Jump to content

Zbiornik 112l, początkujący

tomek3101
 Share

Recommended Posts

Witam!! Zakupiłem akwa 112l. Do tej pory miałem:

Bojownika,

2x danio,

2x neon czerwony,

1x gupik + 6x młode gupiki,

1x glonojad,

Bojownik jest sam... najprawdopodobniej przerzucę go do tego gdzie była reszta ryb ( jest troszkę większe akwa), a reszta pójdzie do 112l. gdyż boję się łączyć gupików z bojownikiem.

W jakim kierunku proponujecie iść z kupnem ryb?

Ja chciałem rozbudować stadko neonów + krewetki + kiryski...

A coś z większych ryb? Nie przerybie akwa?:)

Dzięki za pomoc!!

Z twojej obsady praktycznie wszystko możesz mieć w tych 112l.Przede wszystkim dokup neonów gdyż to jest ryba stadna.Z kirysków możesz mieć np.panda,pstre,spiżowe.

Możesz mieć np.1+2 prętnika karłowatego lub mieczyka do tego z 10-15 neonków i stadko kirysków.Możesz dorzucić jakieś krewetki,zbrojniki lub kosiarki ale co do reszty to niech inni się wypowiedzą.

Jak chciałbyś coś ładnego i dużego to może jakieś pielęgniczki?? Ramireza bądź Kakadu to piękne rybki. co do krewetek to przy pielęgniczkach polecę Ci krewetki amano bo rosną dość duże i pielęgniczki nie powinny się nimi interesować. No chyba że będziesz miał dobrze zarośnięty baniak z dużą ilością mchów to i redki by się uchowały ;)

Noo to teraz ziulko dałeś mi do myślenia:) i red cherry i pielęgniczka kakadu jest piękna:) ale noo nie chce konfliktów w akwa... Nie chce też mieć dużo mchu...

Załóżmy, że chciałbym red cherry... jaką większą rybę byście do nich proponowali? W jakiej ilości trzeba hodować red cherry? I jakie podłoże byłoby najlepsze?:)

Zawsze możesz spróbować jeśli kupisz młode Kakadu i krewetki to jeżeli od początku będą w nowym zbiorniku może nie będzie konfliktów. No a redki dość łatwo i szybko się rozmnażają zawsze to jakiś żywy pokarm ;)

Jeśli będzie gęsta roślinność to spokojnie krewetki mogą być przy bojkach czy pielęgniczkach wyżej wymienionych. Nie polecam neonów- rybki choć ładnie ubarwione szybko się nudzą- są dość statyczne w akwarium. Już lepiej stado 15x bystrzyków czarnych lub razbor i coś do tego np:

1.

15x Bystrzyk czarny

1+3 Kakadu lub 1+1 Ramirezy

6-8x kirysek panda

2.

1+3 Bojownik syjamski

15x Razbora klinowa/espei/hengela

5x Piskorek sumatrzański/Myersa/Bocja pręgowana

Przy czym bojki są wytrzymalsze od pielęgniczek z tego co wiem.

wydaje mi się ze neonek to ładna rybka proponowałbym jakieś większe stadko i do tego kilka dominujących większych ryb jakichś spokojnych by nie wytępiły neonków no i oczywiści e nie może zabraknąć glonojadów i np kirysków jakieś przydenne ryby oprócz glonojadów powinny się znaleźć w każdym akwarium

pierwsza:

3-4 glonojady zbrojnik niebieski zwykły lub długopłetwy są ładniejsze

6-8 kirysków (np. pstre lub inny jednolity rodzaj) lub piskorków

20-30 neonków lub stadko danio pręgowanych tez około 20szt

mogą być też inne stadka np razbora klinowa ..... ale najlepiej zeby to bylo stadko jednego rodzaju .. no i coś dominującego wg uznania gurami mi np się nie podobają ale np:

4-6 brzanka rekinia lub 6-8 tęczanek czerwonych

no i bojownik jeden może być :)

A co powiecie na taką obsadę?

10-15 neonków,

8 brzanki,

1+1 mieczyki,

6 kiryski panda,

1+1 pielęgniczka kakadu,

6 danio,

2 kosiarki,

4 krewetki,

Gupik(samica) + 6 małych

A możecie podać jakieś nazwy ryb podobnych do węgorka ognistego?:)

3-4 glonojady zbrojnik niebieski zwykły lub długopłetwy są ładniejsze

6-8 kirysków (np. pstre lub inny jednolity rodzaj) lub piskorków

20-30 neonków lub stadko danio pręgowanych tez około 20szt

mogą być też inne stadka np razbora klinowa ..... ale najlepiej zeby to bylo stadko jednego rodzaju .. no i coś dominującego wg uznania gurami mi np się nie podobają ale np:

4-6 brzanka rekinia lub 6-8 tęczanek czerwonych

no i bojownik jeden może być :)

Michael.. jeśli nie znasz się na osadach to nie doradzaj.

Do 112l to max. 2 zbrojniki.

30 sztuk rybek to trochę za dużo do 112l z inną obsadą. 15-20 będzie ok.

Brzanka Rekinia wymaga min. 250l.

Tomek3101

10-15 neonków,

8 brzanki-Jakie? Brzanki są duże więc lepsze neony, choć 10 sumatr mogło by być. Poza tym brzanki mogą tez obgryzać płetwy więc jaki ci się podobają to zrób brzankarium.

1+1 mieczyki-Ok

6 kiryski panda-Ok

1+1 pielęgniczka kakadu-Zrób z tego harem 1+2

6 danio-Woli chłodniejszą wodę. Wybierz jeden gatunek ławicowy.

2 kosiarki-Ryba stadna i wymaga większego litrażu.

4 krewetki-Ok

Gupik(samica) + 6 małych-samica może zjeść małe a poza tym lepiej wybierz jeden rodzaj żyworódek. ;)

• 1 month later...

Madzik ma rację,2 zbrojniczki to maks.U mnie świetnie się dogadują z kiryskami panda,czasem można boki pozrywać co razem wyczyniają.

Razborki klinowe-super rybka,ale dość delikatna,wrażliwa na choroby,np.rybią ospę.Nie życzę Ci chorób,ale warto to wiedzieć.Jestem w trakcie leczenia ospy i niestety z 21 klinów zostało 4.U Ciebie może tak nie być.Ale fajna ryba,wesoła,ruchliwa.Mimo wszystko polecam jako alternatywę neonków.