastosowalam pomóż mi odpisz prosze bardzo szybko Jeszcze dziś dziękuję Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 23, 2010 Share Posted May 23, 2010 Jeśli podasz: -litraż -obsadę -parametry wody -czy kupowałaś jakieś rybki ostatnio to pomożemy. Bez tych podstawowych informacji nie da rady. I po co dodawałaś do wody CMF? Miałaś jakąś chorobę w akwa? Napisz od kiedy to się dzieje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
maarlena77 Posted May 23, 2010 Author Share Posted May 23, 2010 Litraż mam taki 100l a Parametry wody średnio twarde moja obsada ryb jest taka Grubowarg syjamski 2,Kirysek panda 2,Kirysek spiżowy 2,bocja siatkowana 2,bocja mysia 2,Cierniooczek Myersa Piskorek 2,Piskorek czarny jawajski 2,Mułojad 2,Długonos ciernisty 1,a Niedawno kupiłem nowe ryby takie jak Gurami całujący 2, kirysek liniowany 2 Preparat cmf dałam bo polecił mi sprzedawca sklepie że to pomoże mi wyleczyć rybę i dlatego dałam to do akwarium odpisz mi bardzo szybko proszę Tylko dzisiaj :help: ja zauważyłem to dopiero 5 dni temu Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Obsada do bani, przerybienie+stres+choroby=śmierć ryb. Na co chorowały rybki? Koniecznie musisz zmienić obsadę bo problemy mogą się nie skończyć... Link to comment Share on other sites More sharing options...
agniesia01 Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Tak jak napisali inni: przerybienie, sztuczne rośliny :zamieszany: Zamiast dolewać do baniak chemii ZMNIEJSZ OBSADĘ bo z czasem reszta ryb najzwyczajniej w świecie padnie! W takich warunkach ryba nie dojdzie do siebie! Link to comment Share on other sites More sharing options...
maarlena77 Posted May 24, 2010 Author Share Posted May 24, 2010 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ac ... 5fab4.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
red eye Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Koniecznie zrób testy wody i podaj parametry. Obawiam się, że za radami sprzedawcy przesadziłaś z chemią i zatrułaś rybkę. Na co je leczyłaś? Link to comment Share on other sites More sharing options...
maarlena77 Posted May 24, 2010 Author Share Posted May 24, 2010 Gdzie można kupić Tester do wody żeby sprawdzić wodę w akwarium i za ile Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 W sklepach zoologicznych można kupić testy, na NO2 i NO3 w granicach kilkunastu złotych za jeden test, na ph, gh, kh już od 5-6 złotych kupisz takie zwykłe, jak lepsze to też kilkanaście za jeden (ceny zależne od sklepu) Niewiele piszesz o samym zbiorniku - jaki filtr, temperatura, jak wyglądają porządki w akwarium (odmulanie, podmiany wody, czyszczenie filtra)... To wszystko jest ważne! Link to comment Share on other sites More sharing options...
maarlena77 Posted May 24, 2010 Author Share Posted May 24, 2010 czy widziałas zdjęcie co wysłałem na forum z linkiem tak czy nie Link to comment Share on other sites More sharing options...
maziama Posted May 24, 2010 Share Posted May 24, 2010 Mam wrażenie, że teraz to sobie normalnie w kulki lecisz, mam rację...? Oczywiście, że widziałam to zdjęcie, natomiast ty nie zajrzaleś/łaś nawet do linku, który ja podałam Więc albo podaj wszystkie informacje dotyczące zbiornika, albo temat zamykam, bo nikt tu wróżką nie jest, że tylko na zdjęcie spojrzy już wie co i jak... Kolejny twój post w tym temacie bez uzupełnienia danych skutkuje zamknięciem tematu, więc się zastanów zanim coś napiszesz... Wybacz, ale robi się tu kolorowy śmietnik... Link to comment Share on other sites More sharing options...
maarlena77 Posted May 24, 2010 Author Share Posted May 24, 2010 Patrzałam na ten link tylko mi komputer się wyłączył przesteń deszcz i burze i nie mogłam to zobaczyć dla tego to napisał czy widziałaś ten obrazek i z góry przepraszam że nie napisałam tego wcześniej że widziałam maziama: Ostrzegałam... Kolejny post napisałeś/łaś (nie wiem w końcu jakiej płci jesteś), a dane o akwarium nie uzupełnione. Temat więc zamykam, jak zechcesz go kontynuować to pisz na PW do mnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts